Menu:


 
Évforduló:

Idén ünnepli 40. évfordulóját a csillagda, melynek létrehozója egyben névadónk is :
Kiss György

Tovább ...

Magyar Csillagászati Weblapok :

Magyar Csillagászati Egyesület
csillagaszat.hu

Csillagászat - Hírek
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete

Bajai Bemutató Csillagvizsgáló

Szegedi Csillagvizsgáló

Zsolnay Kulturális Negyed - Planetárium

Varázstorony, Specula Csillagvizsgáló - Eger

A Piszkéstetői Obszervatórium - Konkoly Observatory

Holdfázis

 

A Kiss György Csillagda és a MIRA csillagászati szakkör életéről

Csillagdánk Nagyszénáson a Ságvári utcában, a Rendőrség melletti udvarban működik. A csillagdát Kiss György alapította 40 évvel ezelőtt, nevét a csillagda 2004-ben vette fel az alapító tiszteletére. A MIRA csillagászati szakkörünk ezzel egybekötve a Nagyszénási Czabán Samu Művelődési házban tartja a foglalkozásait kezdő, és haladó csoportokban. A szakkör péntek esténként tartja az összejöveteleket, mely két órát foglal magába. Tiszta égbolt esetén a foglalkozások távcsöves észleléssel zárulnak a csillagdában. A Kezdő csoport tagjaival először a közvetlen környezetünkkel, a Föld, a Hold, a Nap, a Naprendszer bolygóinak mozgásával, majd a csillagképekkel ismerkedünk meg sokszor játékos formában. A csillagdában megbeszéljük a távcsövek működését, szabadszemes és távcsöves észleléseken veszünk részt.
A Haladó csoportba a kezdeti 1-2 év után mindenki átkerül. Itt már előtérbe kerülnek a napi aktualitások, csillagászati filmek, DVD-k, számítógépes anyagok. Eleinte a szakkörök a Művelődési Házban lévő Kuckónkban, később tiszta égbolt esetén a csillagdában kerülnek megtartásra mindkét csoportban.

Különleges égi események alkalmával szívesen tartunk bemutatókat iskolás, és felnőtt csoportoknak is.
Előzetes időpont egyeztetés után nem csak helyben, hanem a környező iskolákban, előre megbeszélt helyszíneken is tartunk bemutatókat két távcsővel.
Ilyen formában kétszer települtünk ki Orosházán a Szent Iván éj-i programokon belül,
valamint jártunk a Mezőkovácsházi gimnazistáknál is.
Bemutatóinkról bővebb információt kérhet a "Kapcsolat" menüben található E-mail címeken, telefonszámon.

 

Összefoglaló

Nagyon jó év volt a 2007/2008-as évad, rengeteg külön programunk volt, több csodás égi eseménynek lehettünk tanúi:
 • Rögtön a szakköri év kezdetén (0.szakköri foglalkozásként) rendkívüli kiránduláson vettünk részt. Budapestre mentünk egy iskolai csoporttal, Vajdahunyad várában megnéztük és játszottunk a VILÁGŰR kiállítás és interaktív játékon. A Nemzeti Múzeum TATÁRJÁRÁS kiállításával is megismerkedtünk. Mindegyik program sok ismeretet, jó szórakozást nyujtott a résztvevőknek.
 • A HOLMES ÜSTÖKÖS csodálatos látványában gyönyörködhettünk a Csillagdában távcsövön keresztül és szabad szemmel is, követtük mozgását, változását hétről hétre.
 • Február egyik hajnalán a teljes holdfogyatkozást figyeltük a kezdetétől a befejezéséig.
 • Áprilisban ellátogattunk a Közlekedési Múzeumba az "50 éves az űrkorszak" kiállításra. (Kép)
 • Májusban Egerbe indultunk a szokásos éves kirándulásra. Ott többek között részt vettünk a Főiskola Varázstornyának programjain : Csodák Palotája kísérletein, az új Planetárium előadásán, megnéztük a Csillagászati Múzeumot. (Kép 1.) (Kép 2.)
 • Júniusban távcsöves bemutatót tartottunk Mezőkovácsházán a Hunyadi Gimnázium tanulóinak : Hold, Szaturnusz, kettős csillagok. Ellátogattunk Gádorosra, hogy Zahorecz István saját új távcsövével észlelhessünk. Orosházán már második alkalommal vettünk részt a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN, két távcsővel mutattuk be az égbolt érdekességeit. (Hold,Jupiter,Szaturnusz)
 • Augusztus 1-én a részleges napfogyatkozás megtekintésére vártuk az érdeklődőket a Csillagdába (Kép 1.) (Kép 2.) (Kép 3.)
  16-án a részleges holdfogyatkozásban gyönyörködtünk az érdeklődőkkel, többek között Elekről érkezett vendégeikkel. Éppen közülük készítette Lőrincz Attila informatikus azt a felvételt, melyet a Magyar Csillagászati Egyesületben az egyik hét csillagászati képének választottak. (Cikk)
 • Többször részt vettünk Békéscsabán a (TIT) Haán Lajos Szabadegyetem Csillagászati és Űrkutatási Tagozatán tartandó előadás sorozaton is.
 • Nagy terveink vannak 2009-es évre is. Eddig a haladó csoporttal ötleteket gyűjtöttünk a programokhoz, hiszen a 2009-es év a Csillagászat Nemzetközi Éve. Ötleteink közül mostmár azok kidolgozásával foglalkozunk, amelyek megvalósulhatnak : Egy szombat délután SZÜLINAPI TALÁLKOZÓ lesz, azok részére, akik a 35 év alatt bármennyi ideig szakköri tagok voltak. Ugyanekkorra csillagászati előadást, kiállításmegnyitást is tervezünk. A kiállításra majd várjuk a környező iskolák osztályait is! Következő szombatra gyerekeknek szeretnénk akadályversenyt rendezni, ahol a szórakozás mellett meglepetésekben is lesz részük. Ezután ismét egy hétvégére, újabb találkozóra kerülhet sor, de ez már amatőrcsillagászok részére és azok részére, akik amatőrcsillagászok szeretnének lenni. Tiszta égbolt esetén mindegyik program távcsöves észleléssel záródik. A részleteket, időpontokat, a feltételeket rövidesen közöljük a "Rendezvények" menüben.