VISSZA
A
FŐOLDALRA

 

zöldségek | tészták | húsok-halak | fűszerek | olajak | szószok | egyéb alapanyagok

*rizs, pok choi, kínai retek, kínai kel, babcsíra, kínai szárított gomba, bambuszrügy, mangetout(cukorborsó), répa, piros paprika, újhagyma, salotta hagyma

A rizs a legfontosabb „köret” a kínai konyhában, amit sokszor nem is köretként fogyasztanak, hanem az étkezés végén külön kistányérban! Az ázsiai rizsfőzés eltér az európaitól, ugyanis leginkább gőz alatt párolják. Többféle rizs létezik, de a legnépszerűbb a hosszú szemű fehér rizs (sokszor ragad, hogy könnyebben lehessen pálcikával fogyasztani). A pok (bok) choi egy kínai káposztaféle, helyettesíthetjük egyéb káposztával is. A kínai szárított gomba azonban más, mint az európai vagy japán – így ne helyettesítsük, minden kínai élelmiszerboltban lehet kapni.

*üvegtészta, tojásos tészta, rizstészta, wonton tésztalapok, tavaszi tekercs lapok

A rizs mellett a tésztaféléknek is fontos szerepük van a kínai konyhában. A hagyományos üveges tészta rizslisztből készül, a modern változat sokszor búzaliszt és rizsliszt keveréke. A cérnatésztákat általában levesekhez, a vastagabb, lapos vagy spagetti-szerű üveges és tojásos tésztákat stir-fry ételekkel fogyasszuk. Wonton tésztalapokat fagyasztva lehet vásárolni, ezek búzalisztből készülnek (régen bablisztből) – de helyettesíthetjük rétestésztával is. A tavaszi tekercsekhez is könnyen lehet vásárolni rizslisztből készült üveges lapokat, amelyeket néhány másodpercig párolunk.

* Húsok: csirke, kacsa, sertés
*Tengeri ételek: tenger gyümölcsei, halak, hínár

A húsok közül a legnépszerűbb a csirke, kacsa és a sertéshús. Bár nyugati receptek borjú és bárány hússal is dolgoznak, ez nem jellemző a kínai konyhára. A kínaiak a húsokat vagy egészben sütik (fejjel, lábbal) vagy csíkokra vágva.

* Zöldfűszerek: koriander, bazsalikom
* Fűszerek: kínai ötfűszer keverék, chilipor, aprított chili, szezám mag, ánizs, só, bors
* Fűszernövények: gyömbér, fokhagyma, újhagyma, chili, fekete bab

A fűszerezés nagyon fontos a kínai konyhában, amely elsősorban sütés-főzés közben történik, s ha pácolnak is, nem sok ideig (max 20-30 perc), mert a kínai alapelv szerint az ízesítés során az alapanyagok természetes zamatát meg kell kímélni, nem pedig elnyomni. A pácok is éppen ezért egyszerűek, általában szójaszószban és egyéb szószokban történnek.
A szárított, őrölt fűszerkeverék közül a kínai ötfűszer a legfontosabb, amely ánizs, Sichuan bors, édeskömény, szegfűszeg és fahéj keveréke. A fekete bab fűszerekben fermentált szójabab, amelyből szószt (babpüré, chilis babpüré) is készítenek. Nagyon sok kínai receptben használják a szárított vagy a pürés változatát.
Az ízesítés étkezés közben is folytatódik, amikor a falatokat különböző mártásokba, szószokba mártogatják.

* Szezámolaj, mogyoró olaj

A legelterjedtebb olaj a mogyoró olaj, amely földimogyoróból készül. Helyettesíthetjük napraforgó, vagy szőlőmag olajjal is – de olíva olajjal nem, mert annak jellegzetes íze van. A szezám olaj is szükséges a legtöbb kínai ételhez – de sokszor a sütés végén ízesítőként vagy öntetekhez, pácokhoz alkalmazzuk.

* Szójaszósz, osztrigaszósz, (chilis) babpüré, Hoisin szósz, rizsecet, rizsbor, halszósz

A legfontosabb természetesen a szójaszósz. Kétféle kínai szójaszósz létezik – világos és sötét.A sötét azonban tovább érlelt - ezért töményebb és erősebb - így inkább szószokhoz, mártásokhoz alkalmasabb. Az élelmiszerboltokban kapható szójaszósz általában a sötét változat .Világos szójaszószt kínai élelmiszerboltokban árulnak – ez sósabb és világosabb, mint a sötét szójaszósz, ez alkalmasabb inkább főzéshez. A kínai szójaszószt ne helyettesítsük japán szójaszósszal – annak teljesen más az íze. A kínai ecetet viszont helyettesíthetjük almaecettel. A Hoisin szósz a legnépszerűbb szószkeverék (szójabab paszta, fokhagyma, ecet, cukor és fűszerek keveréke), amely egyből használható mártogatósként vagy pácként (pl grillezésre).

*Gyümölcsök: li-csi, dinnye, narancs
*Egyéb: méz, cukor, tojás, kukoricaliszt, tofu

A kínaiak nem sok édességet esznek, de sok gyümölcsöt fogyasztanak – kimondottan népszerű a li-csi, kínai körte, narancs, dinnye (főleg a keserű dinnye, amelyet gyógyításra is használnak). Sok kínai ételhez szükséges méz és cukor. A szószokat általában kukoricaliszttel sűrítik. Megemlítésre méltó a tofu, amely szójababból készül, önmagában ízetlen – de éppen ezért sok receptben szerepel húsok, halak kiegészítőjeként, vagy fő nyersanyagként fűszeres szószok kíséretében.