VISSZA
A
FŐOLDALRA
|
zöldségek |
tészták |
húsok-halak |
fűszerek |
olajak |
szószok |
egyéb
alapanyagok
*rizs, pok choi, kínai retek, kínai kel, babcsíra, kínai
szárított gomba, bambuszrügy, mangetout(cukorborsó), répa, piros
paprika, újhagyma, salotta hagyma
A rizs a legfontosabb „köret” a kínai konyhában, amit sokszor
nem is köretként fogyasztanak, hanem az étkezés végén külön
kistányérban! Az ázsiai rizsfőzés eltér az európaitól, ugyanis
leginkább gőz alatt párolják. Többféle rizs létezik, de a
legnépszerűbb a hosszú szemű fehér rizs (sokszor ragad, hogy
könnyebben lehessen pálcikával fogyasztani). A pok (bok) choi
egy kínai káposztaféle, helyettesíthetjük egyéb káposztával is.
A kínai szárított gomba azonban más, mint az európai vagy japán
– így ne helyettesítsük, minden kínai élelmiszerboltban lehet
kapni.
*üvegtészta, tojásos tészta, rizstészta, wonton tésztalapok,
tavaszi tekercs lapok
A rizs mellett a tésztaféléknek is fontos szerepük van a kínai
konyhában. A hagyományos üveges tészta rizslisztből készül, a
modern változat sokszor búzaliszt és rizsliszt keveréke. A
cérnatésztákat általában levesekhez, a vastagabb, lapos vagy
spagetti-szerű üveges és tojásos tésztákat stir-fry ételekkel
fogyasszuk. Wonton tésztalapokat fagyasztva lehet vásárolni,
ezek búzalisztből készülnek (régen bablisztből) – de
helyettesíthetjük rétestésztával is. A tavaszi tekercsekhez is
könnyen lehet vásárolni rizslisztből készült üveges lapokat,
amelyeket néhány másodpercig párolunk.
* Húsok: csirke, kacsa, sertés
*Tengeri ételek: tenger gyümölcsei, halak, hínár
A húsok közül a legnépszerűbb a csirke, kacsa és a sertéshús.
Bár nyugati receptek borjú és bárány hússal is dolgoznak, ez nem
jellemző a kínai konyhára. A kínaiak a húsokat vagy egészben
sütik (fejjel, lábbal) vagy csíkokra vágva.
* Zöldfűszerek: koriander, bazsalikom
* Fűszerek: kínai ötfűszer keverék, chilipor, aprított chili,
szezám mag, ánizs, só, bors
* Fűszernövények: gyömbér, fokhagyma, újhagyma, chili, fekete
bab
A fűszerezés nagyon fontos a kínai konyhában, amely elsősorban
sütés-főzés közben történik, s ha pácolnak is, nem sok ideig (max
20-30 perc), mert a kínai alapelv szerint az ízesítés során az
alapanyagok természetes zamatát meg kell kímélni, nem pedig
elnyomni. A pácok is éppen ezért egyszerűek, általában
szójaszószban és egyéb szószokban történnek.
A szárított, őrölt fűszerkeverék közül a kínai ötfűszer a
legfontosabb, amely ánizs, Sichuan bors, édeskömény, szegfűszeg
és fahéj keveréke. A fekete bab fűszerekben fermentált szójabab,
amelyből szószt (babpüré, chilis babpüré) is készítenek. Nagyon
sok kínai receptben használják a szárított vagy a pürés
változatát.
Az ízesítés étkezés közben is folytatódik, amikor a falatokat
különböző mártásokba, szószokba mártogatják.
* Szezámolaj, mogyoró olaj
A legelterjedtebb olaj a mogyoró olaj, amely földimogyoróból
készül. Helyettesíthetjük napraforgó, vagy szőlőmag olajjal is –
de olíva olajjal nem, mert annak jellegzetes íze van. A szezám
olaj is szükséges a legtöbb kínai ételhez – de sokszor a sütés
végén ízesítőként vagy öntetekhez, pácokhoz alkalmazzuk.
* Szójaszósz, osztrigaszósz, (chilis) babpüré, Hoisin szósz,
rizsecet, rizsbor, halszósz
A legfontosabb természetesen a szójaszósz. Kétféle kínai
szójaszósz létezik – világos és sötét.A sötét azonban tovább
érlelt - ezért töményebb és erősebb - így inkább szószokhoz,
mártásokhoz alkalmasabb. Az élelmiszerboltokban kapható
szójaszósz általában a sötét változat .Világos szójaszószt kínai
élelmiszerboltokban árulnak – ez sósabb és világosabb, mint a
sötét szójaszósz, ez alkalmasabb inkább főzéshez. A kínai
szójaszószt ne helyettesítsük japán szójaszósszal – annak
teljesen más az íze. A kínai ecetet viszont helyettesíthetjük
almaecettel. A Hoisin szósz a legnépszerűbb szószkeverék
(szójabab paszta, fokhagyma, ecet, cukor és fűszerek keveréke),
amely egyből használható mártogatósként vagy pácként (pl
grillezésre).
*Gyümölcsök: li-csi, dinnye, narancs
*Egyéb: méz, cukor, tojás, kukoricaliszt, tofu
A kínaiak nem sok édességet esznek, de sok gyümölcsöt
fogyasztanak – kimondottan népszerű a li-csi, kínai körte,
narancs, dinnye (főleg a keserű dinnye, amelyet gyógyításra is
használnak). Sok kínai ételhez szükséges méz és cukor. A
szószokat általában kukoricaliszttel sűrítik. Megemlítésre méltó
a tofu, amely szójababból készül, önmagában ízetlen – de éppen
ezért sok receptben szerepel húsok, halak kiegészítőjeként, vagy
fő nyersanyagként fűszeres szószok kíséretében.
|