Pannika konyhája

 

     Grillázs       

     Pannika konyhája

     Grillázs fórum

 

 

 I. Sütemények

II. Pannika Konyhája

 

 

 

 I. Sütemények

 

 Ballagási főzött krémes csokitorta

 Citromos torta

 Csokitorta

 Csupacsoki torta

 Diótorta citromkrémmel

 Elzászi torta

 Fondant bevonó készítése

 Ganache torta

 Hájas tészta

 Heszterke szülinapi citromos tortája

  Kapuciner torta

 Lekváros bukta

 Málna krémes torta

 Mingnonhoz puncskrém készítése

 Oroszlános torta

 Panama torta

 Sajtos pogácsa

 Szalagos fánk

 Tamás szülinapi tortája

 Vargabéles

 

 

 

 

II. Pannika konyhája

 

 Dobálós savanyúság

 Gomolya készítése

 Hotdog lángos

 Kelkáposztaleves

 Kovászos uborka

 Krémsajt

 Máglyarakás

 Petrezselymes burgonya

 Sajt készítés

 Töltött cukkini

 Túró készítés

 

 

 

 

 

   I. Sütemények

 

Ballagási főzött krémes csokitorta


Hozzávalók:

1o db tojás
1o evőkanál cukor
1o evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot ezzel tovább verjük. Majd egyenként a tojássárgáját hozzá adagoljuk és az étolajat. A lisztbe előre belekeverjük a kakaóport és óvatosan összekeverjük a masszával.

36x25 cm-es tepsibe süssük (gáz sütőben tartalék lángon). Kihűlés után 3 felé vágjuk.


Krém hozzávalók:

3 csomag csoki pudingpor
8 dl tej
2o dkg cukor
3o dkg rama margarin
2 csomag vaníliás cukor
1 kupica rum ( vagy rum aroma)


Elkészítése:

A pudingport megfőzzük a cukorral, kihűtjük közben kavargatjuk, hogy ne bőrösödjön be. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, rumot, majd a margarinnal jó habosra kavarjuk. Megtöltjük a piskóta lapokat.

A tetejét tortabevonó csokival vonjuk be.

2o dkg-os bevonó és 2 evőkanál étolajat vízgőzön felolvasztunk. Ennek a tortának az a különlegessége, hogy ehető kép van rajta.

 

 

 

 

Citromos torta


Hozzávalók:
1 db 8 tojásos kerek piskóta.


Krém:
Egyszerű vajkrém (Edit konyhájából) saját száj ízre készítettem, a következőképpen:

3o dkg porcukor,
4o dkg senna margarin,
5-6 evőkanál hulala tejszín,
1 db közepes citrom leve,
1 késhegynyi só,


Ezeket az anyagokat mixerrel, nagyon jó habosra kavarjuk, ne sajnáljuk az időt, mert minél tovább verődik annál több levegő kerül a krémbe és ez által lesz jó könnyű és habos.

A piskóta karikát négy felé vágom, megtöltöm soronként. Hagyok hátra krémet a torta behúzására és díszítésére. Behúzás után 1 órát hagyom száradni. A maradék krémet pár csepp ételfestékkel színezem.

(A behúzása Edit konyhájából a zsírpapírral való elsimogatás, én szalvétát használtam zsírpapír híján.


Díszítés: csillagcső és habzsákból.

Rózsa: Tragant masszából (Edit Tortasulijából)

 

 

 

 

 

Csokitorta

 

12 tojásból kakaós piskóta a nagy gáztepsibe, (2x6 tojásból süssük ki.

 

Hozzávalók:( 1 tepsihez)
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

6 tojás fehérjét felverünk habnak, fokozatosan hozzá adagoljuk a cukrot folytonos keveréssel, mikor már jó kemény akkor egyenként bele keverjük a tojássárgájákat ezzel is tovább verjük, majd beleszitáljuk az előzőleg már összekevert kakaós lisztet, ezt óvatosan belekavarjuk, és sütőpapírral bélelt gáz tepsiben előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Kihűlés után lapjában ketté vágjuk.


Krém:

50 dkg Rama margarin, 35 dk porcukor, 0,5 dl tejszín, 30 dkg ét tortabevonó, vízgőzön felolvasztva, 0,3 cl rum vagy aroma ezeket jó habosra kavarva. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskóta lapokat.


Máz:

20 dkg ét tortabevonó, 3 evőkanál olaj, vízgőzön felolvasztva, ezzel vonjuk be a tortát.


Fehérdíszítő:
10 dkg porcukor
1 db tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
E
zekből jó kemény habot verünk és ezzel díszítjük.

 

 

 

 

Csupacsoki torta

Hozzávalók a tésztához:
8 db tojás,

15 dkg liszt,

20 dkg porcukor,

3 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor,

2  evőkanál étolaj


Krém:
10 dkg porcukor,

15 dkg vaj vagy margarin

20 dkg étcsokoládé,

kicsike víz vagy tej.


Máz:
20 dkg étcsokoládé,

2 evőkanál étolaj


Elkészítése:
A tojás fehérjét felverjük habnak, majd fokozatosan, hozzáadjuk a porcukrot, mellyel jó kemény habbá verjük. Majd egyenként a tojássárgáját, az étolajat folyamatosan hozzá keverjük. A lisztben elkevert kakaót és a sütőport óvatosan hozzáadjuk. 2 db 26-28 cm-es torta karikába 180 fokon tűpróbáig sütjük. Kihűlés után, mind két lapot ketté vágjuk.


Krém készítése:

A vajat vagy margarint, porcukorral kikeverjük. Az étcsokoládét kicsike forralt tejjel vagy vízzel leöntjük és olvadni hagyjuk. Majd összekeverjük, és a vajas krémhez adjuk. Mixerrel jó habosra keverjük közben egy kis kupica rumot, vagy ízlés szerint rum aromát adunk hozzá.

Megtöltjük a kerek lapokat.


Máz:

A darabolt étcsokoládét 2 evőkanál étolajjal vízgőzön felolvasztunk és ezzel vonjuk be a tortát. A megmaradt olvasztott csokit, kiöntjük egy sima felületű tálcára, és ha megdermedt, akkor késsel forgácsokat készítünk és ezzel díszítjük a tetejét.

 

  

 

 

 

Diótorta citromkrémmel

 
Hozzávalók:

8 db tojás
2o dkg cukor
2o dkg liszt
8 evőkanál darált dió
fél csomag sütőpor


A tojás fehérjét felverjük habnak, folyamatosan hozzá adjuk a cukrot, majd egyenként a tojássárgáját. A lisztbe belekeverjük a a diót és egy kis sütőport kb. fél csomag és óvatosan hozzá adjuk a masszához.

26 cm-es átmérőjű torta formában tartalék lángon sütjük. 3 felé vágjuk.


Krém:
2 csomag vanília pudingpor
6 dl tej
2o dkg cukor
1 citrom héja és leve
egy picike só hogy az ízeket jobban elő hozza.

25 dkg rama margarin


A pudingot megfőzzük a cukorral és a reszelt citromhéjjal kihűtjük, közben kavargatjuk. Majd hozzá adjuk a margarint, és a citrom levét és a picike sót. Jó habosra kikavarjuk és megtöltjük a tortát. A krémből hagyunk hátra a díszítéshez. A torta oldalát darált dióval panírozzuk be.

 

 

 

 

Elzászi torta (forrás: Cukrász Mester szakmai kiadványa)


Recept:
1db 6 tojásos piskóta. (28-3o cm torta forma)

2o-22 db mini képviselő fánkocskák.

tojáslikörös krém a fánkocskák betöltéséhez.

kakaós tejszínkrém.

1l tejszín szükséges.


A 6 db tojásból a szokásos módon kerek piskótát sütünk.


képviselő fánk:

1 dl vizet, 10 dkg vajat, vagy margarint, egy csipet sót felforralunk, állandó keverés mellett hozzáadunk 1o dkg lisztet, amelyet addig főzünk míg a lábastól elválik. Langyosra hűtjük és egyenként bele ütünk 4 db tojást. Ebből az adagból 2o-22 db mini fánkocskákat sütünk egy kicsit inkább hosszúkásra mint, kerekre formázva.


Fánkocskák tölteléke Tojáslikörös krém:

2 csomag vaníliás pudingot megfőzök 6 dl tejben 5 evőkanál cukorral és kihűtjük. Kihűlés után 5 dkg vajat vagy margarint, kb. 7-8 cent tojáslikört, és 1 dl keményre vert tejszint teszek bele majd jól összekeverjük. Ezzel a krémmel betöltjük a fánkocskákat úgy, hogy egészben maradjanak egy kis lukat vájunk rajta és habzsákból betöltjük.

 
Elkészítjük a tejszínkrémet:

6 dl tejszint (jó a hullala is én sennát használtam) kemény habbá verjük és 2 csapott kanál kakaót adunk hozzá.


Összeállítás
:

A tortalapot kettévágjuk, torta formába helyezzük, az alsó lapjukat megkenjük tejszínkrémmel. Ezután ráhelyezzük szorosan egymás mellé a betöltött fánkokat, rákenjük a maradék krémet, majd befedjük a piskóta másik felével. 3dl tejszint felverünk habnak és bevonjuk vele a tortát, a tetejére csoki forgáccsal megszórjuk tejszínhab stuffokat nyomunk a szélére, és végül dobos cukorral áthúzott fánkocskákkal díszítjük.

A tetejére félbe vágjuk a fánkocskákat úgy rakjuk rá. Azt nem kellene megtölteni de én betöltve raktam a tetejére, mert maradt krémem.

Tapasztalat: A tejszint én egyben vertem fel és úgy vettem el belőle kb. ra.

 

  

 

 

 

Fondant bevonó készítése


50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.

Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt,  más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.

 

Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük, (én már eleve a nyeles edénybe öntöm át, és ebbe kavarom ki), és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítem. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá.

Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.

Ha a melegítés alkalmával kevés tojás fehérjével hígítjuk, a máz fényesebb lesz.

A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.

A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.

A mignon bevonása felkockázás után. Villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul. A papírra lecsurgott mázat újra lehet melegíteni, így egy csepp sem vész kárba. (ez az adag bőven elég egy torta bevonásához, vagy egy tepsi mignon bemártogatásához).

 

Mingnonhoz puncskrém készítése:

 

3o dkg cukorból és 1dl vízből cukorszirupot főzünk és hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után 25 dkg ráma margarint és ízlés szerint rum, citrom, és vanília aromát adunk hozzá, jó habosra keverjük . A citrom aroma helyett lehet vérnarancs aromát is, akkor a színezés is meg van oldva.

Ezzel töltjük 2 helyen a lapokat.

 

Felkockázott mignon.

Fondant fehéredésig kikavarva.

Visszaolvasztva és beszínezve.

Kész mignon.

 


Kész fondant kézi táblázással:

Az előző módon leirt, megfelelő sűrűségűre főzött oldatból nyerünk táblázással kész fondant-ot. A műveletet vízzel bepermetezett márvány asztalon végezzük. (nekem nincs márvány asztalom a munkapadot használtam e célra).

A cukor főzetet kicsit hagyjuk hűlni, majd kiöntjük a vízzel bepermetezett munka padra, a tetejét is vízzel bepermetezzük.

Ha kb.  40 c langyosra hűlt, egy nyeles fém lapáttal vagy spatulával újra és újra átforgatjuk (széléről befelé) a teljes kihűlésig, és fokozatosan tejszerűvé, majd teljesen fehérré és szilárddá válik a fondant.

Hetekig eltartható folpack-kal becsomagolva.

Torták és sütemények bevonására, fellangyosítva, az előző fondantnál leírtak szerint.

 

 

 

Ganache torta   / Edit

- ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

a piskótához:

8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
1,2 csomag sütőpor
2 evőkanál étolaj


Krémhez:

4 dl hulala tejszín
40 dkg étcsoki
10 dkg vaj


Csoki forgácshoz: 10 dkg étcsoki


Elkészítése:

8 tojás fehérjét felverünk kemény habbá, majd folyamatosan hozzáadjuk a tojássárgájákat, és a 2 evőkanál étolajat. A 8 evőkanál lisztben elkeverjük a 2 evőkanál kakaóport 1,2 csomag sütőport, és óvatosan belekeverjük.

26-28 cm-es torta formában, tűpróbáig sütjük.

Kihűlés után három felé vágjuk.


Krém készítése:

4 dl hulala tejszínt forráspontig melegítünk, a 40 dkg csokit összedaraboljuk és a tejszínt ráöntjük és jól összekavarjuk, míg a csoki megolvad.

Egy részt hátra hagyunk a torta bevonásához, többihez hozzáadjuk a 10 dkg vajat és elektromos habverővel habosra kavarjuk. Ezzel töltjük meg a tortát. Ebből is hagyunk hátra egy kis részt a díszítéshez.

A torta megtöltése után a nem habosított krémet felmelegítjük és a tortát bevonjuk vele.

A maradék habosított krémet csillag csöves habzsákba töltjük és ezzel díszítjük a szélét, a közepébe csoki forgácsot teszünk.

 

 

 

 

Hájas tészta


Hozzávalók:

70 dkg liszt,

45 dkg háj kétszer átdarálva,

3 evőkanál ecet 10 % os.

2 db tojássárgája.


A lisztből elveszünk 25 dkg-ot, a hájhoz adjuk és a 3 kanál ecetet, ezeket jól összedolgozzuk. A megmaradt 45 dkg liszttel a két tojássárgájával és kb. 2,5-3 dl langyos sós vízzel rétestésztát készítünk. Jó hólyagosra kidolgozzuk, és pihentetjük.

Majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk, rátesszük a hájat és behajtogatjuk. Összesen 3 x fél óránként kinyújtogatjuk. Majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és halmokban lekvárt vagy dió tölteléket teszünk.

Kettéhajtjuk és előmelegített sütőben jól megsütjük.

 

 

 

 

Heszterke szülinapi citromos tortája


Hozzávalók a tésztához:

8 db tojás
8 evő kanál cukor
8 evő kanál liszt


A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét felverjük habnak, melyhez fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd egyenként a tojássárgájákat, ezzel is jó habosra kavarjuk és kanalanként belekeverjük a lisztet. 28 cm-es torta formában kisütjük, gázsütő tartalék lángon.


Krém hozzávalók:

2 csomag vanília pudingpor
6 dl tej
2o dkg cukor
1 csomag rama margarin
1 citrom reszelt héja ás leve


Elkészítése:

A vanília pudingport megfőzzük a tejbe 2o dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal, és kihűtjük, közben kavargatjuk, hogy ne bőrösödjön be. Kihűlés után jó habosra kavarjuk a margarinnal és a citrom levével.

Ezzel megtöltjük a tortát. Hagyunk hátra a krémből a díszítésre is, csillag csöves hab zsákkal díszítjük.

 

 

 

 

Kapuciner torta


Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 dl étolaj
1,2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor


Krém hozzávalók:
25 dkg ráma margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej
2 csomag tejszín ízű pudingpor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál őrölt fekete kávé ( vagy 3:1-ben kávé)


Mázhoz: 10 dkg Katica, vagy Derby tortabevonó, 2 evőkanál étolaj.


Díszítéshez: 2 dl hulala tejszín, 1-2 evőkanál presszó kávé


Elkészítése:

6 tojássárgáját, 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadjuk az 1 dl étolajat, a lisztbe előre bekevert 1,2 csomag sütőport és a 2 evőkanál kakaóport, majd óvatosan belekeverjük az előre felvert tojás fehérjét.

26-28 cm-es torta formában 180 fokon tűpróbáig sütjük.

Kihűlés után 3 felé vágjuk.


Krém elkészítése:

5 dl tejben megfőzünk 2 csomag tejszín ízű pudingot. Amíg hűl, kikavarjuk a 25 dkg rama margarint a 25 dkg porcukorral. Majd a kihűlt pudingot és a vajas krémet összekeverjük, és kétfelé vesszük. Az egyik felébe 2 evőkanál kakaóport a másik felébe 1 evőkanál őrölt fekete kávét ( vagy 3:1-ben) kávét teszünk és mind a kétféle krémet jó habosra keverjük. Megtöltjük a kerek piskóta lapokat. Először a kávés krémmel majd a kakaós krémmel. Valami keveset hagyunk hátra a tortát kívülről vékonyan bevonni. Hűtőbe lehűtjük, 1-2 órát majd, csoki mázzal leöntjük, a következőképpen:

10 dkg Marika, vagy Derby torta bevonót 2 evőkanál étolajjal vízgőzön megolvasztunk, és a torta közepére öntjük és gyors mozdulatokkal középről kifelé húzzuk a spatulával, hogy az oldalán is egyenlően végigfolyjon.

 

Díszítés:

2 dl hulala tejszínt jó keményre felverünk amit előzőleg jól lehűtöttünk, kétfelé vesszük és az egyik felébe adunk hozzá 1-2 evőkanál presszókávét csillag csöves habzsákkal díszítjük. Én még egy kicsike pörkölt darabolt mogyorót is szórtam rá.

Tanácsként csak annyit, hogy a piskóta lapot én nem egyben sütöm, hanem három egyenlő részre osztom és külön külön sütöm meg. Így nincs az a veszélye, hogy nem sül át, és hamarabb is készen van.

 

 

 

 

Lekváros bukta. (ahogyan anyukám készítette.)


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2,5 dkg élesztő,

3 dl tej,

2 db tojássárgája,

5-6 dkg zsír vagy margarin,

5 dkg cukor,
csipetnyi só,

lekvár.


A hozzávalókból a lekvár kivételével kelt tésztát készítünk, jó hólyagosra kidolgozzuk.

és jól megkelesztjük. Majd kiborítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk és 8-1o cm négyszögekre vágjuk. A közepébe gyümölcsízt vagy házi lekvárt teszünk (én házi lekvárt tettem bele) majd felcsavarjuk és a tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk. A tetejét zsírral vagy olajjal lekenjük, még kb. fél órát pihentetjük és kisütjük. A tetejét porcukorral meghintjük.

 

 

 

 

Málna krémes torta

Hozzávalók a piskótához:
8 db tojás

20 dkg cukor

20 dkg liszt

 

A tojás fehérjét felverjük jó keményre és fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, ezzel is tovább verjük, majd a tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk és óvatosan belekeverjük a lisztet. 28 cm átmérőjű torta formában tű próbáig sütjük.

 

Krém hozzávalók:


1 csomag málnaízű pudingpor
3 dl tej
15 dkg cukor
4 dl hullala tejszín
25 dkg málna ( lehet fagyasztott is)


A
tejet a pudinggal és a cukorral megfőzzük, kihűtjük közben kavargatva . Kihűlés után belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és a málnát. Egy nagyon könnyű és finom krémet kapunk. Ezzel töltjük a tortát. Egy részt hátrahagyunk a torta bevonására a fondant alá.

 

Fondant készítése:  ( ahogy én csináltam


30 dkg kész MM és 30 dkg szitált porcukor és 1 evőkanál víz. Ebből a mennyiségből 65 dkg fondant lett. Szerintem túl porcukroztam és kevesebb cukrot tegyünk bele. Kb. 20-25 dkg-ot.


Díszítés: málna ízű és formájú zselés cukorka.

 

 

 

 

Oroszlános torta

 

8 db tojásból kakaós piskótát sütünk


Krém:


2 csomag  tejszín ízű pudingot megfőzünk 0,5 dl tejben, 20 dkg cukorral. Hűlni tesszük, időnként bele kavarunk, hogy ne bőrösödjön be a teteje, majd 25 dkg Rama margarint és ízlés szerint mandula aromát és őrölt mandulát teszünk bele, jó habosra kavarjuk, és ezzel töltjük a tortát. A tetejére 10 dkg mandula marcipánt kinyújtunk és olvasztott torta bevonóval rajzoljuk illetve festjük a fejet.

 

 

 

 

Panama torta  (forrás Cukrász Mester)


Panama piskóta:
12 db tojás

12 kanál cukor

9 kanál liszt

4 kanál dió

1o dkg olvasztott csokoládé (vagy 1,5 kanál kakaó.

 

Ezekből az alap anyagokból 6 lap piskótát sütünk. (én négy tojásonként vertem fel a piskótát és ebből két lapot sütöttem ki, és ezt még 2 x meg ismételtem.)


Panama Krém:
5 dl tejszín én hullalából készítettem,

10 dkg olvasztott csokoládé,

1 dl forró tej

1 dkg zselatin.


Az olvasztott csokoládéba beleöntjük a forró tejet, és a felolvasztott zselatint, és emulziót készítünk. (én megosztottam a forró tejet felét a csokira a másik felét a zselatinra öntöttem), majd amikor csomómentesre olvadt a zselatin akkor kevertem a csokihoz. Majd a tejszínhabba keverjük.

A lapokat betöltjük, és a kész tortát saját habjával díszítjük, majd dióval körbe panírozzuk.

Csokoládé reszelékkel és ostya rúddal díszítjük. Az ostya rudakat ketté vágjuk.


Tapasztalat: A krémből én legközelebb 1,5 adagot készítek.

Egy nagyon könnyű puha lájtos tortát kapunk.

 

 

 

 

Sajtos pogácsa


50 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
1 csapott evőkanál só
3 dk élesztő, kicsi tejben futtatva
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
2o dk trappista sajt reszelve


a sajtból hátra hagyunk egyrészt a pogácsa tetejére


E
zeket a nyersanyagokat jól összedolgozzuk, megkelesztjük, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tojással a tetejét lekenjük, ráreszeljük a sajtot pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, 18o fokon sütjük.

 

 

 

 

Szalagos fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 db tojássárgája
5 dkg cukor
5 dkg rama margarin
3 dkg élesztő
1 kupica rum
1 csipet só
1 l étolaj a sütéshez


Elkészítése
:

A tejet meglangyosítjuk, a cukorból veszünk el egy kanállal és a tejhez adjuk, ebben felfuttatjuk az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, közepébe egy kis mélyedést és bele tesszük a tojássárgáját, egy csipet sót, a cukrot, az élesztős tejet és a kupica rumot. Jól összedolgozzuk és végül az olvasztott rama margarinnal jó hólyagosra verjük. Megkelesztjük, kb. fél óra. Ekkor kiöntjük a munka asztalra és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szúróval kiszaggatjuk és kelni hagyjuk. Közben megforrósítjuk az étolajat és kisütjük. A munka asztalon ami alul volt az olajba felülre kerüljön. Mind két oldalát pirosra sütjük, tálaláskor porcukrozzuk és barack lekvárt adunk hozzá. Kb. 28- 30 db  lesz belőle.

 

 

 

 

Tamás szülinapi tortája

 

Hozzávalók:

 

Piskótához:
10 db tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
3 evőkanál kakaópor
2 kanál étolaj
1 csomag sütőpor

 

 

Krémhez:

25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliás puding
6 dl tej

Bevonat:

30 dkg marcipán
5 dkg torta bevonó
1 evőkanál étolaj

Elkészítése:
10 tojás fehérjét felverünk habnak, majd fokozatosan hozzáadjuk a 25 dkg cukrot és jó keményre verjük. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját ezzel is tovább verjük, és a 2 evőkanál étolajat. Majd a lisztbe előre bekevert kakaóport és a sütőpor keverékét óvatosan bele keverjük.

Gáz tepsiben tű próbáig sütjük.

kihűlés után 3 felé vágjuk.


Krém készítése
:

2 csomag vaníliás pudingot 25 dkg cukrot 6 dl tejjel sűrűre főzünk, kihűlésig bele bele kevergetünk ne bőrösödjön. Majd belekeverünk 30 dkg rama margarint és 2 csomag vaníliáscukrot.

Ezzel töltjük a tortát.

A tetejét 30 dkg Marcipánnal vonjuk be. 5 dkg torta bevonót vízgőzön meg olvasztunk, 1 evőkanál étolajjal ezzel festjük rá a majom mintát.

 

 

 

 

Vargabéles


5o dkg túró,

2 tojás,

15 dkg vaj,

2o dkg porcukor,

0,5 dl tejföl,

3 csomag vaníliás cukor,

5dkg mazsola,

1 citrom reszelt héja,

1 csomag rétes lap,

1o dkg finom metélt (száraz tészta)


A metéltet sós vízben kifőzzük, lemossuk, lehűtjük. A túrót áttörjük, és elkeverjük a tejföllel, vaníliás porcukorral, tojássárgájával, áztatott mazsolával, és a reszelt citrom héjjal. Ezután beletesszük a metélttésztát és a tojásfehérje kemény habját. Egy tepsit kivajazunk, és szétterítjük az aljában a réteslapok felét (4db) Eloszlatjuk rajta a túrótölteléket. A tetejére ismét réteslapot helyezünk, és közép meleg sütőben készre sütjük. Kockákra vágva, porcukorral megszórva, eperöntettel tálaljuk.

 

 

 

 

 

Vissza

 

 

 

 

 II. Pannika konyhája

 

 Dobálós savanyúság

 

5 l víz
6 dl 20%-os ecet
5o dkg cukor ( ha a csemege ubi jobban ízlik, akkor lehet a cukor duplája is)

2 kávéskanál szemesbors
2 kávéskanál szalicil
6 mokkás k borkén
3 evőkanál só
1 db kapros savanyító tartósító
2 kávéskanál mustármag


Az alapanyagokat összekeverjük a tároló edénybe, és ebbe dobáljuk az alaposan kefével megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást ki mit szeret ízlésének megfelelően. Közben többször kavargatni tiszta kanállal. (én erre a célra fa csipeszt használok mert a kiszedéshez is jó)

 

  

 

 

 

Gomolya készítése


Hozzávalók:


10 l tej
1 evőkanál 20 %-os ecet
40 gr Pepsin
20 gr Lactos

Elkészítése:


Friss tőgymeleg, vagy 37-38 c fokra fellangyosított tejet beoltjuk, amely meleg helyiségben fél óra alatt meg alszik.

Ha az alvadék jó kemény élesen törik, fakanállal, vagy késsel feldaraboljuk, összetörjük, majd hagyjuk újra aludni. Amikor ismét megszilárdult, újra felvágjuk és harmadszorra is hagyjuk meg aludni.

Ezután sajt ruhában vagy muszlin zacskóba öntjük és gömb alakura képezzük.

Hűvös helyen fel akasztjuk, hogy a savó kicsoroghasson belőle.

Ízlés szerint egy kis sót is tehetünk bele.

Miután a savó kicsurgott, a gomolyalabdát biztosító tűvel rögzítve, vászon ruhával jó szorosan becsavarjuk, és egyenes deszkára téve nedves ruhával letakarjuk.

Ezután ismét egyenes deszkát rakunk rá és lenyomatjuk.

Másnap már a présből kivett gomolyát, hűvös száraz helyen naponta legalább 2 x megforgatjuk szikkasztjuk.

Egy kis olajjal a kéreg kialakulásáig bedörzsöljük.

Frissen nagyon finom.

 

 

 

Hotdog lángos


Hozzávalók:
2,5 dl tej
5 dkg élesztő
6o dkg liszt
1 egész tojás
1 dl tejföl
2 evőkanál víz
0,5 dl étolaj
2 kis kanál só
És virsli

 

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, és hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk. Meg kelesztjük, kb. fél óra. Veszünk el belőle kb. 1 harmadát, halványan beolajozzuk a ( deszkát, pultot nekem tupperes van ezen könnyű dolgozni) kinyújtjuk jó vékonyra, és négyszögekre vágjuk úgy osszuk be, hogy ebből a mennyiségből kb. 1o db hotdog lángosunk lesz. 5 db virslit kettévágunk és becsomagoljuk egyenként a négyszögekbe, és forró olajba kisütjük, fedő alatt, a másik oldalát már süthetjük fedő nélkül. A maradék tésztát kisütjük mint a lángost.


Megjegyzés: ha mind hotdognak akarjuk kisütni akkor 3o db van belőle. Nagyon finom nem szívja magába az olajat. Csak lángosként sütve is kiváló.

 

  

 

 

 

Kelkáposztaleves


Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
3-4 cikk fokhagyma
1 kiskanál majoranna
1 kiskanál őrölt kömény
só ízlés szerint
2-3 közepes nagyságú krumpli
2 kis fakanál liszt
2 evőkanál olaj
1 kiskanál piros paprika
1 pár virsli


Elkészítése:
A megtisztított kelkáposztát fellaskázzuk, és egy fazékba felöntjük forró vízzel. Picire darabolva hozzáadjuk a fokhagymát a majorannát a köményt, és megsózzuk ízlés szerint. Ha megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott krumplit. A liszttel és az olajjal híg világos rántást készítünk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel, és a leveshez öntjük.

Legutoljára már csak a virslit adjuk hozzá karikára vágva és készre forraljuk.

 

 

 

 

Kovászos uborka


Jól megmosott uborkát, a végeit levágva és bevagdosva, megrakunk egy 5 l-es üveget. az aljára kaprot teszünk, én még az oldalára is szoktam a szárából dugdosni.1-2 gerezd fokhagymát, most a szárát is bele tettem, mert jó gyenge. Felöntöm sós vízzel ahány literes edénybe raktam az uborkát annyi csapott evőkanál sót számítok. A tetejére pirított kenyeret és ki a napra.

 

 

 

 

Krémsajt

Hozzávalók:

1 liter sűrű édes tejföl
1 evőkanál só
1 kávéskanál porcukor

Elkészítése:
1 liter nagyon jó sűrű tejfölbe belekeverünk, 1 evőkanál sót és 1 kávéskanál porcukrot. Állni hagyjuk.

Néhány óra múlva beletöltjük egy vízbe mártott majd kicsavart vászon zacskóba vagy kendőbe. Szellős helyen felakasztjuk. Egy nap alatt minden leve lecsorog és egy edénybe téve már készen is van a finom kenhető natúr ízű krémsajt.

Lehet ízesíteni mindenki a száj ízére.

Megjegyzés: Hogy semmi ne menjen veszendőbe, a túró készítésnél leszedett fölt használjuk fel azon túl, hogy tejfölként is felhasználhatjuk.

 

 

 

Máglyarakás


Hozzávalók:
7 db vajas kifli
4 db tojás
10 dkg cukor
4 dl tej
1 kg alma
őrölt fahéj
barack lekvár
10 dkg darált dió
10 dkg cukor a tojás fehérjéhez


Elkészítése:
Egy tálban 7 kiflit felkarikázunk 2 cm széles darabokra. Közben a tojássárgáját kikeverjük 10 dkg cukorral, és adunk hozzá 4 dl tejet. Ezzel megöntözzük a kifliket. Megforgatjuk fakanállal, hogy mindegyik kiflit érje. Megvárjuk míg felszívja a nedvességet. 1 kg almát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, és kevés cukor pici őrölt fahéj meg 1 evőkanál zsír vagy margarin hozzáadásával megdinszteljük. Nem maradhat leve. Egy közepes tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Belerakjuk a kifli karikák felét, megcsorgatjuk egy kevés híg barack lekvárral, rásimítjuk a dinsztelt almát, majd erre a darált diót, és befedjük a kiflik maradékával. Közben 10 dkg cukorral felverjük a tojásfehérjét és a tetejére simítjuk előmelegített sütőben sütjük. ( nagyon laktató és finom)

 

 

 

 

Petrezselymes burgonya (öreg burgonyából)


A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

Serpenyőben 1-2 kanál olajat teszünk, ha forró beletesszük az apróra vágott petrezselymet és kicsit sütjük.

A leszűrt burgonyát hozzáadjuk, óvatosan összekeverjük, és néhány percig sütjük de már nem kevergetjük csak rázogatjuk a serpenyőben.
 

 

 

 

Sajt készítés

Hozzávalók:

1 liter tej
1 kg túró
10 dkg vaj ( vagy margarin)
1 evőkanál só
2 egész tojás
1 kávés kanál szódabikarbóna


Elkészítése:

1 liter tejet felforralunk, beletesszük az 1 kg túrót. Tovább főzve folyamatosan kavargatjuk, míg rágógumi állaga nem lesz. Ezt a kezünkkel letudjuk ellenőrizni ha veszünk ki belőle, akkor már jó, ha rugalmas gumis állagú.

Azután leves szűrőn leszűrjük, hagyjuk jól lecsorogni.

Egy lábasba teszünk 10 dkg vajat ( vagy margarint), megolvasztjuk és a megfőzött túrót beletesszük, és 1 kanál sót. Ezt addig sütjük míg a túró össze nem áll, ismét kapunk egy rágógumi szerű anyagot. A végén 2 egész tojást,1 kávés kanál szódabikarbónát jól elkeverünk benne, a tűzről levéve jól összekeverjük.

Kivizezett formába beleöntjük, ha kihűlt hűtőbe tároljuk.

Megjegyzés: A túró állaga befolyásolja a sajt keménységét.

Az így készült sajtot lehet reszelni, rántani.

 

 

 

Töltött cukkini


Hozzávalók:
2 db nagyobb cukkini
50 dkg darált hús
1 dl rizs
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
só, őrölt bors
1 db áztatott zsömle vagy száraz kenyér
5 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
A rizst megfőzzük, és összekeverjük a darált hússal, tojással, áztatott zsömlével, a reszelt fokhagymával és a reszelt vöröshagymával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól össze dolgozzuk.

A cukkinit megmossuk, (nem kell, de én meghámoztam) hosszában kettévágjuk a magházát kanállal kikaparjuk, besózzuk borsozzuk és betöltjük.

Olajozott tepsibe egymás mellé rakjuk alufóliával befedjük, és kb. 45 percig sütjük ekkor levesszük a fóliát és reszelt sajtot teszünk a tetejére és készre sütjük.

Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

Túró készítés


A nyers tejet, langyosan tartjuk, legalább 24 órán át, míg jól megalszik. Ekkor lefölözzük, majd 35 - 38 fokra felmelegítjük. Közben feldaraboljuk, és a savóban hagyjuk kihűlni és hízni. Majd gézzacskóban lecsurgatjuk, és kész.

Megjegyzés: kb. 2 l tejből ha jó a zsírtartalma 0,5 kg túró jön ki.

 

 

 

Vissza

 

 

Vissza a grillázs oldalra

 

Vissza  a kezdő oldalra

Lap teteje

 



 

websas.hu

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker