Klímatisztítás
Árak
Referencia
Klímaválasztó

Klímavásárlás előtt áll
és nem tudja, hogyan válasszon?

Sorra vesszük azokat a szempontokat, amik alapján 2-3 típusra tudja szűkíteni a jelenleg kapható kb. 40-50 típusból álló kört.

Mennyit szán a klímára?

Egy átlag szerelés kb. 50-60e Ft, egy megbízható márka "belépő kategóriás" készüléke 130-150e Ft-tól kezdődik. Ha az ön kerete nem éri el a 200eFt-ot, akkor a barkácsáruházak kínálatából választhat, ott már 110e Ft-ért kapható klíma igaz, csak 1-2 év garanciával. A közép kategóriás készülékek 210e Ft környékétől indulnak, ezekben már van Wi-Fi, -20°C-ig fűtenek, és van valamilyen plazma szűrőjük is. A kicsit design-osabb darabok, tükrös előlappal, kevésbé szokványos formákkal már a prémium kategóriába tartoznak kb. 300-e Ft-tól kezdődik az áruk.
A más területekről már jól ismert márkák egy kicsit drágábbak itt meg kell fizetni a brandet.
Fontos kérdés, hogy kitől vásároljon klímát, szaküzletben, webshoppban, barkácsáruházban, vagy a szerelőtől?

Milyen garancia van a klímaszerelőktől vásárolt klímákra?

A klímaszerelőtől vásárolt klímák alkatrész utánpótlását a forgalmazó vállalja, a hibakeresés (első kiszállás), anyagbeszerzés és javítás (második kiszállás) a szerelő dolga. Mindez teljesen ingyen, és szezonban is belátható időn belül, amíg le nem jár az 5, vagy 10 éves garancia.
A garancia feltétele, hogy a klímát szakember telepítse, hivatalosan lepapírozza és évente egyszer, vagy kétszer karbantartsák.
Optimális esetben a klímaszerelő szerződésben áll a kiválasztott klíma hazai forgalmazójával. Az önnek eladott klímára rárak egy kis hasznot a szerelő, a forgalmazó ugyanis nagyker áron adja neki a portékáját, de ezért a szerelőnek is le kell tennie valamit az asztalra. Az ön szemszögéből annyi látszik, hogy a szerelő házhoz hozza a klímát, ha pedig bármi baja van akkor, kijön és megcsinálja. Kiszállás, anyag és munka ingyen. Azért ez már valami, nem?
Természetesen a szerelő is vásárolhat bármelyik áruházban, vagy kereskedőtől is vehet olyan klímát amire nincs garancia, és azt eladhatja önnek.
Mindig tisztázni kell szerelővel, hogy mit tartalmaz a garancia.

Milyen garancia van az áruházi klímákra?

A barkácsáruházas klímákra 2, max. 3 év garanciát ígérnek, a klímákat az áruház által ajánlott szerelők fel is rakják, vagy kereshet magának egy másik céget is aki vállalja telepítést. Nem illik ilyet mondani, de talán ön is sejti, hogy egy barkácsáruházakkal szerződött cég, valószínűleg nem a szakma krémjét fogja kiküldeni. Ha viszont megbíz egy szerelőt, az csak a szerelésre vállal garanciát, a készülékre nem. Ha bedöglik a kompresszor, vagy elszáll az alaplap, ahhoz neki semmi köze, azt intézze ön azzal akitől vette az áruházzal, vagy webshoppal.
Hogy világos legyen, a légkondi nem egy kenyérpirító, amit a hóna alá csaphat és visszaviszi a boltba. Ezt nem lehet elmozdítani, nyugalmi állapotban is kb. 10bar van a csövekben. Ide szerelő kell és az nem dolgozik ingyen.

Mire, hol és hogyan használja majd a klímát?

Csak hűtésre, csak fűtésre, esetleg mindkettőre, kell, hogy rendelkezzen temperáló funkcióval, esetleg legyen benne Wi-Fi, szüksége van plazma szűrőre? Egyáltalán tudja, hogy mik ezek és mire használhatók?

Milyen klímát vegyek hűtésre?

Csak hűtésre, olyan klímát vegyen, aminek lehetőleg minél magasabb a SEER értéke, mert annál kevesebbet fogyaszt.

Milyen klímát vegyek fűtésre?

Fűtésre vásárolt klíma gazdaságosságánál az SCOP értéket kell nézni. Fontos adat, hogy mennyi a leg alacsonyabb külső hőmérséklet amin működik. Ez jelenlegi kínálat szerint -7 és -30°C között változik. Nem minden légkondicionáló rendelkezik téliesítéssel, ez megakadályozza, hogy a kültéri csepptálcájába belefagyjon a víz, illetve gondoskodik a kompresszor meleg indításáról, ami nyilván jótékonyan hat az élettartamára.

Milyen klímát a nyaralóba, a boltba, vagy az irodába?

Mivel a felsorolt épületekben rendszeresen, de nem állandóan tartózkodik, ezért nem kell állandó hőfokot tartani. Egy irodában péntek délutántól hétfő reggelig tökmindegy, hogy milyen a hőmérséklet, mert üres. A nyaralóban, esetleg hetekig, hónapokig nem megy, de milyen kényelmes, ha odaérve kellemes hőmérséklet várja. A kényelmes jelzőt a nyári szezonra értem, mert télen lakhatatlan egy jéghideg épület ami egy hosszú hétvége alatt sem melegszik át. A Wi-Fi kapcsolat lehetővé teszi, hogy bárhonnan vezérelhesse a légkondit, a temperáló funkció, pedig nem engedi 8°C alá esni a hőmérsékletet.

Ha már nagyjából tudja, hogy mire van szüksége, akkor itt egy kis segítség a megfelelő klíma kiválasztásához.

Utolsó frissítés: 2017. január 13.