Garaczi János

Kölesreceptjeim

~ ~ ~

Májas hurka kölessel

Hozzávalók:

  • 600 gr sertés tüdő és szív
  • 200 gr sertésmáj
  • 400 gr húsos tokaszalonna
  • 100 gr köles
  • 1 evőkanál zsír
  • 50 gr vöröshagyma
  • 30 gr só
  • 10 gr bors
  • ízlés szerint majoránna
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • hurkabél.

Elkészítése:

A vértől kiáztatott belsőségeket, és a tokaszalonnát vízben feltesszük főni, lefedve jó puhára főzzük. Ezután a kölest megmossuk és a belsőségek főzőlevében puhára főzzük, ügyelve hogy ne főjön szét. Amíg a köles készül, a májat rövid ideig szintén a belsőségek főzőlevében megfőzzük, majd az egészet ledaráljuk, befűszerezzük. Hozzáadjuk az előfőzött kölest, lazán átkeverjük a fűszerekkel és a zsírban megfonnyasztott finom hagymával a hurkabélbe töltjük. Végét elkötjük, és a maradék főzőlében megabáljuk. Ezután hidegvízben néhány percig hűtjük. Friss kolbásszal sütjük készre sütőben (esetleg serpenyőben), zsiradékkal. Sütés után azonnal tálalható különböző köretekkel (pl.: hagymás tört burgonya, párolt káposzta).

~ ~ ~

Köles krémleves zöldfűszeres sajtkockákkal, kolbász chipsszel, sütőtökkel

Hozzávalók:

  • 200 gr köles
  • 1 db közepes lilahagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • ? csésze növényi tejszín (nem édesített)
  • Fűszerek: bazsalikom, koriander, majoránna (ízlés szerint)
  • Shoyu (ízlés szerint)
  • Ízlés szerint másodlé vagy kevés füstöltlé
  • 100 gr sütőtök
  • 100 gr füstölt kolbász
  • 100 gr zöldfűszeres sajt.

Elkészítése:

A kölest kiválogatom, megmosom és másodlében, kevés füstöltlé hozzáadásával felteszem főni, a kockára vágott vegyes zöldségeket, finomra vágott lilahagymát, zöldfűszereket teszünk bele és puhulásig főzzük. A sütőtököt sütőben elősütöm, majd a levesbe teszem, turmixszolom és finom szűrön átszűröm, ha kell, utána ízesítem. Növényi tejszínnel legírozom. Tálalásnál zöldfűszeres sajtkockákkal és kolbász chipsszel tálalom.

Kolbász chips:

Füstölt házi kolbászt hosszúkás szeletekre vágok. Sütőpapírra teszem, és sütőben megszárítom.

~ ~ ~

Birkahúsleves köles batyuval

Hozzávalók:

  • 700 gr birkahús
  • 100 gr sárgarépa
  • 100 gr gyökér
  • 50 gr zeller
  • 50 gr karalábé
  • 100 gr kelkáposzta
  • 30 gr vöröshagyma
  • 5 gr fokhagyma
  • 1 gr egész bors
  • 20 gr só
  • 100 gr karfiol
  • 1-1 db zöldpaprika, paradicsom.
  • Töltelék hozzávalói:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 200 g báránybelsőség
  • 200 g köles liszt
  • 50 g hántolt köles
  • 2 db tojás
  • bors
  • 1/2 csokor petrezselyem.

Elkészítése:

Töltelék a batyuhoz:

A bárány belsőt felfőzőm, majd leszűröm és ledarálom. Kevés zsiradékon a medvehagymát megforgatom, hozzáadom a darált belsőséget, sózom, színes borssal fűszerem és belekeverem az előfőzött kölest és kicsit kihűtőm a töltésig.

Köles batyu elkészítése:

Szép sárga házi tésztát készítünk a köles lisztből. Kinyújtjuk, és egyforma kockákat vágunk belőle, és ebbe töltjük a már előre elkészített tölteléket. Négy sarkát tojással megkenjük és összefogjuk batyuformába, majd vízben vagy leves lében kifőzzük. Tálaláskor a levesbe tesszük.

Birkahúsleves elkészítése:

A csontos birkahúst hideg vízbe tesszük főni, ha felforrt, lehabozzuk, a vegyes zöldségekkel bezöldségeljük (sárgarépa, gyökér, zeller, kelkáposzta, karfiol). Befűszerezzük: só, szemes bors, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom. Gyöngyöző főzéssel főzzük. Ha a leves elkészült, a tűzről levéve rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségeket és a birkahúst kockákra vágjuk és a tálaláskor a forró levesbe tesszük.