|
Garaczi János
Kölesreceptjeim
~ ~ ~
Májas hurka kölessel
Hozzávalók:
- 600 gr sertés tüdő és szív
- 200 gr sertésmáj
- 400 gr húsos tokaszalonna
- 100 gr köles
- 1 evőkanál zsír
- 50 gr vöröshagyma
- 30 gr só
- 10 gr bors
- ízlés szerint majoránna
- 1 teáskanál pirospaprika
- hurkabél.
Elkészítése:
- A vértől kiáztatott belsőségeket, és a tokaszalonnát vízben feltesszük főni, lefedve jó puhára főzzük. Ezután a kölest megmossuk és a belsőségek főzőlevében puhára főzzük, ügyelve hogy ne főjön szét. Amíg a köles készül, a májat rövid ideig szintén a belsőségek főzőlevében megfőzzük, majd az egészet ledaráljuk, befűszerezzük. Hozzáadjuk az előfőzött kölest, lazán átkeverjük a fűszerekkel és a zsírban megfonnyasztott finom hagymával a hurkabélbe töltjük. Végét elkötjük, és a maradék főzőlében megabáljuk. Ezután hidegvízben néhány percig hűtjük. Friss kolbásszal sütjük készre sütőben (esetleg serpenyőben), zsiradékkal. Sütés után azonnal tálalható különböző köretekkel (pl.: hagymás tört burgonya, párolt káposzta).
~ ~ ~
Köles krémleves zöldfűszeres sajtkockákkal, kolbász chipsszel, sütőtökkel
Hozzávalók:
- 200 gr köles
- 1 db közepes lilahagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- ? csésze növényi tejszín (nem édesített)
- Fűszerek: bazsalikom, koriander, majoránna (ízlés szerint)
- Shoyu (ízlés szerint)
- Ízlés szerint másodlé vagy kevés füstöltlé
- 100 gr sütőtök
- 100 gr füstölt kolbász
- 100 gr zöldfűszeres sajt.
Elkészítése:
- A kölest kiválogatom, megmosom és másodlében, kevés füstöltlé hozzáadásával felteszem főni, a kockára vágott vegyes zöldségeket, finomra vágott lilahagymát, zöldfűszereket teszünk bele és puhulásig főzzük. A sütőtököt sütőben elősütöm, majd a levesbe teszem, turmixszolom és finom szűrön átszűröm, ha kell, utána ízesítem. Növényi tejszínnel legírozom. Tálalásnál zöldfűszeres sajtkockákkal és kolbász chipsszel tálalom.
Kolbász chips:
- Füstölt házi kolbászt hosszúkás szeletekre vágok. Sütőpapírra teszem, és sütőben megszárítom.
~ ~ ~
Birkahúsleves köles batyuval
Hozzávalók:
- 700 gr birkahús
- 100 gr sárgarépa
- 100 gr gyökér
- 50 gr zeller
- 50 gr karalábé
- 100 gr kelkáposzta
- 30 gr vöröshagyma
- 5 gr fokhagyma
- 1 gr egész bors
- 20 gr só
- 100 gr karfiol
- 1-1 db zöldpaprika, paradicsom.
Töltelék hozzávalói:
- 1 csokor medvehagyma
- 200 g báránybelsőség
- 200 g köles liszt
- 50 g hántolt köles
- 2 db tojás
- só
- bors
- 1/2 csokor petrezselyem.
Elkészítése:
-
Töltelék a batyuhoz:
- A bárány belsőt felfőzőm, majd leszűröm és ledarálom. Kevés zsiradékon a medvehagymát megforgatom, hozzáadom a darált belsőséget, sózom, színes borssal fűszerem és belekeverem az előfőzött kölest és kicsit kihűtőm a töltésig.
Köles batyu elkészítése:
- Szép sárga házi tésztát készítünk a köles lisztből. Kinyújtjuk, és egyforma kockákat vágunk belőle, és ebbe töltjük a már előre elkészített tölteléket. Négy sarkát tojással megkenjük és összefogjuk batyuformába, majd vízben vagy leves lében kifőzzük. Tálaláskor a levesbe tesszük.
Birkahúsleves elkészítése:
- A csontos birkahúst hideg vízbe tesszük főni, ha felforrt, lehabozzuk, a vegyes zöldségekkel bezöldségeljük (sárgarépa, gyökér, zeller, kelkáposzta, karfiol). Befűszerezzük: só, szemes bors, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom. Gyöngyöző főzéssel főzzük. Ha a leves elkészült, a tűzről levéve rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségeket és a birkahúst kockákra vágjuk és a tálaláskor a forró levesbe tesszük.
|
|