Tartalom
Rendezvény sorozatot kezdeményezünk a magvak és gabonák termesztésének és fogyasztásának táplálkozás élettani valamint élelmezésgazdasági haszna és lehetőségei a 3. évezred első századában Magyarországon témakörben.
Jelentkezés
Együttműködési szándéknyilatkozat.doc (36 kB)
Köles Jelentkezési lap.doc (38 kB)
Ajánlás
Idén van társaságunk elnökének, Benda Kálmán történész, akadémikus születésének 100. évfordulója. Emberségét, világnézetét, szolgálatát idézve, rendezvényeink létrehozásával, a szerkesztés szemléletével az emlékét őrizve, a munkásságát folytatjuk.
Benda Kálmánról részletesebben
A tanácskozásról
A rendezvény célja
Köles reneszánsza rendezvényeiről
A tanácskozás időbeosztása
Köles Jelentkezési lap.doc letöltése (38 kB)
A kölesről
Köles a lexikonokban
A köles szerepe a gabonakonyhában
Tanácskozás témái
1. Történelmi emlékek
Témavezető:
Dr. Andrásfalvy Bertalan
Dr. Andrásfalvy Bertalan: Hozzászólás Gyulai Ferenc előadásához (A köles története Magyarországon)
Letölthető .doc (95 kB)
Előadók és előadások:
Dr. Gyulai Ferenc: A köles története Magyarországon
Olvasmányok:
Dékány Diana: A köles története Magyarországon (1999)
Letölthető .pdf (5,88 MB)
Bellon Tibor: A köles termesztése és keleti párhuzamai (1981)
Letölthető .pdf (2,69 MB)
2. Növénytermesztés, mezőgazdaság
Témavezető:
Dr. Mézes Miklós
Előadók és előadások:
Dr. Tirczka Imre: Ökoköles termesztés tapasztalatai a Babatvölgyben
Dr. Blaskó Lajos: A köles termesztés tapasztalatai a DE AGTC Karcagi Kutató Intézetében
Dr. Roszík Péter: A köles az ökológiai gazdálkodásban
Olvasmányok:
Dr. Mézes Miklós: Bevezető gondolatok a köles termesztéséről és felhasználásáról a takarmányozásban és az élelmezésben
Letölthető .doc (77 kB)
3. Malomipar
Témavezető:
Dr. Véha Antal
Előadók és előadások:
Dr. Léder Ferencné: A köles hagyományos és új élelmiszeripari feldolgozási technológiái
Dr. Mészáros Ferenc: A köles hántolása és a hántolás gépei
Olvasmányok:
Méri István: Árpad-kori gabonaőrlő és kenyérsütő berendezések (1970)
Letölthető .pdf (3,15 MB)
Vajkai Zsófia: Malomtípusok és a molnár mesterség a XIX. századi Magyarországon 1 (1981)
Letölthető .pdf (6,54 MB)
Vajkai Zsófia: Malomtípusok és a molnár mesterség a XIX. századi Magyarországon 2 (1981)
Letölthető .pdf (1,71 MB)
Balázs György: Vízimalmok, szélmalmok, szárazmalmok a 18-19. században (1998)
Letölthető .pdf (2,34 MB)
Balázs György: Vízimalmok, szélmalmok, szárazmalmok a 18-19. században, jegyzetek (1998)
Letölthető .pdf (534 kB)
Balázs György: Szárazmalmok a Kárpát-medencében a XVIII-XIX. században (1992)
Letölthető .pdf (4,78 MB)
Balázs György: A csapodi szárazmalom 1 (1985)
Letölthető .pdf (9,35 MB)
Balázs György: A csapodi szárazmalom 2 (1985)
Letölthető .pdf (5,95 kB)
Palov József: A szarvasi szárazmalom (1990)
Letölthető .pdf (83,2 MB)
Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a XVIII-XIX. században 1 (1987)
Letölthető .pdf (9,87 MB)
Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a XVIII-XIX. században 2 (1987)
Letölthető .pdf (7,62 MB)
Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a XVIII-XIX. században 3 (1987)
Letölthető .pdf (130 kB)
Balázs György: Taposómalmok a Kárpát-medencében a XVIII-XIX. században (1990)
Letölthető .pdf (4,98 MB)
4. Élelmezéstudomány
Témavezető:
Dr. Salgó András
Előadók és előadások:
Dr. Tömösközi Sándor - Bagdi Attila: Hántolt és hántolatlan köles táplálkozástani jellemzése és köles hozzáadásával készült tészta funkcionális tulajdonságainak vizsgálata
Olvasmányok:
Dr. Tömösközi Sándor et al: Protein characterization and nutrient composition of hungarian proso millet varieties and the effect of decortication (Magyar kölesfajták fehérjéinek jellemzése, kémiai összetétele, és a hántolás hatása)
Letölthető .pdf (4,12 MB)
5. Táplálkozásélettan
Témavezető:
Dr. Lugasi Andrea
Előadó és előadás:
Dr. Szabó János: Az epigenetika és a táplálkozás
Olvasmányok:
Dr Aradi Erzsébet: Sikértelen siker - avagy miért együnk kölest.ppsx
Letölthető .ppsx (875 kB)
6. Italok kölesből
Témavezető:
Dr. Hegyesné Vecseri Beáta
Előadók és előadások:
Kiss Zsuzsanna: Sörkészítés technológiájának kidolgozása kölesből
Olvasmányok:
Kiss Zsuzsanna - Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Alternatív alapanyagok a söriparban.pps
Letölthető .pps (2,81 MB)
*** : Beer Up, az osztrák gluténmentes sör.doc
Letölthető .doc (738 kB)
Eneje - Obiekezie - Aloh - Agu: Effect of milling and mashing procedures on millet malt wort properties (2000)
Letölthető .pdf (2,81 MB)
Agu: Comparative Study of Experemental Beers Brewed from Millet, Sorghum and Barley Malts
Letölthető .pdf (2,81 MB)
Dykes - Rooney: Sorghum and millet phenols and antioxidants (2006)
Letölthető .pdf (2,81 MB)
7. Fogyasztási szokások
Témavezető:
Dr. Kisbán Eszter
Előadók és előadások:
Alpári György: A fogyasztói szokások változása a közétkeztetésben a 70-es évektől napjainkig
8. Vidékfejlesztés, falusi turizmus
Témavezető:
Dr. Szabó Géza
Előadók és előadások:
Dr. Csizmadia László: Vidékfejlesztés, Falusi- és Agrárturizmus
9. Köles piaca és piackutatása
Témavezető:
Dr. Kapronczay István
Előadók és előadások:
Dr. Györe Dániel: A köles bel- és külpiaca
Olvasmányok:
Statinfo: Köles terméseredmények 2000-2011.xls
Letölthető .xls (302 kB)
Ételbemutató és kóstolás
Ételek és receptek:
Ételbemutató és kóstoló ételei 2013. október 25-26-án
Letölthető .doc (122 kB)
Köles szeminárium receptjei
Letölthető .doc (195 kB)
Ételkészítők:
Ollé Sándor pék
Garaczi János szakács
Nyers Csaba szakács
Szabó Imre szakács
Zila László cukrász
Kiss Zsuzsanna
Szilágyi András sörfőző
Nézni és olvasnivalók
Cikkajánló
Könyvajánló
Humorajánló
Termékek
Kölesből készült termékek
Sajtóletöltések
Sajtótájékoztatás.doc (524 kB)
Javasolt témák és címek a köles rendezvényekhez.doc (171 kB)
A kölesről olvasható.doc (125 kB)
Benda Kálmán elnökünk születésének 100 évfordulója.doc (394 kB)
Az ÓMT-ről.doc (115 kB)
Közösségi ünnepünk Our Community Event.doc (208 kB)
Sajtóközlemény a Duna Ünnepéről 2013.doc (540 kB)
Kapcsolat
Levél: Dr. Juhász Ágnes
Dr. Juhász Ágnes
Tel.: 06-303-432-953
Levél: Bóta László
Tel.: 06-30-424-6371
|