Miért fogyasszunk nyúlhúst?

5 érv, hogy miért együnk gyakrabban nyúlhúst

nyulhus_77231563_nA magyar lakosság nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a világátlagtól, ami talán annak is köszönhető, hogy ezt a húsfélét kevésbé ismerjük, illetve mert a háziállatként megszokott szőrös kedvencről elképzelni sem merjük, hogy a tányérban vagy a fazékban végezze. Ennek ellenére kedvező energia- és tápanyag-összetétele miatt jó szívvel ajánlják a dietetikusok is bárkinek, akinek fontos az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

  1. Előnyös      összetétel: A      nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális      aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a      vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a      birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma is. Előnyös      összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is      megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban      szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.

 

  1. Könnyű      húsféle: A      házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Ezen      tulajdonsága miatt különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt      biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.

 

  1. Várandósan      is jó választás: A régi      mondás szerint egy várandós nőnek azt kell ennie, amit megkíván, ellenben      a babona úgy tartotta, hogy ez alól a nyúlhús kivételt jelent, hacsak nem      akar a kismama nyúlszájú vagy nyúlarcú gyermeknek életet adni.
    A babonákat eloszlatva, és tudván, hogy ez az elváltozás nem az      elfogyasztott ételektől alakul ki, a nyúlhús kifejezetten ajánlott a      kismamáknak is, hiszen jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen      B12-vitaminnak, és magas vastartalommal rendelkezik.

 

  1. Vitaminokban      gazdag: 100 g      nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 százalékát fedezi B2-vitaminból,      10 százalékát B5-vitaminból, 17 százalékát B6-vitaminból, 55 százalékát      B3-vitaminból, és kielégíti teljes B12-vitamin-szükségletünket.

 

  1. A      tápanyagok hasznosulása kedvező: A hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut      belőle a szervezetbe; a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása például      30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.

 

Az idősebb házinyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsú házinyúl íze a csirkére, illetve a borjúhúsra emlékeztet, friss (zöld)fűszerekkel és zöldségekkel a baromfihús mintájára bármilyen formában elkészíthető, és kifejezetten ízletes grillezve is. A házinyúlhoz egyaránt illik a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű és az áfonyalekvár.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/5_erv_hogy_miert_egyunk_gyakrabban_nyulhust/20100701123036

Archívum