krampusz Krampusz
Viccek Receptek Kérdõív

Adventi fácska
Süti


» 46 dkg liszt
» fél csomagsütőpor
» csipetnyi só
» 30 dkg vaj
» 15dkg méz
» 2 tojás
» reszelt citromhéj
» csipetnyi őrölt gyömbér
» A lekenéshez:
» fél dl tej
» A mázhoz:
» 2 tojásfehérje
» 1 kiskanál citromlé
» 10-15 dkg porcukor


A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet, a fűszereket, az egész tojásokat és összedolgozzuk. Hűvös helyen, fóliába csomagolva egy órát állni hagyjuk.
Egy óra elteltével, lisztezett gyúródeszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és karácsonyi formákkal kiszúrjuk. A tetejét megkenjük tejjel és sütőpapírral bélelt, előmelegített sütőbe tesszük, ahol 180 fokon, 12-14 perc alatt szép világosra sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket felkeverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukorral keverjük össze, hogy olyan sűrű legyen, mint a tejföl.
A kihűlt süteményekre nyomózsákkal rárajzoljuk a számokat 1-től 24-ig. A megmaradt darabokat ízlés szerint díszítjük. Amikor megszáradt a máz, tűvel vékony cérnát fűzünk a süteményekbe és fellógatjuk őket a fára.



Ádventi rózsák recept
Rózsák

» 250 g liszt
» csipetnyi
» 200 g margarin
» 75 g porcukor
» margarin a tepsi kikenéséhez
» 1 tojássárgája
» 40 g mandulalapocska
» 100 g narancslekvár

Első lépésként keverjük össze a lisztet, t, morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, majd dolgozzuk sima tésztává.
Csomagoljuk be a tésztát és hagyjuk állni egy órát a hűtőben.
Állítsuk a sütőt 200 fokra. A tésztát nyújtsuk ki és formázzunk belőle virágokat. A tojássárgáját egy kevés vízzel keverjük fel és kenjük meg a tészta felét és hempergessük meg a mandulalapocskákba. Ezután süssük 10 percet a kivajazott tepsibe. Ha kész, kenjük meg lekvárral a sima süteményt és ragasszuk rá a mandulás felét.