Magamról Barátaimról Cikkek Fotók Mongol csizma Kapcsolódó oldalak

Az ulánbátori csizma (mongol csizma / gutal)


Írta: Heather Davenport ,
ingyenes szerzői jog alatt.

A cikket angolból fordította és kiegészítette: Liüntika / liuntika@atw.hu /

--- A csillaggal ( * ) megjelölt részek az eredeti dokumentumban nem szerepelnek; illetve a col/inch & centiméter átváltások sem; illetve az eredetileg felújított csizma képe felnagyobbíttatott ( ld. a dokumentum eleje ); illetve a csizma / gutal elkészítését megkönnyebbítendő és szemléltetendő, több kép is beszúrásra került ( ld. a dokumentum alján ) ---

--- Az író illetve fordító egyének semmilyen felelősséget nem vállalnak az ezen cikk alapján készített tárgyakért, vagy esetleges sérülésekért; továbbá az ingyenes szerzői jogot fenntartja/fenntartják a szabad és ingyenes információcsere érdekében, hogyha a szerző, illetve a változtatásokat, idegen nyelvi fordítást vagy kiegészítéseket végző egyének neve benne foglaltatik a további verziókban, egyébként ezen dokumentum más felhasználásra szerzői jogok védelme alatt áll; továbbá szerzői védelme alatt áll azon rész, ahol az jelezve van, így annak további- vagy bárminemű engedély nélküli felhasználása jogi korlátokba ütközik, illetve törvényileg szabályozott ---

/ Az eredeti angol oldal az alábbi címen található: http://www.laohats.com/Ulan%20Baator%20Boot.htm /


Egy barátom és én egy antik katonai boltban botlottunk bele ezekbe a csizmákba Seattle-ben (ami sajnos most zárva van). Mi hagyományos lábbelinek azonosítottuk be, és a boltos elmondta nekünk, hogy még mindig gyártják őket Ulánbátorban a hadsereg részére. Amikor a varrás elhordódott a talpakon, széttéptem a csizmát, hogy újra rendbe hozzam. Ez a cikk az újra összerakásuk folyamatával foglakozik.

Csizma szabásmintája és anyagai

Hogy megtervezzük a talp mintáját, rajzoljuk körbe a lábunkat egy keményebb papírra. Adjunk körülbelül 3 colt ( 3 x 2,54 cm = 7,62 cm ) a lábujjakhoz, és kb. másfelet ( 1,5 x 2,54 cm = 3,81 cm ) a sarokhoz, mint ahogyan az lentebb látszik. A minta minden széléhez adjunk legalább még fél colt ( 1,27 cm ). Így a cipő elég nagy ahhoz, hogy hozzáillesszünk 1/2col ( 1,27 cm ) rétegnyi zoknit (kapcát). (A nemez kapca szabásmintája, amit hagyományosan ehhez a csizmához hordanak ennek a cikknek a végén található.) Szükség lesz 4* darab talphoz. ( *ezekből kettő bélés )

Hogy megtervezzük a csizma felső részét, mérjük körbe a lábikránkat, majd ezt felezzük el, és adjunk hozzá 3-4 colt ( 7,62 cm - 10,16 cm ). Például, az én lábikrám 14 col, elosztva félbe 7 col; 7”+3”=10”. Ez a felső csizmafelsőrész 10” ( 25,4 cm ) keresztben, és 9” ( 22,86 cm ) a legszűkebb pontján. A csizma felső része a lábunk tetejétől a térdkalácsunk aljáig terjedhet. Négy csizmaszárra lesz szükségünk. ( *ezekből kettő bélés )

( * A ráhagyás a lábikrára az eredeti oldalon kétféle módon van leírva, amiből az egyik rossz, így az korrigálva, illetve javítva lett ezen a lapon. Továbbá a szerző is csak 3”-t ad hozzá saját méretének feléhez, ami összesen 6”, ami kb. 15cm –> 15cm/3,14=~ 4,8cm; azaz 4,8 cm-rel szélesedik a csizmaszár átmérője a lábikrához képest. Így a megadott méret nagy valószínűséggel pontos, ha az alább megjelölt, amúgy igen vastag zoknival együtt alkalmazzák ezen lábbeli használatát. )

Hogy megtervezzük az alsó csizmarészt (lábrészt) vágjunk egy darabot, mint ahogyan az ábra mutatja.
A méreteknek és hajlásoknak/hajlatoknak össze kell illenie a lábikránk és a talp darabjainkkal.
Javasolt előtte sablonanyagból kivágni a mintákat és össze ragasztó szalagozni a részeket, hogy biztosra vegyük, azok jól összeillenek, mielőtt belevágunk a bőrbe.
Négy* lábrészre lesz szükség. ( *ezekből kettő bélés )Hogy eldöntsük, mekkora mennyiségű bőrre van szükségünk, fektessünk ki mintadarabokat, és mérjük ki a passzoló terjedelmet.

Szükség van az alábbiakra:

talpbőr ( *kruppon )
bélyegzett cipőbőr ( *minőségi bélésbőr / vastagabb kesztyűbőr )
bőrcsíkok szegőzsinórnak, illetve rátéteknek/díszítésnek (tetszőleges) ( *kesztyűbőr )
vastagabb nemez, a közbelső talpaknak ( *technikai filc nem jó, esetleg több rétegnyi ruhafilc, ami nem ugrik össze és nem töredezik )
gyapjú vagy vászon, a belső talpak takarására
idegre, a csizma összevarrásához ( *erős bőrvarró cérna, nem műszálas )

javasolt továbbá a műanyag talpak használata ( *pl. csúszásgátló ), így nem csúszik vagy kopik nagy mértékben a talpbőr (tetszőleges)
illetve színes, selejtes vagy darab bőr, a rátéteknek, díszítéseknek (tetszőleges)A talprészek összerakása


Vágjunk ki 2 talpat jak vagy talpbőrből (kruppon). Ezek lesznek a mi külső talpaink.
Vágjunk ki 2 talpat bélyegzett cipőbőrből, vagy valamilyen vékony, de erős bőrből. Ezek lesznek a mi belső talpaink

A több részletből álló bőrtalp kinézetét 9 rétegnyi sima gyapjúszövettel érték el, amit a belső talp külső széle körül varrtak össze.
A legalsó réteg varrását én egy szarvasbőrrel helyettesítettem, amit levarrtam. Minden réteget külön varrtam le a bőrhöz, mint inkább megpróbáltam volna 8 részt egyszerre levarrni. A legfelső két réteg türkizkék bőr, ugyanaz a típus, amit szegőzsinórnak használtam az egész csizmához.
A varrást és a lágy bőröket azért használjuk, mert jól összezsugorodnak, mikor nedvességet kapnak, így egy időjárás-álló varratot kapunk.
A közbülső talp mintája lehet, hogy igazításra szorul az ujjbegyeknél, hogy jól passzoljon a belső varráshoz, ezért vágjunk le belőle, ha kell. Vágjunk ki két 1/4” ( 0,635 cm ) vastag nemezt közbülső talpakhoz.
Vágjunk ki gyapjúból vagy vászonból két, a közbülső talp takarásához szükséges részt fél col ráhagyással a varrás számára. Hajtsuk föl a varrásnak ráhagyott részt a nemez körül és férceljük össze  a széleket a közbülső talp alulsó részével. Használjuk ideget, beszegő öltéssel fűzzük össze a közbülső talpat a belső talphoz, hogy az a helyén maradjon. Az beszegő öltés mintáját a bal oldali képen láthatjuk.A csizmaszár összerakása

Vágjuk ki a láb- és a felső csizma részt bélyeges cipőbőrből. Ha díszíteni szeretné a lábbelijét, tegye azt most, használva a kesztyűbőrt és egyéb anyagokat.
A fotó egy részlet rátétet mutat a csizma tetején, egy narancs színű sávot, és még egy díszt felette. A narancs rész a csizma teteje, a dísz pedig egy a külön kapca/zokni részéhez tartozik. A narancs sáv egy borítás/kihajtás, ami a csizmához van erősítve a felső rész lezárására.
A dísz a saroknál és a lábujjrésznél segít merevíteni és erősíteni ezen területeket. A dísz szélei a bőr-rész széléig terjednek, és be vannak öltve a szegélybe, megint, mint egy megerősítési mód.
A fotó egy türkiz bőrt mutat, amit a díszítés háttereként használtunk. Az én csizmám sárga és vörös anyagokat használ fel háttérnek a türkizkék bőrön túl.
Szintén láttam már felhasználva brokátot is ezen díszítésre.

Illesszük össze a felső csizmaszárat a lábrész tetejével. Helyezzünk 3 réteg sima (türkiz) bőrt a láb- és felső lábszárrészek közé, stimmelve a durva széleknek.
Varrjuk össze ezeket a részeket negyed colos ( 0,635 cm ) öltési távolságokkal. Varrjuk össze az összes láb/csizmaszár részt elöl és hátul, szintén 3 rész türkiz bőrt felhasználva szegőzsinórnak.

A narancs bőr (mint ahogy a fotó mutatja) ugyanolyan típusú, mint a díszítő bőr. Helyezzük a bőr megfelelő oldalát (színét) a csizma belső oldalára és varrjuk össze a tetejénél. Hajlítsuk ezt a bőrt kívülre, és varrjuk le a csizma elejére. Ez egy tipikus kínai textil-borítási technika; és ami eltakarja a csizma nyers felső szélét.

Vágjunk ki 2 körte/gyöngy alakú fülecskét a bélyegzett bőrből. Erősítsük hozzá a körte felső részét a felső csizma hátulsó varrásához a csizmán belül, hogy lefedjük a kereszteződő varrásokat. Ez a darab bőr a varrások felett fekszik és megvédi a kapcát/zoknit, hogy elkoptassa a sarokrészt. Ez alkalmazkodik a lábhoz, és máshol nem kell levarrni.


Megtalpalni a csizmát

Varrjuk belső talpat a csizma lábrészéhez, oldalt kezdve. NE kezdjük a bokánál vagy a lábujjaknál, ha ezt kézzel tesszük.

A külső talpat az eredeti csizmán ugyanakkor varrták fel, mikor a belső talpat. Az eredeti külső talp rézsútosan/átlósan volt hasítva a futó varrás mellett, hogy azt eltakarja és védelmezze. Ahogyan a külső talp elhasználódott, a varrás felfedődött és megtört, ami az egész talp leválását eredményezte a csizmáról. Miután megpróbálkoztam a külső talpon, a belső talpon és a többi rétegen keresztül varrni, feladtam és felragasztottam a külső talpat. Mindegy, hogy varrod, vagy ragasztod a felső talpat, én szívből javaslom azt, hogy ragassz rá még egy réteg talpat, lehetőleg műanyagból, a külső talp aljára. Az mongol csizmát füvön és tundrán való járkálásra tervezték, nem pedig betonra vagy kavicsra, aminek sokunk ki van téve. Egy műanyag talprész (gumi, vagy más ember által készített anyag) segíteni fog megvédeni a kézimunkádat és megőrzi az élettartamát a csizmádnak.

Az egyetlen probléma, amivel találkoztam ezen csizma összerakásában, az a lábujjrész kibicsaklása. Az én csizmámnak eredetileg volt egy sornyi varrata, ami meggátolta a rétegek elkülönülését, de arra nem jöttem rá, hogyan kell megcsinálni. A férjem tett egy csavart/merevítőt a lábujjészbe, ami működik, ameddig bele nem rúgok valamibe… ( *a csavar helyett érdemesebb bőrdarabot/bőrdarabokat alkalmazni, ha találkozunk ezzel a problémával egyáltalán. Ideális megoldást nyújthat, hogyha előre levágjuk a leeső kruppondarabokból megfelelő részt erre a célra. )

Kapca / zokni szabásmintája és anyagai

A kapcának/zokninak a legjobb, ha 1/4” ( 0,635 cm ) illetve 1/2” ( 1,27 cm ) vastag nemezből készül. Ha te nem vagy nemez készítő, steppelj össze sok gyapjúanyagot, vagy szőtteset.
Ne használjunk műszaki nemezt/filcet, mert szétfoszlik már kevés használat után. A férjem csizmájának egy steppelt gyapjú kapcája/zoknija van, ami szintén nem olyan jó, mert beesik a csizma belsejébe. Szalagokat varrtam a zoknija felső részébe, épp a dísz alá, a pólyás rész fölé, ami a helyén tartotta őket viselés közben. A te zoknid akkor a legjobb, hogyha elég erősek ahhoz, hogy maguktól is megálljanak, hogy alátámasszák a díszt a tetején, és hogy a helyükön maradjanak a csizma belsejében.
Hogy megtervezzük a talprészét a zokninak, rajzoljuk körbe a lábunkat, és adjunk hozzá 1”-t ( 2,54cm ) a saroknál, és 2”-t ( 5,08 cm ) a lábujjaknál. A tűtávolság az eredeti zoknikon negyed col ( 0,635 cm ) , így gyanítom ők fél colt ( 1,27 cm ) használtak, és aztán lerendezték/letisztázták a varrást. A zokninak is van egy hegyes orra, de nem olyan szabályos/merev, mint a csizmáé. Vágjunk ki két talprészt.Hogy megtervezzük a felső zoknirészt, adjunk 1”-2”-t ( 2,54 cm – 5,08 cm ) a lábikránk méretéhez. A padlón állva mérjük le a padlótól a térdünk közepéig, hogy meghatározzuk a zokni magasságát. A felső zoknirész pontosan/közvetlenül a talprészhez kapcsolódik, tehát itt nincs „lábrész”, mint ahogyan volt a csizmánál. Vágjunk ki két ilyen felsőrészt az anyagunkból.A sarokrész az én zoknimon 5 és fél col magas ( 13,97 cm ), 1” ( 2,54 cm ) a tetejénél és körülbelül 3 és fél col ( 8,89 cm ) az aljánál. Vágjunk ki két darabot, egyet mindegyik zoknihoz.A lábujjrész 7” ( 17,78 cm )magas, és 5 és fél col ( 13,97 cm ) a legszélesebb pontján. Vágjunk ki ebből 4 darabot. Kettőt varrjunk össze a felső görbület mellett.
A zokni / kapca összerakása


Vágjuk ki a felső zoknirészt úgy, hogy a szemközti egyenes vonal a te nemezed viszályán van ( *? ). Ennek a résznek a tetejére rakjuk majd a díszített részt. Ez a díszsáv körülbelül 4” ( 10,16 cm )magas, és kesztyűbőrből készül. A felső szél a ferdén vágott kordbársonnyal van szemben. A díszsáv alsó széle egy darabka anyagból vagy bőrfűzéssel van befejezve. Először végezzük el a díszítést, mielőtt összerakjuk a zokni nagy részét.

Mind a sarok- és a lábujjrész ebbe a részbe van varrva, mint a saroklemezek, ismételten fél colos varrási ráhagyással. Metsszük be a behajtás színét, hogy hozzáillesszük a lábujjlemezt. Varrjuk le a saroklemezt a felső zoknirész hátuljára. Varrjuk a zokni hátulját középen, ami hagyni fog egy fél col széles nyílást, fél úton lefelé a zokni hátulján. Az én zoknimon ezek a szélek ostorfonással vannak, és nincs más díszítő hatású eljárás, burkolás vagy befejezés.

Dolgozzunk/tisztázzunk el minden varratot negyed colra. Biztos meg akarod majd erősíteni a sarkat denimmel ( *farmeranyaggal ), vagy valamilyen más szőtt anyaggal, mint ahogyan az enyém is nagyon hasadós viselés közben.* A beszegő öltés
( ingyenes elektronikus forrásból fordítva és kiegészítve )


A beszegő öltést különféle anyagok varrásánál, hímzés elfedésére, illetve összeillesztésénél használhatjuk.
Ezt az öltéstípust bármelyik oldalról alkalmazhatjuk, kezdhetjük - az anyag színén vagy éppen a viszályán.
Ennek az öltéstípusnak az öltéstávolsága általában 1,5 mm. Az öltés csak olyan mély, amennyire szükséges, hogy egy erős varratot kapjunk.
Hagyjunk egy részt a cérnából szabadon, mikor elkezdünk varrni, és sok öltéssel dolgozzunk, hogy lezárjuk és eltakarjuk vele a cérnát.
Ezen öltésmódot használhatjuk továbbá különféle szűr- és bőrfélék kézzel történő varrása esetén is.
A fenti képeken ugyanezen öltéstípus néhány változata látható.

Néhány link még ezzel az öltéstípussal kapcsolatban:
http://www.amazon.com/GBX-Whip-Stitch-Driving-Moc/dp/B0007TOBSG
http://www.knittingfairy.com/techniques3.htm

Más, de hasznos öltéstípusokkal kapcsolatban:
http://www.ushist.com/general-information/stitch_p.htm** Figyelem ! Az alábbi képek nemzetközi szerzői jog védelme alatt állnak ! **

*
További szemléltető képek ( gyártói engedéllyel )

- az alábbi képek kizárólag szemléltetés, illetve reklám céljából szerepelnek ezen az oldalon, és megrendelhetők közvetlenül a gyártótól, és rajtam keresztül
- sorrendben:női csizma, nemez papucs, férfi bőrcsizma és női csizma nem nemezből készült zoknifélével
- a csizmákon levő díszítések szépsége semmilyen összefüggésbe nem hozhatók a nemek közötti különbségekkel, csak a számosságuk