Counter Strike 1.6 Map készítés

Counter Strike 1.6 Map készítés

HozzászólásSzerző: Leito » 2009.02.23. 21:03

Ebben a leírásbán kis gyakorlatot szerezhetsz hogyan készíts majd további pályákat, vagyis az alap pályarészek készítését.

Először is állítsuk be a pályát. Map/Map properties.
Map Description / Tilte - Ide írd be a pályád nevét.
Enviroment Map / cl_skyname - Ez a textúra lesz majd a pályád körül, vagyis így fog kinézni az ég.
Ezeket a képeket a cstrike/gfx/env mappában tárolja a CS. Ide csak a fájl első részét kell leírnod. Listához olvasd el a sky neveket a következő leírásokban.
Most legyen mondjuk a "space" ami világűr hátteret csinál majd a pályánknak.
A következő amit még itt érdemes beállítani, a Max Viewable Distance, ami a látótávolságot szabályozza. Nagy pályához nagyobb értéket érdemes írni.

Ezután fogjunk bele a pálya elkészítésébe.

Ahhoz, hogy a hátteret, meg az eget kidolgozottnak lásd és ne csak egy sima textúrát láss, úgynevezet skybox-ot kell csinálni.
Hogy ilyet készíts, először is készíts egy "szobát", SKY textúrával ami az egész pálya területét magába fogja foglalni. (Leírás)
Ez a SKY textúra fog majd átalakúlni a cl_skyname-nél beállított világúrös "space" képekre.

Ezután építsd meg a pálya alapját, mondjuk kezdjük egy sivatagos stílusú textúrájú (vagy amit találsz a berakottak közül) lapos kockával a pálya aljára ami faltól falig ér.

Dizájnnak csinálj 1 kis üreges kockát (amiben majd víz lesz) a pálya közepére víz textúrával és jelöld ki a nyíllal. A Víz textúrához a texture browser-ben írj a Filter: mögé egy felkiáltó jelet és kiadja a víz textúrákat.
Válaszd ki a Clipping Tool-t a menüben a félbevágott kocka ikonra kattintva.
Ezzel tudsz elvágni dolgokat.
Vágd le a kocka tetejét, úgy hogy a felső keret ne legyen rajta, vagyis 1 nyitott kockát kapj.
Ebbe csinálj, a kocka tetejétől kis távolságra egy újabb testet (de ne üregeset).
Vagyis a félnyitott kockában van 1 kisebb kocka.
Kattints a kis kockára jobbklikkel és válaszd a Tie To Entity-t. Ezzel átalakítód a tested entity-vé.
A felugró listából válaszd ki a func_water -t, ami vizet készít belőle.
Miután megvan a Func Water, alul kilistázza a beállításokat.
Itt ezeket állítsd be:
Render Mode - Textured
FX Ammount - Ide írd be hogy mennyire legyen átlászó a víz. Én most 80-at írok.
Wave Height - A hullámok magassága, valahol 2 körüli értékkel egy békés folyót kapunk :)
Ezután menj vissza és kész a víz.

Most létrehozunk még néhány szükséges pályaelemet.
Kezdjük a indulóhelyekkel.
Kattintsunk a bal oldali lámpa ikonra, és kattintsunk a pályán belül valahova az egyik négyzetrácsosz ablakban.
Most még egérrel tudjuk módosítani a pozicióját, hogyha rá kattintsunk. Figyelj arra hogy egyik nézetből se lógjon ki a pályán.
Ha megvan a hely, jobbklikk/create object.
Válts vissza az Egér ikonra a menübe, és kattints jobbklikkel a létrehozott entity-re.
A felugró listából válaszd ki a info_player_start -ot.
Ezzel egy CT induló helyet készítettünk.
Az Angle meletti körben állíthatod hogy merre nézzen a CT amikor indul a TOP X/y nézetből.

Ezt csináljuk meg mégeggyszer egy kicsit alrébb, azzal az eltéréssel hogy Info Player Deathmatch nevű entity-t választassz.
Ezzel terror kezdő helyet lehet csinálni.
Érdemes még néhány kezdőhelyet készíteni, mivel ha több játékos van mint kezdőhely, véletlenszerűen megöli a játékosokat akiknek nem jut hely.

Ezután állítsuk be a világítást.
Készíts a pálya szélére az előzőek alapján egy LIGHT-SPOT-ot.
Itt is állítsd át a Agnle-et vagyis hogy merről süssön merre.
Állítsd át a "Is Sky" opciót YES-re, ettől lesz napsütésszerű világosság a pályán.
A Pitch-nél beállíthatod hogy milyen legyen a napsugarag beesési szöge. :D

Ezután jelöljük ki a bombalerakó helyet.
Csinálj egy testet, textúrája legyen AAATRIGGER, jelezve hogy a játékban nem fog majd látszódni, amiben majd a bombát lehet élísíteni és alakítsd át entity-vé. A Listán keresd meg a func_bomb_target-et. Itt a targetnek add mondjuk a "robbanas" nevet.
Csinálj 1 testet szintén ami majd fel fog robbanni a bombától, legyen mondjuk egy fa textúrájó kocka. Alakítsuk entity-vé, és állítsuk Func_Breakable-ra. Name-hez írd be hogy "robbanas" vagyis ez fog összetörni amikor felrobban a bomba.
Ezután kattints a Flags fülre. Itt különböző tulajdonságokat adhatsz meg a entity-nek. Ebben az esetben pipáljuk ki az "Only Trigger"-t, ami azt állítja hogy csak a bomba tudja felrobbantani (Különben mi is szétlőhettük volna).
A bomba automatikusan fog teremni az egyik TERRORnál kör elején, hogyha van func_bomb_place entity.

Ettől függetlenül készíthetünk túszt is.
Megint kattintsunk a lámpa ikonra és készítsünk egy hostage_entity entity-t. Ezen a helyen fog teremni a túsz. Beállításoknál beállíthatjuk szintén hogy merre nézzen, és hogy milyen ruhába legyen.
Ezután készítsünk egy testet megmentőhelynek, szintén AAAtrigger textúrával, és alakítsuk át info_hostage_rescue entity-vé.

Ezután már a túszt is megmenthetik a CT-k.

Ezután már le is tesztelhetjük a pályánkat, van rajta világítás, víz, bomba, túsz, kezdőhely, vagyis a pályaszerkeztés legalapját már tudjuk is. :)

Tárgyak készítése

Ahhoz hogy tárgyakat készíthess a pályádra, legyen az kocka, kör, vagy egy előre elkészített eszköz, a Block Tool-t fogod használni, ami a bal oldali menüben egy Fehér kockával van jelölve.
Kattints rá egyszer.
Ezután kattints az egyik 2D-s nézetre (Mindegy melyik, oldal felül vagy elölről) és húzd alrébb amikor lenyomva tartod.
Ekkor egy kockát fog szaggatot vonallal jelölni az összes ábrán.
A sarkokon lévő kis fehér négyzetekre kattintva át tudod méretezni.
Ezután kattints a jobb oldal lévő Texture résznél a Browse-ra. Itt válaszd ki milyen textúrájú legyen a falad.
Hogyha beállítottad a kellő méreteket & textúrát, kattints jobbklikkel a testen belülre és válaszd a Create Object-et.
Ezután a menüben válts vissza a kijelölő eszközvre vagyis a piros nyílra és jelöld ki a kockádat.
Ahoz hogy üregessé tedd, menj rá Jobbklikkel és válaszd a Hollow-ot.
Ezután kérni fog egy értéket. Ezzel tudod állítani hogy milyen vastag legyen a fal. Legyen mondjuk most 8.
Ezután elkészült a szobád. A 3D-s Cameraval (nyilak segítségével) már körül is nézhetsz benne. (Állíts át a mode-t 3D textured-re hogyha nemlátod a textúrákat, kattints a Camera szövegre a bal felső sarokban)

2 féle tárgy van, ebből az egyik az entity a másik ami a "föld"höz tartozik.

Entity általában az a pályarész aminek van valami funkciója és nem csak szimpla fal.
Vagyis minden törhető, átlátszó, nyomható, mozdítható és egyéb tulajdonsággal rendelkező dolog egy egy entity.
Leito voltam a .:LivniG DeaD TeaM:.-ből
Leito
Adminisztrátor

Re: Counter Strike 1.6 Map készítés

HozzászólásSzerző: Leito » 2009.02.23. 21:33

Ide várjuk a map készítés szakiait.
Itt megvitathatjátok problémáitokat a map készítéssel kapcsolatban
Leito
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Sour » 2009.02.24. 14:31

Ez mind szép és jó Leito, de érdemes lenne szerintem leírni azt is, hogy ezt egy úgynevezett Valve Hammer Editor programmal kell csinálni, jegyzettömbbe nehéz lenne pl. :D
Innen szedhetitek le a progit és 2 mellékes dolgot hozzá.
http://www.wikifortio.com/809306/VHE.rar
Jó szórakozást hozzá :D
Sour voltam, Budapestről :P
SlipKnoT fanok jelentkezését várom :P
ALL HOPE IS GONE
Sour

HozzászólásSzerző: Leito » 2009.03.01. 14:35

Ha elakadtatok itt van egy angol nyelvű leírás, amit le todtok fordítani a webfotditas.hu-n
Leito
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Strike » 2009.03.10. 14:57

Na de télleg csináljunk már mapokat olyan zsír lenne nekem lenne is ötletem! :hm:
Strike

HozzászólásSzerző: Leito » 2009.03.12. 13:17

OK én benne vok
:druk:
Leito
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: dunn-y » 2009.03.12. 22:30

Map készités :ahh: nah én is benne vok nekem kurva sok ötletem van :zsir:

Ha kellek hivjatok :khm: 8-)
Dunn-y
dunn-y

HozzászólásSzerző: Sour » 2009.03.13. 16:14

Nos, igen, én is benne lennék, de rohadt nehéz.
Egy haverom segít, egyelőre ott tartok, hogy tudok egy pálya alapot csinálni, amin spawnolnak az emberek, tehát szinte semmit, és elmondhatom, elég nehéz.De majd a haver leírja egy oldalra, aztán azt majd ide linkelem, ő már elég jártas a map-kreálésban, tehát lehetnek ötletek, de hiába, ha nem tudjuk megcsinálni. :angel: Am jók az új emotikonok :taps: :taps: :hero: ::D: :kocka: Na de mostmár megyek, elméletileg sikerült letöltenem a cs-t, mivel tegnap formatáltam :shit:
Sour voltam, Budapestről :P
SlipKnoT fanok jelentkezését várom :P
ALL HOPE IS GONE
Sour

HozzászólásSzerző: [ADMIN]:Strike » 2009.03.13. 20:12

oké Sour! :taps:
[ADMIN]:Strike

HozzászólásSzerző: Leito » 2009.03.13. 20:36

Nekem már sikerült egy alap üres pálya részt csinálni, és benne egy hosszú folyosót lámpával :humhum:
Leito
Adminisztrátor

Következő

Vissza: Mindent ide