| |
| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
Malkáv

|
Elküldve: Szer. Nov. 15, 2006 12:42 am Hozzászólás témája: |
|
|
Tanulni? Hát, iskolában nem nagyon. ^ ^
Egyébként igen, lehet fejlődni az évek alatt, épp úgy, mint a szerepjátszásban.
Egy idő után az ember megtaul hangulatos leírásokat adni, előadni magát, rendesen használni az arcjátékát.
A történet pedig mellékes, a gyenge sztori is lehet élvezetes, ha jól adják elő. :) _________________ This is not even my final form.
 |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Seya

|
Elküldve: Szer. Nov. 15, 2006 12:38 am Hozzászólás témája: |
|
|
Köszi, az ilyenek rettenetesen meg tudják mozgatni a kíváncsiságom. Igazság szerint át akartam fogalmazni a kérdést, hátha így nem volt egyértelmű, ugyanis álmos vagyok már és ilyenkor nem tudok odafigyelni a szavak helyes sorrendjére az esetek zömében.. :D De örülök, hogy megválaszoltad. A mesélőket egyébként csodálom, én egyszer próbálkoztam meg vele, elég gügyére sikeredett a kaland, de hangulatos volt :)) Egyébként a részletesen kidolgozott történetekhez azt hiszem, nem sok érzékem van.. elveszem a szálak között.
Azt a legváratlanabbat meg epekedve várom, ha már kitaláltad, melyik volt az :P
Még egy elmés kérdés: mesélést lehet tanulni egyáltalán? _________________ "What if your heaven was someone else's hell?"
Hed
Cassy |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Nedaskarein Soldier of The Alliance

|
Elküldve: Szer. Nov. 15, 2006 12:13 am Hozzászólás témája: |
|
|
| seya írta: | | Ez a buta szálas megoldás valóban jó lehet, ez tetszik :) Több lehet a karakterek szabadsága és jobban ki tudják élni magukat, nem? Mi volt eddig a legváratlanabb helyzet, amit kialakítottak maguknak? Váratlanul ért a végkifejlet? :-D |
Minél szabadabbak a karakterek, annál nagyobb az élvezet a játékban is. Ha a karakterek kapnak szabadságot saját emberi életük ápolására, és néha ottani gondok is gyötrik, de cserébe nagy a felszabadulás egy-egy gond megoldását követve, annál nagyobb az élvezet.
Én hagyok időt rendesen végigjátszani egy szabad napot is akár, amiben nincs semmi gond, és közben néha feltüntetni egy-egy képzelet vagy kisebb álom erejéig a főgondokat, ha úgy érzem adott karakter képes azt fogadni, vagy épp ideje lenne belevoni a kicsi buta szálba.
Néha emiatt nehezebb és lassabb több különböző karakter összemesélése, de ettől eredetibb és élőbb. Ha ilyen dolgokban elérem azt, hogy a játékosok maguk interkaciózzanak egymás között és ők megoldják a vitát egymás között, akkor kaland további felében is nagyobb az összetartás majd bennünk, mintha KMként belekényszerítem őket adott problémába.
A kérdés jó, mert váratlanul nem szokott semmi sem érni, mivel nagyon jól tudom vonatkoztatni a dolgokat, és azonnal építeni az alapkövet.
Ami egy ilyen buta szál jó levezetéséhez kell, az csupán pár dolog.
Alaposan kidolgozott NPC-k, akiknek nem árt ha van rendes kialakított múltjuk, és történetük és kidolgozod azt is, hogy egyik NPC miképp viszonyul a másikhoz.
Akkor kell építeni köréjük egy történetet, amiben ők részben benne vannak, és valamiért tagjai annak, vagy épp mi ellen küzdenek. Akkor feléípted, hogy az összeszokott NPC-k milyen részt vettek ki az átfogó dolgokból, amit egyeztetsz a kapott karakterekhez. És megépíted, hogy szerinted adott PC melyik felét foghatná meg jól a dolgoknak. Itt fontos, hogy ne cska egyet jelölj meg, hanem több lehetőséget, meg kell adni a játékosnak azt, hogy ő választhassa meg a saját jelyét, látszólag. Persze te belül eleve tudod, hogy mik lehettek esélyesek, ezért is építesz ilyenkor a karakterekre.
Ha érzed, hogy a kaland javát bonyolító NPC részleg nem feltétzlenül lesz szimpatikus egy-egy JK-nak, akkor bele lehet vinni olyan NPC-t többletbe, aki segítője és mankója lehet.
Pl egy konrkét példa pont Changeling mesélésben.
Megkaptam egy karaktert készen fullra, ami aláírta, hogy a városban felírt NPC-k közül egyértlemű volt a két csoport közül melyik felé húz. Ugyanígy másik játékos is afelé fordult, de a harmadik játékos karaktere más környezetből és háttérrel jött, így az ő számára hoztam egy olyan NPC-t még, aki szociálisabb úőton egyengetheti az útját.
A vész vagy összetartja őket, vagy nem, de rajtuk múlik lesznek e olyan okosak, hogy félretéve az ellentéteket összefogjanak, de végülis lettek. Noha egészen véletlenül kerültek a megoldásnak olyan részére, ami még okozni fog nekik gondot.
Azért nem spoilerezek, mert a kalandot még mesélem, de talán kicsit meglepett, hogy melyik megoldásra bukkantak rá cska mert teljesen önakcióztak. De e akérdésen még gondolkodni fogok =) _________________
 |
|
| Vissza az elejére |
|
 |

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 11:32 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Én tudok kezdeni a statikus karakterekkel is VK, nem itt volt a régi fórumon sem a gond.
Történetesen a főforrás annyi volt, hogy ne mint természetfeletti tekints a világra, hanem átlagban a reális dolgokat nézvén WoDban több ember van, mint más.
Ha nekem rendesen eljátszod a jellemed, legyen az akármi, és nem fogsz neki meni egy pózőr öltönyös napszemüveges faszinak este, mert szerinted vámpír, nem lesz gond.
Nekem legfontosabb szempont, első szemszögből akkor is halandó szemmel kell a világot nézni, a Bíra szagolja ki ha féreg, vagy ilyen apróságok speciel.
A buta szálból meg hidd el, elég néha ennyi, mert a játlkosok csinálnak belőle nagy durranást idővel. Ha mindent megtervezel előre centiről centire, akkor kicsit labirintus szagú lesz az egész. Abba könnyedén jöhetnek olyan gondok, hogy a játélkos erőltetésnek érzékeli, vagy problémának, amit ha nem old meg, akkor kiesik a játékból.
Néha kis buta szál is hozhat olyan érdekes nagy eseményeket, amik a játékosok számára olyannak hat, hogy jó is, izgalmas is, és maguktól keveredtek bele, nem emrt a KM végig erre épített volna.
Nekem az a gond végig, ha nem reális a felépítés és a reakciók sem olyannak hatnak, amik a karakterre illenek. Az, hogy ha a játékos paranoid és félti a karakterét adott helyzetben, rossz megjátszás, ha emiatt a karaktere is elkezd betegesen félni és nem úgy tenni, ahogy rendes esetben tenne ha jól játszák ki.
Nekem elkülönült karakter kijátszás kell, nem pedig a játékos félelme, aggódása és telepitkus képességei, mivel ő olvasta a kiegészítőket, ahogyan a karakternek eredően erre esélye sem lett volna.
Én ezekre szoktam marni legjobban, meg ha valaki tényleg csak egy sorral lerendezi a dolgokat, az rpg nem kényszer, ha adott karakter terhes neked, ne játszd akkor, hanem mond meg a KM-nek, kiszállnál vagy váltanál.
Kb ennyi. _________________
 |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Thrall Meseszövő

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 10:08 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Kérdés, mi számít olyan szitunak, már írtam erről mit gondolok, de természetesen nem mehetek el faarccal fontos dolgok mellett, Uturuncu is dühből ölt pl.
"Emellé kitalálok egy alap nagyon sablon buta szálat. "
én igyekszek jobbakat kitalálni, aztán ha az szépen megvan, később is felhasználható, karakterekre pedig leginkább rögtönözni tudok (persze minél több dolog van előtöriben, meg hszeikben, annál könnyebben), és minél több dolog történik annál inkább kijönnek személyiségének azon részei, amiket egyébként talán kevésbé tart fontosnak.
Mondjuk pl Awennek jóval több személyes részt tudtam kitalálni, mint Ahrounoknak, mondjuk miután leleplezte magát, valóban kevésbé személyes részekre kellett volna kényszerülnie...
ennek örülök, magam is így vélem visszajelzések alapján. :)
gondolom statikusabb karikkal is elboldogulsz vmennyire. _________________ Spórolj a könnyel, míg véget nem ér minden fájdalom
Kövess, de saját lábadon
Katonák vagyunk, állunk, vagy meghalunk
Spórolj a könnyel, foglald el helyed
Ítélet napjáig ne felejtsd neved
Kövess gyorsan és szabadon
Katonák vagyunk győzünk, vagy meghalunk
Itt az ideje az áldozathozatalnak |
|
| Vissza az elejére |
|
 |

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 9:44 pm Hozzászólás témája: |
|
|
VK én karaktrerközpontú vagyok.
Elvárom hogy fejlődjenek, de ne egyből és azonnal tegyék azt.
Ha olyan szituáció éri őket, akkor elvárom, hogy legyen benne változás, az eredeti hozzálláshoz mérten, de nem fogok ebből semmit erőltetni.
Én baromira spontán mesélő vagyok.
Kapok karaktereket. Átgondolom őket, és a történetükre szabottan kiötlök bizonyos cselekménypontokat, amiket a kalandok folyamán adott karakter mindenképpen el fog érni.
Emellé kitalálok egy alap nagyon sablon buta szálat.
És onnantól végig rögtönzök. Nem tervezek előre labirintust, hanem meginditom a szálamat a JK előtt, aki felveszi elindul rajta, és cselekszik. Én meg vetem elé a dolgokat, kivárom mit szeretne és ami alapján ő megindulni óhajt, azt teszem, ha boltot akar, boltot kap, ami reálisan kijön, én pedig mérem magamban az esélyes időszakokat... ha az idő pont megfelelő, akkor elévetem a kitalált csomópontomat, megnézem miképp megy neki.
Ha kikerüli, az sem baj, akkor kap másik szálat, és addig rögtönzök_mindent_ameddig az alap iszonyúőan buta szál nem kerül felgönygölítésre. Ki így, ki úgy, én KMként több utat adok, a karaktertől függ, mit mikor és merre tesz.
Sok esetben a játékosaim írták a kanadokat meg csupán a cselekdeteikkel. Nálam előre nem lehet megmodani mi fog történni, mert ezt a karakter hozza elő, én csupán a kidolgozott világot helyezem a karakter alá, aki eszerint mozog és ebben él. Én csak meginditom a világbeli eseményeket, ami a karakter tö9rténetéből elindult szálakkal ütözhet vagy nem, de mindenképpen bele kerülhet előbb vagy utobb, nem fogom siettetni. Előbb utobb érdeke lesz neki is, mivel jellemre szabottak az események, ahol mindenki kellőképpen érvényesülhet.
Igen jó fantáziám van_bármiből_tudok rögtönözni, bármit. _________________
 |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Thrall Meseszövő

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 9:37 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Inu meséjében sem volt sok stratégia, mégis élvezem, meg karim már tök kész van, mondom Inunak, figyelj ezt komolyan gondolta, hogy inkább kitépi a szívét, mint elkapják és Maelfasba vigyék, ezt ő nem tudja, hogy te majd úgyis nyitsz újabb alkalmat is szökésre...
Szóval pusztán ez még nem probléma.
Nekem két problémám van, az egyik téged nem fenyeget, a táp és hent, a másik, ha elvárják, hogy minden semmiség hatására is mutassak jellemfejlődést, és ha mégse, az gáz.
Fontos dolog jellem, meg kari kijátszása, ne legyen színtelen, de azért legyen kellő mennyiségű cselekmény is, az biztos jót tesz jellemfejlődésnek.
Első IRL alkalom tökre élveztem, freestyle CP volt, végülis csak egy banda elöl menekültünk, de tök jó volt, lőnek rám, kiugrok busz ablakán, jön a kocsi, most mit teszek, aztán le a metróba...
persze részemről azért nem hátrány, ha nem csak menekülök, hanem valamikor vissza is vágok, persze kellő nyomozás intrika félelem konfliktusok stb stb után.
Amit eddig hallottam, azért te sem veted el a cselekményt, ha egyszer arcokat alvilág, meg valami szörny üldözi, meg ilyesmi, közben persze azárt jót poénkodnak is.
( azért én mesém sem csak stratégiáról fog szólni, persze lesz az is, ugyanakkor fontosnak tartom a kellő hangulatot, Inué lesz egyik rémálmom :), de majd többiek is kapnak.
Régi mesémben kb egy előre kidolgozott modult tudtam lemesélni, még elején kis vampivadászat, a többi már improvizáció volt ) _________________ Spórolj a könnyel, míg véget nem ér minden fájdalom
Kövess, de saját lábadon
|
| Vissza az elejére |
|
 |

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 9:21 pm Hozzászólás témája: |
|
|
| Uturuncu írta: | | (Amúgy ha ez megnyugtat a minősítgetések után Veny, nem figyeltelek túl sokat, mindenesetre alattad szívesen játszanék.) |
De én nem stratéga vagyok, hanem hangulatkeltő mesélő.
Hangulatra és karakterek belső lelkivilágára megyek rá, a harc és annak taktikai kivitelezése nekem nagyon utolsó sorban van, werfarkassal is.
Nem tudom ez mennyire lenne neked ínyedre. _________________
 |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Thrall Meseszövő

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 8:51 pm Hozzászólás témája: |
|
|
(Amúgy ha ez megnyugtat a minősítgetések után Veny, nem figyeltelek túl sokat, mindenesetre alattad szívesen játszanék.) _________________ Spórolj a könnyel, míg véget nem ér minden fájdalom
Kövess, de saját lábadon
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Feoras Site Admin

Csatlakozott: 2006.05.17., Szerda, 16:59 Hozzászólások: 325 Tartózkodási hely: At the edge of the known universe (Miskolc)
|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 8:04 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Nincs semmi baj, csak már korábbi esetekben is szúrta a szeme a dolog, és most szóvá tettem :) _________________ Néma Zápor - Shadow Lord Ragbash |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Lullaby

Csatlakozott: 2006.09.07., Csütörtök, 19:04 Hozzászólások: 76 Tartózkodási hely: Ha elmondanám, kiderülne. Egyébként Moszkva.
|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 8:00 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Feoras, bocs, én csak a Solo szabályzatot olvastam el most, az általánosat meg csak régebben. Ott pedig ez áll:
| Idézet: | | A normál kalandokkal ellentétben, szóló esetén nem fog a mesélő egy külön fórumot, illetve moderálási jogot kapni. Lévén egy játékos és a KM közti üzeneteváltásból áll az egész, elég lineális ahhoz, hogy értelmetlenné váljon újabb topicokat nyitni neki. Ezért minden solo-game ide kerül, minden játék külön topicba. Topicot bárki nyithat a kalandnak. A felmerülő kérdéseket és problémákat pedig akár nyilvánosan, akár pm-ben meg lehet vitatni. A mesélő jogköre itt sem csorbul, csupán a játék körülményei változnak. |
Mindegy, akkor végigfutjuk a hivatalosabb utat is, semmi baj. _________________
Blogom.
Bzzzzz! - a zeném. [The Clockwork Jam Session 1 EP kész]
'Perhaps you will understand me better when I tell you that Dada is a virgin microbe that penetrates with the insistence of air into all the spaces that reason has not been able to fill with words or conventions.'
Tristan Tzara
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Thrall Meseszövő

|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 7:48 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Matekozni valóban csak csata előtt kell vmennyit, de azt egyébként is fontos tisztázni, meddig mehetnek el a vehemensebb játékosok, és hogy mondom azt, ha arról van szó, eddig és ne tovább!
Meg pl milyen eszközök megengedettek, lehet e pl átváltozni forgalmas helyen, olyan megfontolásból úgyse marad embereknek semmi emlékük? _________________ Spórolj a könnyel, míg véget nem ér minden fájdalom
Kövess, de saját lábadon
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Feoras Site Admin

Csatlakozott: 2006.05.17., Szerda, 16:59 Hozzászólások: 325 Tartózkodási hely: At the edge of the known universe (Miskolc)
|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 7:38 pm Hozzászólás témája: |
|
|
| Lullaby írta: | Egy kis közbevetett valami: Kultot fogok itt mesélni Malkávnak (eltaláltam az aktuális nevet remélem :mrgreen: ), de csak neki, szóval szóló játék lesz. Tehát az ennek megfelelő helyen lesz a topik, stb. Ennyi (:
Csak szólok, a meglepődések, meglepetések elkerülése végett. |
Tényleg nem bántás gyanánt, de ezzel kapcsolatban írtam ám valamit a Szabályzatba. Igaz, eddig a kutya sem bagózott rá, mindenki elrendezte pm-ben az igényeit. Csak miheztartás végett ideírnám azért mégegyszer a vonatkozó passzust. A későbbiekben nem lenne rosz tartani magunkat hozzá.
| Feoras írta: | [...]
Mindenki, aki mesélni szeretne, jellezze ezt a megfelelő helyen. Ha már megvannak a játékosai is, előzetes megbeszélésekből, s nem kerül sor jelentkezők válogatására, kérem ezt is jelezze.
[...] |
_________________ Néma Zápor - Shadow Lord Ragbash |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Lullaby

Csatlakozott: 2006.09.07., Csütörtök, 19:04 Hozzászólások: 76 Tartózkodási hely: Ha elmondanám, kiderülne. Egyébként Moszkva.
|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 7:28 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Egy kis közbevetett valami: Kultot fogok itt mesélni Malkávnak (eltaláltam az aktuális nevet remélem :mrgreen: ), de csak neki, szóval szóló játék lesz. Tehát az ennek megfelelő helyen lesz a topik, stb. Ennyi (:
Csak szólok, a meglepődések, meglepetések elkerülése végett. _________________
Blogom.
Bzzzzz! - a zeném. [The Clockwork Jam Session 1 EP kész]
'Perhaps you will understand me better when I tell you that Dada is a virgin microbe that penetrates with the insistence of air into all the spaces that reason has not been able to fill with words or conventions.'
Tristan Tzara
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Coeus
|
Elküldve: Kedd. Nov. 14, 2006 7:16 pm Hozzászólás témája: |
|
|
Tény, hogy fontos, bár én inkább kisebb méretekben szeretek játszani. Kezdőkkel, kis területen. Ezek mind általánosságok, egy átlag falka esetében bármilyen kivétel előfordulhat, és a játék szempontjából szerintem legtöbbször lényegtelen, hogy egy adott halandó mit tud ártani egy garounak, vagy mennyibe kerülhet a Szabbatnak egy adag kommandós. Ha a történet azt igényli, akkor sok kommandós jön, ha a halandó ártani akar a garounak, akkor talál rá módot, ha nem is szemtől szembe a crinosszal. Egy mese miatt nem fogom azt matekozni, hogy ki kinek mennyire ellenfél, ha az kell, akkor ellenfél lesz. _________________ "Every picture tells a story. Sometimes we don't like the ending. Sometimes we don't understand it."
Chesire Cat, American McGee's Alice
"- Would you tell me, please, which way I ought to go from here?
- That depends a good deal on where you want to get to.
- I don’t know where...
- Then it doesn’t matter which way you go."
Alice |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|
|
|