Tarna-völgyi Mátravasút Szövetség  
 
  Kezdőlap
  Céljaink
  Vasútvonal története
  Galéria
  Kapcsolat
  Támogatóink

Köszöntjük honlapunkon!

Szövetség célja és feladatköre

 A Szövetséget 10 önkormányzat, és 7 magánszemély, ill. civil szervezet hozta létre.

 

   A Szövetség konkrét célja, hogy összefogja, és hatékonyabbá tegye azon társadalmi szervezetek, magánszemélyek, önkormányzatok, gazdasági társaságok munkáját, amelyek tevékenyen kívánnak részt vállalni a Kisterenye-Kál-Kápolna közötti 84-es számú vasútvonal fejlesztésének, üzemeltetésének támogatásában, valamint a határon túlnyúló interregionális kapcsolatok kialakításában.

A Szövetség általános célja, hogy napi tevékenysége révén, a programjai által, pályázati és egyéb forrásokból finanszírozott beruházások, segítségével a nevezett vasútvonal személy-és áruforgalma növekedjen, fenntarthatóvá váljon. Cél a vasútvonal ismertségének növelése annak érdekében, hogy a vasút, mint műemlék, valamint a környezetében található épített, és természeti környezeti értékek idegenforgalmi vonzereje emelkedjen. Kiemelt célként a környezetvédelem, idegenforgalom, ingatlan hasznosítás, állagmegóvás, egészségmegőrzés, a vasút népszerűségének, a személy és teherforgalom növelése, nevelés, oktatás, ismeretterjesztés, kulturális, és örökségvédelmi tevékeny, a vasút fejlesztése, fenntartása, az érintett települések fejlesztése, rendezvények szervezése, és bonyolítása szerepel.

 

 Fontosnak tatjuk a vasútvonal mentén elhelyezkedő települések közoktatási esélyegyenlőségének megteremtését, annak biztosítását. A bölcsődei ellátás, és a szakosított általános iskolák elérhetőségének biztosítása.