Kezdőlap - Mazúri tavak– Balti tengeri túra végleges programja  
       
  Július 16. péntek: indulás 6,30
Budai rakpart – parkoló az ELTE előtt (Petőfi híd déli oldalán).
Útvonal: Bp – Kassa – Rzeszów –Lancut, 500 km, menetidő: 12 óra

július 17. szombat
Útvonal: Lancut - Kazimierz– Pulawy – Radom – Varsó – Olsztyn - Sorkwity
430 km, menetidő: 9 óra

július 18.-24. vizitúra (hat nap evezés + egy pihenőnap) A túra végén tovább utazunk Sopotba.

július 24. szombat 
Ruciane – Sopot, 280 km, menetidő: 6 óra

július 24-28. Sopoti kemping, 3 teljes nap (Gdansk, hajókirándulás Hel félszigetre, Gdyniába kikötő, Blyskawica hadihajó, Dar Pomorza vitorlás, yahtkikötő, fokarium. Muzeum Pomorskie stb.)

július 28. szerda     indulás 8 órakor.
Sopot – Lódz  325 km, menetidő: 6 óra szállás: Lódz kemping

július 29. csütörtök           indulás: 8 óra
Lódz – Krakkó  320 (420) km, menetidő: 6 óra

Július 29.-aug.1. Krakkó 4 éjszaka, három teljes nap

augusztus 1. vasárnap  indulás: 8 órakor
Krakkó – Budapest, 400 km, menetidő: 11 óra
érkezés: kb. 20-21 óra 
 
 
  A vízitúra programja: jótanácsokkal
1. nap Sorkwity-Bienki (a szakasz hossza:16 km)
Az út többsége tavakon vezet, kisebb patak szakaszokkal. A közúti hidat követő tavon a jobb parton, egy öbölben van a kemping.
2. nap
Bienki – Spychowo  (a szakasz hossza: 24 km)
Indulás után 1,5 km-re a jobb oldalon folytatódik lagunával az út. A következő tó 3 km hosszú, majd 3 km patak. Babieta falucska után (patakon) 500 méterre átemelés (60 m. hosszan). A lagunák utáni hosszú tó (8 km) vége előtt 500 méterre éles balforduló után a duzzasztóműnél átemelés. Ismét patakon evezünk, a patak-szakasz végétől pár méterre baloldalt van a kemping.
3. nap
Spychowo – Zgon  (a szakasz hossza: 10 km)
Vigyázat, ahogy kiérünk az első tóra, élesen balra kell fordulni! A lagunák után következő tavon viszont jobbra kell tartani. A következő tó (3 km hosszú) a legszebb, a jobb oldalon természetvédelmi terület található, kikötni tilos. A tó patakban folytatódik, a közúti híd után jobbra evezve kiérünk a Mokre tóra, ennek déli partjánál (a tavon 1 km-re) van a kemping.
4. nap
Zgon – Ukta (a szakasz hossza: 26 km)
A Mokre tó 8 km hosszú. Északi szél esetén nagyon korán kell indulnunk, mert hosszú a szakasz. Végig középen - jobboldalon célszerű haladni, s a szigetet jobbról kerülni – de csak kedvező időjárás esetén. Ha szél van, a viszonylag hullámmentes oldal a baloldali. A tó végén, a jobb oldalon van a kijárat duzzasztóművel, rövid átemeléssel. Ezután csak egy kicsi tó lesz (jobbra tarts!) különben végig patakon evezünk. A kemping a társaság kedvence, a falu szélén, jobb oldalon található.
5. nap Pihenőnap
6. nap
Ukta – Kamien (a szakasz hossza:15 km)
A legszebb szakaszok egyike. Nowy Most-nál érdemes megállni! Itt már kristálytiszta a víz. A falu után 4 km-re az első tavat csak érintjük, és jobbra tartva ismét patakon keresztül elérjük a második tavat. Ennek kijárata nehezen található, ezért különösen figyelni kell a többieket. Iznota település következik a patak partján (közúti híddal). A következő tó már a végállomásunk, jobboldalon hamarosan jól látható (1,5 km) a kemping. Érdemes balra nézni, mert látható a tóvidék legnagyobb tava, a Sniardwy. Az út felénél a Lukajno tó – sekély, duzzasztott terület – az ország egyik legnagyobb természeti értéke. Madár és vizinövény világa világhírű és szigorúan védett. Csak kajakkal közelíthető meg!
7. nap
Kamien – Ruciane  (a szakasz hossza: 12,5 km)
Végig tavakon evezünk, kedvező szél esetén igen könnyű teljesíteni, szélcsendben igyekezni kell, mert még aznap továbbutazunk. (az úton zsilipelés). A vasúti híd alatt átevezve jobbra tartva hamarosan látható a kemping, itt éles jobbfordulóval be kell evezni a csatornába, ahol 100 méterre kiemeljük a stégre a hajókat.
   
 
  Plants: image 1 0f 4 thumb
Számomra ez volt az első Mazúri kajaktúra, amin a fiammal együtt résztvettem, és lelkesen végigfilmeztem az egész utat. Most -, így 8 év elteltével - úgy gondoltam, hogy ebben a formában is megörökítem, részint magamnak, részint túratársaimnak.
Nagy szeretettel ajánlom Fábián Róbert, Borsós Gabriella és ifj. Borsós Károly (Charlee) barátaimnak!
 
A menüpontokat a napoknak megfelelően alakítottam ki, majd a 65 perces filmet ennek megfelelően feldaraboltam. Fábián Robi rövid leírásaival, és a napra vonatkozó fotóalbummal kiegészítettem.
 
       
  Kovacsics András    
  2012-03-11    
       
Frissítve: 2012-03-15
Copyright Kovacsics András
Készítette: Startwebdesign 2012