A tartalomhoz

Kemencés receptek

Kemencés harcsa

Hozzávalók:
1 csomag vajas tészta,
1 db tojás,
1 db harcsaderék,
10 dkg cukkini
10 dkg gomba,
1 db paradicsom,
20 dkg grill sajt
1 dl olaj,
2 dkg keményítő,
1 dl tejföl,
5 dkg sajt,
só,
őrölt bors,
ételízesítő,
grill és halas fűszerkeverék,
pörköltalap.


Elkészítés:
A kifilézett harcsaszeleteket halas fűszerkeverékkel beszórjuk. Alufóliára ujjnyi vastag cukkinikarikákat teszünk, amit megszórunk grill fűszerkeverékkel. Ráhelyezzük a halszeleteket. Megszórjuk reszelt sajttal és becsomagoljuk. Tepsibe tesszük, és sütőben készre sütjük.

Köretként tészta halat készítünk. Az előhűtött vajas tésztát kicsomagoljuk. Kivágunk belőle egy hal formát. Kialakítjuk a fej, farok, felső- és alsóuszony részt. Szemet készítünk neki. Lekenjük tojással. Bemetsszük a hal száját. Ollóval pedig megcsipkedjük a haltestet, kialakítva így a pikkelyeket. 200 fokos gőzös sütőben szép aranysárgára sütjük.

A mártáshoz a cikkekre vágott gombát lereszteljük kevés zsíron. A pörköltalapot elkeverjük vízzel, s a gombára öntjük. Tejfölös habarással bekötjük és kiforraljuk.

A grill sajtot felszeleteljük. Mindkét oldalát megszórjuk grill fűszerkeverékkel. Kevés olajon megsütjük. A paradicsomot felkarikázzuk, és felváltva a sült cukkinivel körberakjuk a tálat. A paradicsomra ráhelyezzük a grill sajtot. A tál közepére a halszeleteket tesszük. Áthúzzuk a gombás mártással. Mellé kerül a tészta hal.

Kemencés burgonya
Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
ujjnyi vastagságú füstölt szalonna
50 dkg burgonya
kevés zsír
a tetejére annyi tojás, amennyit szeretnél

bors
ételízesítő

Elkészítés:

A burgonyát felkockázom, ételízesítős vízben főzni kezdem. A lilahagymát megpucolom, felszelem. A szalonnát is felszelem. A szalonnát felteszem serpenyőben sülni, majd ha egy pici zsír kijött belőle, beleteszem a hagymát. Kicsit pirítom, majd félreteszem. Ha a krumpli megfőtt, leszűröm, majd a szalonnás hagymához keverem. Az egészet egy kisebb jénaiba öntöm, teszek hozzá egy pici zsírt, majd a tojásokat a tetejére ütöm. Az egészet sütőbe teszem, amíg a tojás megsül. Friss kenyérrel és melegen tálalva isteni finom!!!

Kemencés lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
kevés tej
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
20 dkg margarin

Elkészítés:
Összegyúrjuk, 2 órát kelesztjük, gáztepsibe való adag.
Nagy tejfölt rákenek, hagymát kockázva a tejfölre teszem, majd szalonnával és reszelt sajttal megszórjuk.
Jó étvágyat!

Kemencés korhelykáposzta
Hozzávalók:

3-4 db sertésláb
70 dkg savanyúkáposzta
50 dkg burgonya
12 dkg füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
pirospaprika


Elkészítés:

A megtisztított sertéslábakat sós vízben félig megfőzzük, majd kicsontozzuk. A savanyúkáposztát apróra vágott hagymával és pirospaprikával megszórva, kevés vízben félpuhára főzzük. Olajozott tepsibe rétegezzük a karikákra vágott főtt burgonyát, a káposztát, a tetejére tesszük a sertéslábakat és a felkarikázott füstölt kolbászt. Tejföllel leöntjük, és sütőben megsütjük. Tálaláskor a tetejét pirospaprikával megszórjuk.

Kemencés csirke gombával
Hozzávalók:
4 nagy csirkecomb
25 dkg gomba
2-4 paprika
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl (nekem fél liter szokott lenni)
petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
sütőmargarin

bors

Elkészítés:

Egy jénai tálat kivajazunk, majd félretesszük. Karikákra szeleteljük a vöröshagymát, a paprikát. A fokhagymát összetörjük, majd a tejföl háromnegyedéhez hozzákeverjük egy kis só és bors kíséretében. Maradjon egy kis sima tejföl is, szükség lesz a végén rá.

A combokat megfűszerezzük, majd a tál aljába helyezzük, amire rátesszük a hagyma felét, majd a gomba felét. A gombát megsózzuk, borsozzuk, és a tetejére tesszük a fokhagymás tejföl felét, a tejföl tetejére pedig rászórjuk a karikákra vágott paprika felét. Innentől kezdődik a következő réteg: hús, hagyma, gomba, só és bors, fokhagymás tejföl, paprika. Az utolsó réteg után a paprikára szórjuk a petrezselymet, és befedjük egy kis tejföllel. A sütőbe tesszük lefedve kb. 25 percre, majd amikor már úgy látjuk, hogy a leve már forr, levesszük a fedőt róla, és addig sütjük még, amíg a tejföl és a petrezselyem megpirul.

Jó étvágyat!
Megjegyzés:

Nekem a tejföl általában 5 dl szokott lenni. Más hússal is elkészíthető, attól függően, hogy mi van épp otthon a hűtőben. Én sertéscombból szoktam készíteni, azt apró csíkokra vágom, és úgy teszem a rétegek közé, így könnyebb a kivétele a tálból. A só és bors mellé még szoktam használni sültcsirke fűszerkeveréket is, ami egy kicsit pikánsabbá teszi az ízét. És nagyon finom.

Galyasági kemencés fokhagymás sült
Hozzávalók:
1 kg. sertéstarja (sertéslapocka), 2 evőkanál kiolvasztott sertészsír, 1 nagy fej fokhagyma ( 8-10 gerezd), 2 kiskanál őrölt fekete bors, só, 3 fej közepes vöröshagyma, 2 dl. száraz fehér bor, 2 dl. csontlé vagy langyos víz.

Elkészítés:
A hússzeleteket kissé megpotyoljuk, a széleit bevagdossuk, majd vékonyra vágott fokhagyma szeletkékkel megspékeljük. Bekenjük zsiradékkal, sózzuk, meghintjük őrölt fekete borssal, majd kizsírozott tepsibe tesszük, mellérakjuk a cikkekre vágott vöröshagymát, aláöntjük a bort és kevés vizet, majd kemencébe ( sütőbe) téve készre sütjük, néha megforgatva.

Tanácsok:
Disznóöléskor készített gyors étel tízóraira vagy uzsonnára, vacsora előtt. Savanyúsággal és kenyérrel kínáljuk.

Töki Pompos Receptje:
10 adagra
Hozzávalók:

1 kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt,

Elkészítése:
A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.

Káposztás langalló
Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1evőkanál olaj
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
a kenéshez:
40 dkg lereszelt fejeskáposzta
10 dkg baconszalonna
1 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés:

A lereszelt káposztát egy evőkanál olajon lepirítjuk. A baconszalonnát felkockázzuk, kisütjük, majd összekeverjük a pirított káposztával. Megborsozzuk, ha szükséges megsózzuk, a felhasználásig félretesszük. A lisztből, a vízből, az élesztőből, az olajból, és az ízesítőkből tésztát dagasztunk. (Lehet kenyérsütőgéppel bedagasztani!) Kelesztjük, majd kinyújtjuk, és megkenjük a káposzta harmadával. Majd hajtogatjuk, mint a levelet. A kelesztést és a kenést még kétszer megismételjük. Az utolsó kelesztés után kb. 25x30 cm-nyire kinyújtjuk, és kiolajozott/sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 210 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Nagyobb darabokra szeletelve tálaljuk. (Kiválóan illik tartalmasabb levesek (bab-, gulyás-, stb.), valamint olyan egytál étel mellé, melyet kenyérrel fogyasztunk.)

Pizza kemencében sütve

Hozzávalók (4-6 személyre)

Tészta:
- 80 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 kg finomliszt
- 2 tk só
- 14 ek olívaolaj

Paradicsommártás (pizzaszósz):
- 200 g sűrített paradicsom (konzerv)
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított kakukkfu^
- só, bors

Feltét:
- 15 dkg jó minőségű sonka
- 30 dkg mozzarella
- 15 dkg brokkoli
- 20 dkg csiperke- vagy rókagomba
- 1 db paradicsom
- oregánó

Elkészítés

Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütőgép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.

A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid ideig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sűrű, vízzel higítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.

Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütőlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t
el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.

Egy hirtelen mozdulattal az előfűtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 10 percig állandó ellenőrzés mellett sütjük.

A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarabb pirul.


Jó étvágyat!

Kemencében sült: Sertés csülök

Talán az egyik legismertebb kemencés étel a csülök. Nem véletlenül. Ujjnyi vastag ropogós bőrt csak kemencében lehet sütni. És a csülök tényleg így a legfinomabb.
Hagymát és fokhagymát fél órán keresztül vízben főzünk. A vizet leszűrjük és literenként 6dkg sót adunk hozzá. Az így elkészített páclében 2-3 napon át pácoljuk a csülköket úgy, hogy a lé teljesen ellepje a húsokat. A 250-280 C°-ra felfűtött kemencébe lefedve betesszük a csülköt és 2 órán keresztül sütjük, majd ezt követően a fedőt levéve kb. 1 óra alatt ropogósra pirítjuk a bőrt. Sütés közben saját zsírjával többször meglocsoljuk.
Köretképp cikkburgonyát sütöttem hozzá, amit a páclével ízesítettem és sütés közben többször összeráztam, hogy minden oldala szépen megpiruljon.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe