RECEPTTÁR OLDAL

 

 

Nagykontrasztú változat

 

                                                      


Jó étvágyat !  

Túró rudi torta

Túró rudi torta

Túró rudi torta

Hozzávalók:


  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg omlós keksz
  • 1 evõkanál kukoricaszirup vagy méz

Töltelékhez:


  • 5-6 db túró rudi
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg natúr krémsajt
  • 1 evõkanál étkezési keményítõ
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evõkanál tejföl


Elkészítés:

Tegyük az összetört kekszet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd kapcsoljuk be és zúzzuk össze. Hagyjuk a gépben, öntsük hozzá az olvasztott vajat, a szirupot, majd kapcsoljuk be egy pillanatra ismét, hogy jól összedolgozza. Szórjuk a vajas kekszet egy 20 centi átmérõjû kerek lecsatolható oldalú tortaforma aljára (érdemes a forma aljába belevágni egy ív sütõpapírt), majd kezünkkel egyengessük el simára. Kanalazzuk a krémsajtot egy tálba, üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a vaníliás cukrot, a keményítõt. Szórjuk rá a cukrot, és tegyük bele a tejfölt. Kézi habverõvel jó alaposan dolgozzuk össze, majd kanalazzuk a felét a kekszmorzsával kibélelt formára. Simítsuk el a tetejét, majd tegyük rá a félbetört túró rudikat. Fedjük be a maradék sajtos krémmel, egyengessük el a felületét simára, majd forró sütõben 150 fokon körülbelül 40-45 percig süssük. Ha elkészült hagyjuk kihûlni, utána vágjuk cikkekre, friss mentaággal dekoráljuk.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Dorseti almatorta

Dorseti-almatorta

Dorseti almatorta

Hozzávalók:


  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kg alma
  • 1/2 csomag sütõpor
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 10 dkg mazsola
  • fahéj, szegfûszeg ízlés szerint


Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, négybe vágjuk, és a magházat kiemelve felszeleteljük. Meglocsoljuk a fél citrom levével, és félretesszük. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe.
Egy nagy edénybe tesszük a lisztet, a sütõport, a porcukrot, az õrölt fahéjat és az õrölt szegfûszeget. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a puha vajat. Elmorzsoljuk. Belekeverjük az almát és a lecsepegtetett mazsolát. A négy tojást egy tányérban sárgájával együtt felverünk, mintha rántottát készítenénk, és a lisztes keverékhez adjuk, összekeverjük. Ezt a kissé tömör tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformában kisütjük kb. 45-50 perc alatt.

Nagyon finom és különleges
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Túrógolyó

 

 

Túrógolyó

Túrógolyó

Hozzávalók:


  • 50 dkg túró
  • 30 dkg porcukor
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • 30 dkg kókusz
  • mogyoró vagy mandula


Elkészítés:

A túrót a porcukorral összekeverjük (ízlés szerint vaníliÁS cukrot is lehet bele tenni), majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, összekeverjük. A masszából nedves kézzel apró golyókat formázunk, és megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót vagy mandulát. (Ha mandulát teszünk, akkor elõtte áztassuk forró vízbe, úgy könnyen lejön a héja.)

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Gyors-és finom almássütemény

Gyors és finom almássütemény

Almássütemény

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 35 dkg rétesliszt
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg felolvasztott ráma margarin
  • 1 csomag sütõpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl almalekvár
  • csipet só
  • (zsiradék a tepsi bekenéséhez, liszt a beszórásához)
  • A morzsához:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • fél kiskanál fahéj

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet és a sütõport, adjuk hozzá a porcukrot, a sót és a - még langyos - felolvasztott margarint. Keverjük bele a két tojást és a tejet, majd dolgozzuk lágy tésztává.
A tésztát öntsük kikent és belisztezett tepsibe, majd borítsuk be egyenletesen a tetejét almalekvárral.
Készítsük el a morzsát a hozzávalókból, és szórjuk ezt is a tészta tetejére. Elõmelegített sütõben 220 fokon kb. 20 percig süssük.


Megjegyzés:
Bármilyen gyümölcslekvárral készíthetjük almalekvár helyett, de akkor a morzsába ne tegyünk fahéjat. Egyszerû, nagyon finom.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Túrós-kapros dübbencs

Túrós-kapros dübbencs

Dübbencs

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • kb. 2-2.5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztõ
  • 3 csapott teáskanál só
  • 2 nagy csokor kapor
  • zsír (a tepsi kikenéséshez)

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet, a túrót, az élesztõt, a sót és annyi tejet, hogy egy jól megmunkálható, rugalmas tésztát kapjunk. Kizsírozunk egy tepsit, beletesszük a tésztát, és kézzel finoman belenyomkodjuk. A tetejét kevés zsírral megkenjük, megsózzuk, és a felaprított kapor felét rászórjuk. Ezután a tészta széleit (mint egy nagy füzet lapjait) egymásra hajtjuk, majd kézzel az egészet megint tepsi nagyságúra lapogatjuk. Megint megzsírozzuk, megsózzuk, és megkaprozzuk, majd félbehajtjuk és kinyújtjuk. A tetejét újra megzsírozzuk, és kelni hagyjuk a tésztát. Ha szépen megemelkedett a dübbencs, elõmelegített sütõbe toljuk, és ropogósra sütjük.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nutellás levél

Nutellás levél

Nutellás levél

Hozzávalók 6-8 személyre:

 


  • A tésztához:
  • 5 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztõ
  • 4 kanál tej
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg mirelit rétestészta
  • porcukor

  • A töltelékhez:
  • 10 kanál mascarpone
  • 10 kanál Nutella
  • 1 kanál reszelt narancshéj

Elkészítés:

Az élesztõt oldjuk fel a meleg tejben. A cukrot, a sót és a lisztet finoman hozzáadva összekeverjük, míg lágy tésztát kapunk. Takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen egy fél órát kelni. Vágjuk apróra a rétestésztát, és adjuk hozzá a már megkelt tésztához, sokáig gyúrva, míg a tészta újra sima és egységes lesz. Gyúrjuk labdává, takarjuk le, és hagyjuk még egy órát kelni. Keverjük össze a mascarponét, a Nutellát és a narancshéjat.
A sütõt kapcsoljuk be 220 fokra. Nyújtsuk a tésztát meglehetõsen vékonyra, és vágjuk kb. 10 centiméteres oldalú négyzetekre. Töltsük meg a közepét a krémmel, és hajtsuk rá a négyzetek sarkait. A maradék tésztából vágjunk kis formákat, amiket tegyünk a táskácskák tetejének közepére. Süssük az elõmelegített sütõben 20 percig. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, a tetejét porcukorral megszórva.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banán tésztában-forró csokival

Banán tésztában-forró csokival

Banán tésztában

Hozzávalók 4 személyre:
 
  • 2 tojás
  • 4 banán
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 dl tejszín
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg finomra darált mandula
  • bõ olaj a sütéshez
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 evõkanál olaj
  • 1 evõkanál porcukor

Elõkészítés:


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjébõl kemény habot verünk. A banánokat megtisztítjuk, ketté vagy négybe vágjuk.

Elkészítés:


1. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a liszttel és a darált mandulával. A fehérjébõl vert kemény habbal lazítjuk.
2. Az olajat mély, de nem túl nagy edényben felforrósítunk. A banánokat a tésztába mártjuk, és a forró olajban szép pirosra sütjük. Amikor kész, konyhai papírtörlõre tesszük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
3. A csokoládét darabokra törjük, hõálló edényben, vízgõz felett megolvasztjuk, amikor megolvadt, belekeverjük az olajat.
4. A sült banánt tányérra tesszük, meglocsoljuk a forró csokival, és megszórjuk a porcukorral.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Diós-lekváros csúsztatott palacsinta

Diós-lekváros csusztatott palacsinta

Lekváros palacsinta

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja

A sütéshez:

olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dióbél
  • 6 dkg porcukor
  • 20 dkg narancslekvár
  • 10 dkg étcsokoládé


Elkészítés:


1.) A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket 2 evõkanál cukorral kemény habbá verjük.
2.) Palacsintatészta: Habosra keverjük a tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral. Beletesszük a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a felvert tojáshabot is lazán beleforgatjuk.
3.) Nem túl forró palacsintasütõbe teszünk egy merõkanálnyi masszát, és kb. fél centis palacsintát sütünk. CSAK A PALACSINTA EGYIK OLDALÁT KELL MEGSÜTNI!
4.) A fél oldalán megsült palacsintát egy tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral.
5.) A fenti módszerrel kisütjük a következõ palacsintát is. A lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk cukros dióval.
6.) A következõ fél oldalán megsütött palacsinta a diós rétegre jön, erre azonban csokoládét szórunk. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk: lekváros-diós-csokoládés.
7.) Ha elfogyott a tészta, a kész palacsinta-tornyunk tetejére reszelt csokoládét szórunk, és szeletelve tálaljuk, mintha csak egy torta lenne.
Csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Új-Zélandi szárazsütemény

Új-Zélandi szárazsütemény

Újzélandi süti

Hozzávalók:


  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre cukor (helyettesíthetõ 3-4 evõkanál mézzel)
  • 3/4 bögre kókuszliszt
  • 15 dkg vaj felolvasztva
  • 2 evõkanál lekár 2 evõkanál forró vízben elkeverve
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 marék mazsola, szárított gyümölcs, pici darabokra vágott csoki


Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is külön összekeverjük, majd masszát gyúrunk a kettõbõl, és vizes kézzel kicsi halmokat vagy hosszúkás rudacskákat rakunk le a kivajazott tepsibe, egymástól távol. Kb. 2 tepsi lesz. 150 fokon 15-20 percig szárítjuk.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Mókus-szelet

Mókusszelet

Mókusszelet

 

Hozzávalók a tésztához:


  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 tojás sárgája
  • késhegynyi sütõpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 4-6 evõkanál tej
  • A töltelékhez:
  • 5 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1 dl rum
  • 25 dkg darált dió
  • 2 evõkanál kakaópor
  • 7 tojásfehérje
  • A tetejére:
  • 1-1 tábla ét- és tejcsokoládé (tortabevonó )

Elkészítés:

A lisztet, a zsírt, a tojássárgákat, a sütõport, citromhéjat, cukrot 4 evõkanál tejjel összegyúrjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és a rummal konyhai robotgéppel habosra keverjük. A 7 tojásfehérjét egy külön tálban kemény habbá verjük. A töltelékhez összekeverjük a diót, a kakaóport, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habját. Az így elkészített tölteléket a 2 kisodort tésztalap közé tesszük úgy, hogy elõször az egyik lapot a tepsibe simítjuk. Erre ráöntjük a tölteléket, a felületét elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. Forró sütõben kb. 40 percig sütjük. Lehûtve a tésztára csokoládémázt öntünk, majd kihûtve, felszeletelve tálaljuk.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Elkészítés nehézsége és árkategória : itt

 

                               Permalink erre   a  lapra                               

VISSZA