RECEPTTÁR OLDAL
Nagykontrasztú változat
Túró rudi torta
|
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 15 dkg omlós keksz
- 1 evõkanál kukoricaszirup vagy méz
|
Töltelékhez:
- 5-6 db túró rudi
- 10 dkg cukor
- 50 dkg natúr krémsajt
- 1 evõkanál étkezési keményítõ
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 evõkanál tejföl
|
Elkészítés:
Tegyük az összetört kekszet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd kapcsoljuk be és zúzzuk össze. Hagyjuk a gépben, öntsük hozzá az olvasztott vajat, a szirupot, majd kapcsoljuk be egy pillanatra ismét, hogy jól összedolgozza.
Szórjuk a vajas kekszet egy 20 centi átmérõjû kerek lecsatolható oldalú tortaforma aljára (érdemes a forma aljába belevágni egy ív sütõpapírt), majd kezünkkel egyengessük el simára.
Kanalazzuk a krémsajtot egy tálba, üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a vaníliás cukrot, a keményítõt. Szórjuk rá a cukrot, és tegyük bele a tejfölt. Kézi habverõvel jó alaposan dolgozzuk össze, majd kanalazzuk a felét a kekszmorzsával kibélelt formára. Simítsuk el a tetejét, majd tegyük rá a félbetört túró rudikat. Fedjük be a maradék sajtos krémmel, egyengessük el a felületét simára, majd forró sütõben 150 fokon körülbelül 40-45 percig süssük.
Ha elkészült hagyjuk kihûlni, utána vágjuk cikkekre, friss mentaággal dekoráljuk. |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dorseti almatorta
|
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 kg alma
- 1/2 csomag sütõpor
- 4 tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom
- 10 dkg mazsola
- fahéj, szegfûszeg ízlés szerint
|
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, négybe vágjuk, és a magházat kiemelve felszeleteljük. Meglocsoljuk a fél citrom levével, és félretesszük. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe.
Egy nagy edénybe tesszük a lisztet, a sütõport, a porcukrot, az õrölt fahéjat és az õrölt szegfûszeget. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a puha vajat. Elmorzsoljuk. Belekeverjük az almát és a lecsepegtetett mazsolát. A négy tojást egy tányérban sárgájával együtt felverünk, mintha rántottát készítenénk, és a lisztes keverékhez adjuk, összekeverjük. Ezt a kissé tömör tésztát egy kivajazott, lisztezett tortaformában kisütjük kb. 45-50 perc alatt.
Nagyon finom és különleges.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Túrógolyó
|
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 30 dkg porcukor
- ízlés szerint vaníliás cukor
- 30 dkg kókusz
- mogyoró vagy mandula
|
Elkészítés:
A túrót a porcukorral összekeverjük (ízlés szerint vaníliÁS cukrot is lehet bele tenni), majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, összekeverjük. A masszából nedves kézzel apró golyókat formázunk, és megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót vagy mandulát. (Ha mandulát teszünk, akkor elõtte áztassuk forró vízbe, úgy könnyen lejön a héja.) |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gyors-és finom almássütemény
|
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 35 dkg rétesliszt
- 2,5 dl tej
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg felolvasztott ráma margarin
- 1 csomag sütõpor
- 2 tojás
- 2,5 dl almalekvár
- csipet só
- (zsiradék a tepsi bekenéséhez, liszt a beszórásához)
- A morzsához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg rétesliszt
- fél kiskanál fahéj
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütõport, adjuk hozzá a porcukrot, a sót és a - még langyos - felolvasztott margarint. Keverjük bele a két tojást és a tejet, majd dolgozzuk lágy tésztává.
A tésztát öntsük kikent és belisztezett tepsibe, majd borítsuk be egyenletesen a tetejét almalekvárral.
Készítsük el a morzsát a hozzávalókból, és szórjuk ezt is a tészta tetejére. Elõmelegített sütõben 220 fokon kb. 20 percig süssük.
Megjegyzés:
Bármilyen gyümölcslekvárral készíthetjük almalekvár helyett, de akkor a morzsába ne tegyünk fahéjat. Egyszerû, nagyon finom.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Túrós-kapros dübbencs
|
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg túró
- kb. 2-2.5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztõ
- 3 csapott teáskanál só
- 2 nagy csokor kapor
- zsír (a tepsi kikenéséshez)
Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet, a túrót, az élesztõt, a sót és annyi tejet, hogy egy jól megmunkálható, rugalmas tésztát kapjunk. Kizsírozunk egy tepsit, beletesszük a tésztát, és kézzel finoman belenyomkodjuk. A tetejét kevés zsírral megkenjük, megsózzuk, és a felaprított kapor felét rászórjuk. Ezután a tészta széleit (mint egy nagy füzet lapjait) egymásra hajtjuk, majd kézzel az egészet megint tepsi nagyságúra lapogatjuk. Megint megzsírozzuk, megsózzuk, és megkaprozzuk, majd félbehajtjuk és kinyújtjuk. A tetejét újra megzsírozzuk, és kelni hagyjuk a tésztát. Ha szépen megemelkedett a dübbencs, elõmelegített sütõbe toljuk, és ropogósra sütjük.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
Nutellás levél
|
Hozzávalók 6-8 személyre:
- A tésztához:
- 5 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztõ
- 4 kanál tej
- 5 dkg cukor
- 50 dkg mirelit rétestészta
- porcukor
- só
- A töltelékhez:
- 10 kanál mascarpone
- 10 kanál Nutella
- 1 kanál reszelt narancshéj
|
|
Elkészítés:
Az élesztõt oldjuk fel a meleg tejben. A cukrot, a sót és a lisztet finoman hozzáadva összekeverjük, míg lágy tésztát kapunk. Takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen egy fél órát kelni. Vágjuk apróra a rétestésztát, és adjuk hozzá a már megkelt tésztához, sokáig gyúrva, míg a tészta újra sima és egységes lesz. Gyúrjuk labdává, takarjuk le, és hagyjuk még egy órát kelni. Keverjük össze a mascarponét, a Nutellát és a narancshéjat.
A sütõt kapcsoljuk be 220 fokra. Nyújtsuk a tésztát meglehetõsen vékonyra, és vágjuk kb. 10 centiméteres oldalú négyzetekre. Töltsük meg a közepét a krémmel, és hajtsuk rá a négyzetek sarkait. A maradék tésztából vágjunk kis formákat, amiket tegyünk a táskácskák tetejének közepére. Süssük az elõmelegített sütõben 20 percig. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, a tetejét porcukorral megszórva.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Banán tésztában-forró csokival
|
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 tojás
- 4 banán
- 6 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 dl tejszín
- 6 dkg liszt
- 3 dkg finomra darált mandula
- bõ olaj a sütéshez
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 evõkanál olaj
- 1 evõkanál porcukor
Elõkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjébõl kemény habot verünk. A banánokat megtisztítjuk, ketté vagy négybe vágjuk.
Elkészítés:
1. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a liszttel és a darált mandulával. A fehérjébõl vert kemény habbal lazítjuk.
2. Az olajat mély, de nem túl nagy edényben felforrósítunk. A banánokat a tésztába mártjuk, és a forró olajban szép pirosra sütjük. Amikor kész, konyhai papírtörlõre tesszük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
3. A csokoládét darabokra törjük, hõálló edényben, vízgõz felett megolvasztjuk, amikor megolvadt, belekeverjük az olajat.
4. A sült banánt tányérra tesszük, meglocsoljuk a forró csokival, és megszórjuk a porcukorral.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Diós-lekváros csúsztatott palacsinta
|
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
A sütéshez:
olaj
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dióbél
- 6 dkg porcukor
- 20 dkg narancslekvár
- 10 dkg étcsokoládé
|
Elkészítés:
1.) A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket 2 evõkanál cukorral kemény habbá verjük.
2.) Palacsintatészta: Habosra keverjük a tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral. Beletesszük a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a felvert tojáshabot is lazán beleforgatjuk.
3.) Nem túl forró palacsintasütõbe teszünk egy merõkanálnyi masszát, és kb. fél centis palacsintát sütünk. CSAK A PALACSINTA EGYIK OLDALÁT KELL MEGSÜTNI!
4.) A fél oldalán megsült palacsintát egy tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral.
5.) A fenti módszerrel kisütjük a következõ palacsintát is. A lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk cukros dióval.
6.) A következõ fél oldalán megsütött palacsinta a diós rétegre jön, erre azonban csokoládét szórunk. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk: lekváros-diós-csokoládés.
7.) Ha elfogyott a tészta, a kész palacsinta-tornyunk tetejére reszelt csokoládét szórunk, és szeletelve tálaljuk, mintha csak egy torta lenne.
Csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk!
|
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Új-Zélandi szárazsütemény
|
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor (helyettesíthetõ 3-4 evõkanál mézzel)
- 3/4 bögre kókuszliszt
- 15 dkg vaj felolvasztva
- 2 evõkanál lekár 2 evõkanál forró vízben elkeverve
- 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 marék mazsola, szárított gyümölcs, pici darabokra vágott csoki
|
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is külön összekeverjük, majd masszát gyúrunk a kettõbõl, és vizes kézzel kicsi halmokat vagy hosszúkás rudacskákat rakunk le a kivajazott tepsibe, egymástól távol. Kb. 2 tepsi lesz. 150 fokon 15-20 percig szárítjuk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
Mókus-szelet
|
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 2 tojás sárgája
- késhegynyi sütõpor
- fél citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 4-6 evõkanál tej
- A töltelékhez:
- 5 tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1 dl rum
- 25 dkg darált dió
- 2 evõkanál kakaópor
- 7 tojásfehérje
- A tetejére:
- 1-1 tábla ét- és tejcsokoládé (tortabevonó )
|
|
Elkészítés:
A lisztet, a zsírt, a tojássárgákat, a sütõport, citromhéjat, cukrot 4 evõkanál tejjel összegyúrjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és a rummal konyhai robotgéppel habosra keverjük. A 7 tojásfehérjét egy külön tálban kemény habbá verjük. A töltelékhez összekeverjük a diót, a kakaóport, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habját. Az így elkészített tölteléket a 2 kisodort tésztalap közé tesszük úgy, hogy elõször az egyik lapot a tepsibe simítjuk. Erre ráöntjük a tölteléket, a felületét elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. Forró sütõben kb. 40 percig sütjük. Lehûtve a tésztára csokoládémázt öntünk, majd kihûtve, felszeletelve tálaljuk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Elkészítés nehézsége és árkategória : itt
|