Keress a Facebook-on is!

Read/Post Comment: 0 Posted by admin /  18.03.2012
Harminc forinttal meg lehetne menteni a Szabó családot. Európa legrégebbi hangjátéka már nem szerepel a Magyar Rádió új műsorstruktúrájában, mivel állítólag nincs rá pénz.Harminc forinttal meg lehetne menteni a Szabó családot. Európa legrégebbi hangjátéka már nem szerepel a Magyar Rádió új műsorstruktúrájában, mivel állítólag nincs rá pénz. Ám ha a sorozat 400 ezer hallgatója a zsebébe nyúlna, fejenként három tízforintossal egy évre biztosíthatnák kedvenc műsoruk fennmaradását.
Temetik a Szabó családot. No nem külön-külön, hiszen a 48 éve tartó történet szereplőit korántsem holmi kitalált tömegkatasztrófa sújtja, hanem maga a valóság: a Magyar Rádió új műsortervében már nem szerepel a monstre rádiós szappanopera. Ebből persze mindenki azt a következtetést vonja le, hogy a nagy sorozat végleg befejeződik, ám Major Anna, a történet dramaturgja szerint még korai a borúlátás.
A helyzet az, hogy egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg, hogy a műsor nem folytatódik jelentette ki. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a tervekben nem szerepel, de ez az állapot még változhat.

Ám az emberek annyira megkedvelték a szereplőket, hogy a történetet egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Idáig összesen körülbelül ezer színész szerepelt a hangjátékban, köztük olyan hatalmas egyéniségek, mint Gobbi Hilda, Csákányi László, Zenthe Ferenc, Rajz János és Benkõ Gyula. A 48 év alatt a hangjáték-folyamnak tíz írója volt (kevesen tudják, hogy egy időben a színészként is népszerű Szuhay Balázs is a szerzők közé tartozott), s ha az eddigi 2488 adást egyhuzamban lejátszanák, akkor a történet csaknem 52 napig áradna egyfolytában a hangszórókból. A bonyolult és évtizedekre visszanyúló történetet persze ma már egyetlen író sem képes áttekinteni, ezért az epizódok jelenlegi három szerzõje folyamatosan egyeztet Major Annával. A dramaturg ugyanis az egyetlen olyan ember, akinek a fejében ott van a teljes cselekmény az elejétől egészen napjainkig. A családtagjaim sokszor heccelnek azzal, hogy pontosan tudom, ki mikor és mit csinált a Szabó családban, de a hozzátartozóim születésnapját bezzeg eltévesztem nevetett.
Az igazat megvallva nekem a Szabó család szereplői is hozzátartoznak az életemhez. Beteg például sohasem lehettem, hiszen a történetnek mindig folytatódnia kellett, s nyáron is csak úgy mehettünk szabadságra, hogy egy hétig folyamatosan rögzítettük az előre megírt epizódokat. Május végén lenne a 2500. adás. Remélem, megérjük.
A Szabó család bővelkedik érdekes sztorikban. Rajz János például először egy tolvajt játszott, aki leütötte Szabó bácsit, ám amikor a figurát alakító Szabó Ernõ meghalt, az egykori bűnöző bújt bele Szabó bácsi szerepébe. A sorozat elején a Balla Tibort játszó Zenthe Ferenc eltűnt a Dunában, ám a hallgatók annyira kedvelték, hogy a hangjáték szerzői egyszerűen nem merték –megtalálni- a holttestét. Egy salamoni döntés nyomán végül is Zenthe Kárpáti Zoltán újságírót alakítva tért vissza a történetbe.

Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban