Vigye az egeret a gombok fölé

Tisztelt Felhasználó!

Először is köszönöm, hogy ezt a Munkamédia kiadványt választotta! A bal oldalon található gombokra kattintva eljut a megfelelő oldalra, illetve bármelyik oldalról bárhová navigálhat. Az előző képbe visszajuthat böngészője vissza gombjával is (általában a bal felső sarok). A gombok felirata az egér rámutatásával jelennek meg.

A névjegy fül megnyitása elérhetőségeimről ad tájékoztatást. Amelyik oldalon tartózkodik, annak a gombja nem aktív.

Néhány dokumentum pdf formátumban került az összeállításba, ezek megnyitásához Adobe Reader, vagy más pdf-olvasó szükséges. A FoxitReader-t is telepítheti:  Ez egy rendkívül gyorsan működő program. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a már megszokott programját ne használhatná.

Egyébként az összeállításban szereplő valamennyi dokumentum - a pdf-fájlokat kivéve - Word szövegszerkesztővel készült, tehát a gépén lennie kell ezt a formátumot ismerő programnak.

Fontos!

2015. június 1-jén a következő szabályok léptek életbe:

ü  az anyagokat kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni;

ü  a keverékeket kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni, címkézni és csomagolni, de a DPD szerint már osztályozott, címkézett, csomagolt és 2015. június 1. előtt forgalomba helyezett (vagyis a polcokon lévő) anyagokat csak 2017. június 1-ig kell átcímkézni és átcsomagolni; és

ü  az anyagok és keverék CLP szerinti osztályozását kötelező feltüntetni a biztonsági adatlapon.

A kockázatanalízis oldalon megtalálhatóak még a régebbi minták is, ezek már csak korlátozott módon használhatók  fel, mert még a régi osztályozás szerint készültek viszont még egy-egy szöveg néhány esetben átvehető. Ezek azonban hamarosan törlésre kerülnek.

A CD gyökérkönyvtárába újonnan felkerült egy folyamatosan bővülő adatbázis, mely sok-sok gyártó/forgalmazó már új (CLP-s) biztonsági adatlapjait tartalmazza.

A vegyi anyagok/készítmények kockázatanalízisét az ún. intelligens formátumban dolgoztuk fel. Itt szükség van némi Word ismeretre, az űrlapvédelem feloldására.

Word (Office) 2003 verzióban elő kell varázsolni az Űrlapok eszköztárat. Ezt a Nézet menü Þ Eszköztárak, majd a megjelenő listában tegyünk pipát az ü Űrlapok elé, útvonalon tehetjük meg.  Az ablak jobb szélén lévő lakat ikonnal kapcsolhatjuk ki és be az űrlapvédelmet.  Ha ebben a verzióban mégsem működne rendesen az űrlapmezők kitöltése, az nem a dokumentum hibája, hanem az Ön Wordjének a hibája. Ugyanis a régebbi változatok nem kezelik rendesen ezt a funkciót. Ilyenkor érdemes frissíteni egy újabbra, vagy az alábbiak közül telepíteni bármelyiket.

Word (Office) 2007, 2010 vagy 2013-ban ugyanehhez a művelethez a dokumentumvédelmet kell kikapcsolni az alábbiak szerint:

Miután beállítja a dokumentumvédelmet a Dokumentumvédelem munkaablakban a Nincs módosítás (csak olvasható) vagy a Megjegyzések lehetőség kijelölésével, megadhatja, hogy a dokumentum mely részei legyenek korlátozás nélküliek. Engedélyek megadásával azt is megszabhatja, hogy csak egyes személyek módosíthassák a korlátozás nélküli dokumentumrészeket.

  1. A Korrektúra lap Védelem csoportjában kattintsunk a Dokumentum védelme gombra, majd a Formázás és módosítás korlátozása parancsra.

  2. A Dokumentumvédelem munkaablakban kattintson a Dokumentumvédelem kikapcsolása gombra.
  3. Ha a dokumentumvédelem érdekében megadott egy jelszót, írja be a jelszót a Dokumentumvédelem kikapcsolása párbeszédpanelen.

  1. Ha a fenti módszer nem lenne elég az űrlapvédelem be és kikapcsolására, akkor nyissa meg ezt a dokumentumot.

Szükség lehet még tartalomjegyzék készítésére is az ugyancsak űrlapvédelemmel ellátott dokumentumokban. Ez csak kikapcsolt űrlapvédelemnél működik. Ugyanebben a formában (kikapcsolt állapot) másoljuk be kijelölés után vágólapról (CTRL+C) a kidolgozott anyagok oldalait egymás után a (CTRL+ENTER) megnyomását követően és a beillesztést (CTRL+V) végezzük el utolsó műveletként. Ezt követően menjünk oda a dokumentumban, ahova a tartalomjegyzéket kívánjuk beilleszteni. Ennek menete: Beszúrás menü Þ Hivatkozás Þ Tárgymutató és tartalomjegyzék... a megjelenő menüben kattintsunk a Tartalomjegyzék fülre. Ha a már kész tartalomjegyzéket kívánjuk frissíteni, akkor kattintsunk a meglévő tartalomjegyzék szövegébe, és amikor az szürkévé változik, nyomjunk F9-et. Ha mindezt elvégeztük, ismét kapcsoljuk be az űrlapvédelmet, és ilyen állapotban töltsük ki a cégre, és egyéb személyes adatokra vonatkozó részeket, majd a konkrét anyagok mindegyikénél adaptáljuk a helyi kockázatoknak megfelelően (expozíciós idő, exponáltak létszáma, használt mennyiség stb.). Az azonos adatokat vágólapon keresztül is beilleszthetjük.

Kikapcsolt űrlapvédelemnél módosíthatjuk a legördülő űrlapmezők tartalmát is, ha a jobb gombbal a mezőbe kattintunk és a Tulajdonságok sort választjuk ki. Itt már látszanak a listaelemek, melyeket törölhetünk, bővíthetünk ízlésünknek megfelelően.

Elnézést kérek azoktól, akiknek egy kicsit szájbarágós ez a leírás, de az a tapasztalatom, hogy nem mindenki használja ezeket a funkciókat szövegszerkesztőjén, és jobb megelőzni a későbbi bosszankodásokat.

Ha bármilyen kérdése lenne a közöltekkel kapcsolatban, kérem jelezzen vissza elérhetőségeim valamelyikén! Írhat e-mailt is a kapcsolat felvételére: somarobot@gmail.com

Jó munkát kívánok!

Somogyi Gábor

Frissítés ideje: 2018. február 28.