Naszály Kapuja Vendégház


Go to content

Kirándulások

Vác

A Március 15. tér a város főtere, ami az egymást keresztező fontosabb útvonalak találkozásánál alakult ki, itt jött létre a város kereskedelmi és közigazgatási központja. A tér sajátos, háromszögű alaprajzát a XIII. században - a tatár pusztítást követően - Vácra érkező német telepesek építkezéseinek köszönhetjük. A betelepülők szülőföldjük hagyományainak megfelelő életteret alakítottak ki városrészükben. Jelenlegi formáját a 2006 nyarán befejezett átépítéssel nyerte el. A teljes történelmi belváros műemléki jelentőségű terület.

A főtér közepén a romkertben a középkori Szent Mihály-templom és annak temetőkertje rajzolódik ki. Ez a templom mintegy fél évezredig állt itt, hozzá viszonyítva alakították a környező városrészt. A barokk időkben hozzáépítésekkel próbálták a kor igényeinek megfelelő katedrálissá fejleszteni, sikertelenül. Az egyik XVIII. századi altemplomi rész ma üveggel lefedve látható, benne kiállítás mutatja be a templom múltját.

A
Kuria (Március 15. tér 20.) a középkorban itt létező káptalanház nevét őrzi. Az ennek helyén álló barokk épületet már 1770-ben szállóként említik, sokáig Curia néven működött szállodaként, szórakozóhelyként. Homlokzatát a XIX. század végén eklektikus stílusban átépítették. Ma az épület földszintjén a Kuria Galéria található, pincéjében Bormúzeum működik.

A
Fehérek temploma (Március 15. tér 22.) a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. A templom alatti kriptában fedezték fel 1994 őszén azt a különös épségben megőrződött XVIII. századi temetkezőhelyet, melyből a "váci múmiák" néven közismertté vált leletanyag származik. A Fehérek temploma oldalhomlokzatán Szent Hedvig szobra magasodik egy kút fölé.

A
Görög templom bejárata a Március 15. tér 19. szám alatt lévő barokk épület udvaráról és a Katona Lajos utca felől egyaránt megközelíthető. Az ortodox templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették az 1790-es évek elején.

A
Városháza (Március 15. tér 11.) a világi barokk legjelentősebb váci emléke

A
Nagypréposti palotát (Március 15. tér 4.) a XVIII. század közepén Würth Ferenc nagyprépost építtette. Ebben a házban lakott később a mindenkori nagyprépost, a káptalan feje, a püspök tanácsadója. A kőkeretes kapu felett kovácsoltvas erkély látható, a háromszögű oromzat szobrokkal és vázákkal díszített. Az igényesen felújított épületben kapott helyet a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény.

A
Kőkapu (Köztársaság út 69.sz. épület előtt) az országban egyedülálló műemlék. A későbarokk-klasszicizáló diadalívet Migazzi püspök építtette Canevale Franciaországban tanult bécsi udvari építész tervei szerint Mária Terézia fogadására az akkori "Püspök-Vác" határában.

A
Hegyes torony (Liszt Ferenc sétány 12.) a középkori városfal legészakibb saroktornya. Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye ma lakóépület.

A neológ irányzat számára épített váci
Zsinagóga az Eötvös utcában található. Alois Cacciari olasz származású helyi építőmester tervei szerint 1861-64 között készült latinos romantikus stílusban, felújítása a közelmúlt eredménye.

A
Piarista templom (Szentháromság tér) alapjait 1725-ben rakták le, 1745-re készült el. Tornyait 1886-ban átalakították. A homlokzati erkély felett a rendalapító Kalazanci Szent József szobra áll

A mai
Székesegyház (Konstantin tér) már az ötödik püspöki főtemplom a váci püspökség megalapítása óta. Tervezésére Eszterházy Károly püspök Pilgram osztrák építésznek adott megbízás. A templom alatt altemplom húzódik, mely püspökök, kanonokok és világiak temetkezési helyéül szolgál.

A
Püspöki palota (Migazzi tér 1.) 1768-75 között épült. Kertje védett, számos különleges növény otthona.

A
Püspöki Könyvtár (Migazzi tér) épülete műemlék jellegű, eklektikus stílusban épült 1878-ban.


A Kálvária (Argenti Döme tér) bástyaszerű épülete Vác kertvárosi részében található.

A
Gombás-patak hídja (Diadal tér) országosan egyedülálló műemlékünk, az egyetlen ma is álló barokk kőhíd hazánkban.


Visegrád

A Dunakanyarban, a Duna folyam jobb partján, Budapesttől északra 30 km-re található, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában. A KÖRNYÉK NEVEZETESSÉGEI, LÁTNIVALÓI:- Visegrádi Vár- Királyi Palota- Salamon torony- Mátyás Király Múzeum- Görgey-ház- Középkori lovagi programok- Téli-nyári bob- Minigolf- Canopy- Szentendre: Skanzen- Esztergom: Bazilika és Vár, VISEGRÁD minden évszakban gyönyörű. A DUNAKANYAR GYÖNGYSZEME: Itt található a THERMAL HOTEL VISEGRÁD. Gyönyörű kilátás nyílik a Dunára és a szemközti partra. Meg kell tekinteni a KIRÁLYI PALOTÁT és a FELLEGVÁRAT! Jelenleg gyönyörűen helyreállították a palota nagy részét. Rekonstruálták a hálószobát, középkori konyhát, lakószobát. Az ANJOU KUTAT is eredeti formájában tekinthetik meg a látogatók. Hosszú órákat lehet eltölteni a FELLEGVÁRBAN és gyönyörködni a csodálatos, vonzó szépségű tájban, a szemközti BÖRZSÖNY és a szomszédos PILIS vonulataiban, ahol hazánk kincse, "ereje" lakozik. A Fellegvárban korabeli hangulatot idéző panoptikum várja a túristákat. Megnézhetjük a kiállításon: hogyan éltek, vadásztak, halásztak akkoriban. Akár egynapos kirándulásra, akár egy egész hétvégére érdemes ellátogatni a Dunakanyarba, mert Magyarország BÜSZKESÉGE,LEGSZEBB ÉKESSÉGE,FELBECSÜLHETETLEN ÉKSZERE!


Esztergom


Az esztergomi Várhegy királyi palotájának építését Géza fejedelem kezdte el a X.század utolsó harmadában. Fia, I.István folytatta munkáját. Ennek eredményeké- pen a XI.század elsô évtizedében a vár a király legfontosabb székhelyévé vált.

A Keresztény Múzeum állandó kiállítását a Prímási Palota második emeletén látogathatjuk meg. Ebben az épületben található a múzeum anyagán kívül a Prímási levéltár és a Simor-könyvtár állománya is.

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, több évszázad európai és magyarországi emlékeivel. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyagainak köszönhetően Magyarország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, és így szorosan követi a budapesti

Babits ház. Ez a kis házacska volt Babits Mihály költő nyaralója. Minden ide látogató kedves vendég megcsodálhatja a költő bútorait, berendezési tárgyai, művei,kéziratait, fotókat a családjáról és a barátokról. A tornácon egyautogramfalat is találunk, amit a költő híres barátai, ismerősei, ide látogató vendégei láttak el kézjegyükkel.

A Mindszenty-emlékhely az Ószeminárium második emeletén található, az esztergomi Keresztény Múzeum működteti. Az emlékhely Mindszenty József bíborosnak, hercegprímásnak, esztergomi érseknek az emlékére jött létre 2002-ben. Megtalálhatók itt a bíboros személyes tárgyain kívül, a miseruhái, filmek és hanganyagok.


Szentendre

A Főtér az, amelyet egyetlen ide látogató turista sem hagy ki. Itt található az emlékkereszt, amely, mint a tér is, háromszögű. 1763-ban emeltette a Szerb Privilégiális Szentendrei Kereskedő Társaság. Azóta kétszer újították fel. Díszkapu: Tabakosok, azaz tímárok emeltették a Bogdányi utcai Preobrazsenszkát. Az épülethez tartozó kerítésfal copf stílusú díszkapujának kovácsoltvas kapuszárnyait Olhauser József szentendrei kovácsmester készítette 1803 és 1806 között. A messze földön híres szerb búcsút emberemlékezet óta a templomban és udvarán tartják. Dalmát ház: A Szamárhegy ékessége az úgynevezett dalmát ház. Városháza: A 18. század óta a városi önkormányzat székháza. Az eredeti épület földszintes volt. 1924-ben Lessner Manó tervei alapján emeletet építettek rá. Oszlopos erkélyével, neobarokk homlokzatával ma is a város egyik szimbóluma. A skanzen: A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (1967-ben alapították) Magyarország legjellegzetesebb tájainak népi építészetét, lakáskultúráját, életmódját mutatja be eredeti épületekkel és tárgyakkal a 18. század végétől a 20. század közepéig.Gyadai tanösvény


A Naszály hegy északi lábánál fekvő erdők és rétek élővilágát, természeti értékeit mutatja be. Az 5km hosszú körtúra bejárása 2-3 órát vesz igénybe. A túrának 13 állomása van, amelyen keresztül megismerkedhetünk a környék növény, és állatvilágával. A gyermekek munkafüzeteket kapnak amelyben a látnivalókhoz kötődő feladatokat oldhatnak meg. A tanösvénytől egy kemény kis séta a Naszály csúcs, de a kilátóból elénk táruló látvány minden fáradtságért kárpótol.


Back to content | Back to main menu