Echinopsis

Az Echinopsisok gömb ill. oszlop alakú fajok. Az egyik legkönnyebben tartható kaktuszfaj. Bordájuk összefüggő, egyenesen lefutó. Areolájukon gyapjúszerű anyag képződik. Virágaik a 15-30cm nagyságot is elérik, fehér, piros, sárga, halványlila színben nyílnak éjjel. (Borult időben nappal is nyílnak). A nemzetség kb. 60 fajt, számlál. Élőhely É-Argentína, Bolívia,    D-Brazilia.
Mammillaria

Magános vagy gyakran sarjadó fajok tartoznak a nemzetséghez. A magános fajok zömök oszlop vagy fekvő formát vesznek fel. A sarjadó Mammillariák alacsony termetűek, párnákat, telepeket alkotnak. Bordázatuk kúp alakú, szemölcsökre tagolódik. Virágzatát a szemölcshónaljban piros, rózsaszín, sárga vagy fehér színben hozza. A szemölcsök csúcsi része gyakran gyapjas. Az areolákon található tövisek akár horgasak is lehetnek. Több mint 400 a leírt fajok száma. Eredeti élőhelye USA, Hondurasz, Antilla-szigetek.

Opuntia

Ebbe a nemzetségbe, csak a lapos szártagú (Platyopuntia) egyedek tartoznak. Megjelenésük fa vagy bokor alakú. Idősebb korukban telepeket alkotnak, és száruk elfásodik. Hajtásaik változatosak, ovális, kerek, romboid, hosszúkás alakúak. A tövispárnákon a fajok nagy részénél glochidacsomó képződik, vékony apró tövisekből, más fajoknál hatalmas több cm-es tüskék a jellemzőek. Több Opuntia faj télálló. Virágzatuk sárga, piros, lila. Termésük füge alakú, van köztük ehető. A nemzetséghez 250-nél is több faj ill. ezek változatai tartoznak. Elterjedési területük: Kanadától Dél-Argentínáig

Opuntia compressa
A növény képes elviselni a telet, hajtásai teljesen összefonnyadnak a hideg hatására.
A tavaszi napsugarak, azonban szépen helyre hozzák, a tél okozta fonnyadást. 
Citromsárga virágait április-májusban hozza. (A hideget elviseli, de a nedvességet
nem szereti, ezért olyan helyre ültessük, ahol télen nem éri csapadék vagy pangó víz.
Célszerű dombra ültetni, így lefolyik róla a víz.)