OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Festmények, Airbrush

Olajképek:
információk
eddigi munkáim 1
eddigi munkáim 2
eddigi munkáim 3

Rajzok:
rajzok
karikatúrák

Digitális képek:
C64-es képek 1
C64-es képek 2

Airbrush:
információk
eddigi munkáim
lépésenként 1

kapcsolódó fórum
Az airbrush technológia lényege, hogy a festéket nem ecsettel hordjuk fel a felületre, hanem egy "szórópisztollyal" levegő segítségével. A levegő egy szűk nyíláson keresztül áramlik a felület irányába, eközben festéket szív egy tartályból, ezt elporlasztja ami ezután kerül fel a felületre.


Az airbrush őse már több ezer éve létezett. Igazából az utóbbi bő 100 évben éledt újjá. Főleg dekorációs célra alkalmazzák.

A technológia tulajdonságai:

-Bármilyen (szilárd) felületre lehet festeni, például: fémre, fára, kőre, üvegre, műanyagra, falra, bőrre stb.
-A festés időtartalma rövidebb, mert a festék gyorsabban szárad, illetve nem kötelező megvárni az előző rétegek száradását. (De van olyan festék ami másodpercek alatt szárad.)
-Festhetünk foltmentesen nagy területet.
-Alkalmazhatunk maszkokat.
-Az elkészült képeket általában lakkozni kell.
-Technikailag nehéz a kis, finom részletek kidolgozása.

Szükséges eszközök:

-Kompresszor: bármilyen kompresszor jó lehet, a feladattól függően.

Vannak kisméretű, "hangtalan" kompresszorok kifejezetten erre a célra. Ezek előnye, hogy lakásban is használhatjuk, nincsenek útban, nem csapnak nagy zajt. Hátrány, hogy csak finom munkákhoz (kis pisztolyhoz) valók, így nagy felületet alapozni, lakkozni már nem megfelelőek.

Használhatunk "barkács kompresszort" is. Ez kissebb és nagyobb pisztolyhoz is megfelelő. Hátránya, hogy nagy méretű, nagy súlyú, és nagyon zajos.

Harmadik lehetőség, hogy többen építenek hűtőgép motorból is kompresszort. Ezek nem hangosak, de elég erősek, így "ideálisak" airbrush-hoz.

Kompresszornál követelmény az egyenletes nyomású és száraz levegő biztosítása. Emiatt szükséges a kompreszorra nyomásszabályozó, vízleválasztó. Olajos kompresszor esetén olajleválasztó. Illetve előnyösebb egy tartályal rendelkező" kompresszor mint egy tartály nélküli.


-Pisztoly: kezdésnek egy olcsóbb, 0.3 düzni méretű pisztoly is megfelelő. A "düzni" az a nyílás, ahol a festék távozik a pisztolyból. Ennek mérete határozza meg, hogy milyen vastagságú vonalat fújhatunk vele. Kezdésnek jó a 0.3-as méret. Később, finomabb munkákhoz beszerezhetünk egy 0.2-es düzni méretű pisztolyt. Ezen kívül alapozáshoz szükségünk lehet egy nagyobb, mondjuk 1-1.5 méretű pisztolyra.


-Festékek: Hogy milyen festéket választunk, az attól függ, hogy milyen felületre festünk. Persze követelmény, hogy a pisztolyból szépen ki lehessen fújni a festéket.
Kezdőként ha papírra gyakorolunk akkor használhatunk művészellátóban is kapható AKRIL festéket. Ebből a "folyékonyat" válasszuk és ne a "tubusosat". Ez a festék alkalmas arra is, hogy akár falra fessünk fele. De festhetünk fémre, fára is.

Később használhatunk jobb minőségű "airbrush" festéket, vagy "bázis" autófestéket.
Ez ügyben érdemes végigolvasni az ezzel foglalkozó fórumokat. A nem megfelelő technológia, és anyagok használata tönkre teheti a munkánkat.


Fontos továbbá:
-A festendő felület megfelelő előkészítése.
-Pisztoly tisztántartása.
-Festés után a kép lakkozása, szükség esetén polírozás.
-Megfelelő szellőztetés, védőmaszk használata, stb.

Főleg motorok, autók festése már elég komoly szakértelmet igényel.