A Paintball-ról

Történelem
1981-ben kezdődött az USA-ban. Pásztorok jöttek rá, hogy az álatok megjelölésére használt festékező berendezés „kilövi” a festéket. Innen már egyenes volt az út. Bob Gurnsey volt az első, aki gyermekkori dugóspuskás élményeit tovább gondolva megszervezte az első ilyen játékot a barátai számára. A hatalmas sikeren felbuzdulva céget alapított és elkezdte a játszatást. Az egész akkor kapott igazán nagy lendületet, amikor a nagy sportszergyártók is meglátták a lehetőséget a dologban, és elkezdték ontani a markereket, és védőfelszereléseket.
Az első magyarországi paintball csata (lehet, hogy tévedek) 1998. nyarán esett meg Sopron környékén. Ma már rengeteg játszató hely van Magyarországon is, így mindenki kipróbálhatja ezt a szuper játékot.
Persze az első markerek még pumpásak voltak, így minden lövés után fel kellett húzni. Aztán jött a Co, majd a sűrített levegő. Ezzel párhuzamosan a markerek sebessége és pontossága is nagyon sokat fejlődött, így a kiegészítők is hatalmas fejlődésen estek át. El is jutottunk a mai korba, ahol olyan hihetetlen technikai szintet ért el ez a sport az eszközök terén, melyre egy évtizede még senki sem gondolt.

Játékmódok
Három fő kategória különböztethető meg:
- „Játszatás” Itt lelkes amatőrök játszanak egymás ellen, bérelt felszereléssel. A pálya lehet szinte bárhol. (roncstelep, erdő, kiképzőtábor, romos gyár, barlang) Ezt érdemes elsőnek kipróbálni. Itt el is dől, hogy valakit megfog-e a dolog, vagy sem.
- „Scenario” Óriáscsatának fordítanám. A lényege, hogy egy egész napos buli keretében, több tucat terepruhába öltözött ember játszik egymás ellen két csapatra osztva. Valamilyen harci cselekményt kell megvalósítani, ami lehet valaminek az őrzése, elfoglalása, vagy valamilyen történelmi esemény megismétlése. Az USA-ban vannak Big Scenari-ók, ahol több ezer ember is részt vesz egy ilyen csatában. Természetesen Magyarországon is sokan hódolnak ennek a játéktípusnak.
- „Speed” Itt egy teljesen sík, zárt pályán játszik két csapat egymás ellen. A pálya középről szimmetrikus, és általában felfújható akadályokból építik fel a fedezékeket. Szerintem ez a leglátványosabb játékforma. Nem véletlen, hogy a világ minden részén rendeznek már ilyen versenyeket. Természetesen ez is Amerikában a legelterjedtebb, ahol a Nemzeti Paintball Ligán kívül még nagyon sok komoly versenysorozat fut. Hála istennek Európában is már elég sok lehetőség van, így egyre többen űzik ezt a nem mindennapi sportot. Itt jegyezném meg, hogy más sportágakhoz hasonlóan itt sincs szégyenkeznivalónk nemzetközi szinten, hisz nagyon jó Magyar csapatok boldogítják a többi Európai csapatot.

Szabályok
Legfontosabb, hogy soha ne játssz maszk nélkül, és ne tegyél olyat, amit mástól sem látnál szívesen. Ezen kívül, ez a sport a becsületességre épül. Ezt mindig tartsd szem előtt. A többi szabályt minden játék előtt, elmondják a szervezők.

Hát ennyit a paintball-ról általánosságban. Ha valaki többet szeretne megtudni, kérdezzen a fórumban, vagy érdeklődjön valamely játszató helyen. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, és élvezze az így eltöltött időt.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.