Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.23. 00:44

Időzóna: UTC




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 13:51 
Offline
Mesemondó
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 11:07
Hozzászólások: 5563
Kép

Lussebullar - Svéd Luca napi sütemény

Luca napjához nagyon sok hiedelem és népszokás tartozik, Luca napján nálunk pogácsát szokás sütni, a svédek viszont ezt a Lussebullar nevű süteményt készítik erre az alkalomra. A receptet nem régiben kaptam a barátnőmtől, aki azt írta róla, hogy ezt a sütit itt kizárólag Luca napjától sütik és eszik egészen újévig Svédországban. A boltokban is csak ezen idö alatt lehet kapni.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
75 g olv. vaj
2,5 dl langyos tej
70 g cukor
csipet sáfrány
csipet só
150 g joghurt

A langyos tejben keverjük el a sáfrányt, majd az olvasztott vajat, végül az élesztőt. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, a sót és a cukrot, végül öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is. Géppel vagy akár kézzel addig dagasszuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ragacsos kissé, de ilyennek kell lennie. Ruhával letakarva kelesszük 30 percig.
Borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 4 részre a tésztát, majd azokat is 6-6 részre. 24 kis darabot kapunk, amit gömbölyítsünk.

A gombócokból sodorjunk 20 cm-es rudakat, majd mindkét oldalról tekerjük fel, de ellentétes irányba. A közepükbe nyomjunk egy-egy szem mazsolát (jó mélyen, hogy sütés közben ne tudjon kiesni.

Kép

Sütőpapíros tepsin kelesszük ismét 30 percig. Ezután egy felvert tojással kenjük le. 225 fokra előmelegített sütőben süssük 8-9 percig.
Sütés után azonnal takarjuk le egy ruhával és pihentessük tíz percig.
Kihűlve folpackba csomagolva tároljuk.

Kép

A tésztát lehet ilyen formákra is hajtogatni :P

Ha már a Svédek Luca napja ,akkor egy videót is nézzetek meg ,hogyan ünnepelnek.

(DEC. 13-ÁN VAN A SVÉDEK EGYIK LEGSZEBB ÜNNEPE:

LUCIA= LÜSZIJJÁ)

KATT :IDE


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 18:10 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 18:53
Hozzászólások: 6194
Húúú....de megkóstolnám most ezt a finom sütit! :? Nekiállni azt hiszem, nem fogok....ennyire ügyes nem vagyok. :(


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 18:40 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 18:53
Hozzászólások: 6194
Megosztom veletek az egyik karácsonyi sütim receptjét. Ez akkor is van nálunk karácsonykor, ha semmi más nincs.
Ez hozzátartozik a menühöz....

PÜSPÖKKENYÉR

HOZZÁVALÓK:

Kb. fél kg alma
26 dkg cukor
23 dkg liszt
1 egész tojás
1 sütőpor
10 dkg dióbél
fél zacskó mazsola ( én beleborítok egy egészet majdnem)
2 tábla étcsoki (katica tortabevonót szoktam)

ELKÉSZÍTÉS:

Az almát pucoltan lereszelem, kicsit kinyomkodom (levét megiszom). Az összes hozzávalót az almás tálba beleömlesztem (diót apróra de durvára vágva, egy tábla csokit apró kockákra vágva)
Egy nokedlihez hasonló barnás massza lesz az eredmény. Nem lehet elrontani...

Az őzgerinc formát kivajazom, picit lisztezem és beleöntöm ezt a masszát kb. háromnegyedig legyen, különben "kinő" belőle.
180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm. Ha úgy gondolom, hogy készen van, akkor egy villával ellenőrzöm a közepét. Ha még nedves marad a villa, akkor tovább "szárítom" a sütit visszatéve a sütőbe.
Ennyi. Pofon egyszerű.

Amikor kicsit meghűlt, kiöntöm a gerincformából és rácsurgatom a második tábla csokit felolvasztva. Mehet a hűtőbe! Aztán pedig a pociba! Nyami...

( ezt az adagolást nem tudom, ki találta ki, a lényeg, hogy egy formába sok, kettőbe meg kevés...tehát én mindig csalok, és mindenből kicsit többet teszek bele....így két csík sütim szokott lenni)

Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.14. 07:27 
Offline
Mesemondó
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 11:07
Hozzászólások: 5563
PÜSPÖKKENYÉR :P

Nagyon finom ,nálunk is van mindig :P


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.14. 17:10 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 18:53
Hozzászólások: 6194
...és ti hogyan csináljátok? Hasonló az "énfélémhez"? :roll: :P


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.17. 22:44 
Offline

Csatlakozott: 2011.08.26. 13:07
Hozzászólások: 2061
bekukkoltam ide is, hü de szupereket hoztatok, nagyon ott van a szeren minden, ki lesz minden próbálva tuti, egyedül a sör marad majd ki a pizzánál :lol: :lol: :debil: :debil:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.18. 04:55 
Offline
Mesemondó
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 11:07
Hozzászólások: 5563
Kép

A lányom ma ezt süti, HÁROMSZOROS adagban :fejetv: :fejetv:

Mézeskalács

25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!

Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!

Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.

Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd sütőlemezre!

Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!

Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)

Díszítő cukormáz



1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!

Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhatsz vele.

Praktikus tanácsok:

A tészta gyúrása:
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni .

A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.20. 19:43 
Offline
FórumDémon
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 10:10
Hozzászólások: 3628
Tartózkodási hely: In the Fire
Lágy ízek szendvics Fotók nélkül, csak a puszta váz. (lusta voltam)

Avagy:

Atyaúristen, ki engedte be a konyhába ezt a barmot??

Hozzávalók:
2 szelet kenyér
Vaj vagy margarin
4-6 szelet gépsonka (Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy a sonka az húsból és nem gépből van)
Füstölt sajt
Uborka (friss nyers)
Majonéz
Kenyérpirító (Vashiányosoknak (is) felhívom a figyelmét, hogy ebben a cuccban ÁRAM van és nem ehető!)

---------ELKÉSZÍTÉS---------

A fotó egy tálcát ábrázol, rajta a fejjel lefelé lefotózott alkatrészekkel
Ízlésesen rendezzük el a hozzávalókat a tálcán.
Ha valaha Neked volt olyan, akkor tedd fel a kezemet...

A fotó egy kenyérpirítót ábrázol, benne sül a két szelet kenyér
Rakjuk be a két szelet kenyeret a pirítóba, és süssük aranybarnára.
Magyarul égessük rommá.

A fotó két odaégett kenyérszeletet ábrázol
Hopsz, azt hiszem, kicsit sok volt a sütési idő.
Mondtam én, hogy rommá lesz égetve, gratulálok. KAPCSOLD MÁR LE A TŰZJELZŐ ZÜMMERT, MERT MEGŐRÜLÖK A HANGJÁTÓL!!

A fotó a két szelet égett kenyeret ábrázolja, miközben kaparásszuk le róla a szénné égett részeket
Távolítsuk el a minőségileg nem megfelelő magas széntartalmú éjfekete külső burkolatot.
Te tényleg olyan hülye vagy, mint amilyennek kinézel...

A fotón egy nyitott vajasdobozvan, és két szelet kenyér, megkenve vajjal
A megtisztított kenyeret vajazzuk meg ízlés szerint.
Ezennel hangot adok őszinte megrökönyödésemnek. A Tominak ne adjatok vajas dobozt a kezébe legközelebb, mert akkor nem bír normálisan viselkedni! Hát hogy néz ki az a kenyér, rajta méteres vajréteggel??

A fotón a kenyérszeletek sonkával történő bevonása látható
A szeletelt sonkát halmozzuk rá a kenyérre.
A maradékot meg eltünteted, mi? Fene a beledet...

A kép egy félig felszeletelt sajtot, némi (sok) vért, és egy csontig elvágott ujjat ábrázol
Próbáljuk meg az ujjunk elvágása nélkül felkockázni a füstölt sajtot.
Hogynézőmáki', te szerencsétlen, mennyé' oszt csavard be az ujjadat meg mosd ki... Izé... Meg! Összevérez itt mindent, hihetetlen.

A képen egy bekötözött ujj látható
Azt hiszem, ma most ujjat mutattam Nektek.
Te tényleg nem vagy komplett

A fotó a kenyereket ábrázolja, rajtuk a vajjal, sonkával, és a ráhalmozott sajttal
Halmozzuk rá a sajtot a kenyérre.
Igyekezzünk, hogy a háromnegyedét ne a földre szórjuk, mint ez az idióta...

a képen az uborkaszeletelés művelete látható.
Szeleteljük fel a friss (vágás után vizet gyöngyöző) kígyóubit.
El ne vágd megint az ujjadat te szerencsétlen....

A képen a majdnem kész szenya látható, a ráhalmozott uborkákkal
Ízlésesen elhelyeztük az ubit a szenyán.
Olyanod tudtommal még most sincs. És az ubik háromnegyede megint csak a padlóról lett felvéve...

A képen a majonézes tubusból a szenyára csordogáló majonéz látható.
Öntsük nyakon egy kis majonézzel.
Hova kell néznie a majomnak, és miért??

JÓ ÉTVÁGYAT!

Folytatjuk!
Azért remélem, nem....

_________________
Kép
الآلهة المصرية A hobbim az életem. | "Crossing bridges in the sky, On a journey to renew my life!" [DT]


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.20. 19:50 
Offline
Főrémrímész

Csatlakozott: 2011.08.29. 18:18
Hozzászólások: 6256
Mindig dupla szendvicset készítesz? Vagy a másik éned nem mer enni a szenyódból?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.12.20. 19:56 
Offline
Bionicle harcos
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 19:15
Hozzászólások: 4145
Tartózkodási hely: Metru Nui
Kész végem... Ez, ez... Nagyon nagyon... Wáháháháhááháháháhááháááááááááááááááá... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aaaa... A rekeszizmom. :wall: :wall: :wall:

_________________
Kép

Egység, Kötelesség, Végzet!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Következő

Időzóna: UTC


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség