Lussebullar - Svéd Luca napi süteményLuca napjához nagyon sok hiedelem és népszokás tartozik, Luca napján nálunk pogácsát szokás sütni, a svédek viszont ezt a Lussebullar nevű süteményt készítik erre az alkalomra. A receptet nem régiben kaptam a barátnőmtől, aki azt írta róla, hogy ezt a sütit itt kizárólag Luca napjától sütik és eszik egészen újévig Svédországban. A boltokban is csak ezen idö alatt lehet kapni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
75 g olv. vaj
2,5 dl langyos tej
70 g cukor
csipet sáfrány
csipet só
150 g joghurt
A langyos tejben keverjük el a sáfrányt, majd az olvasztott vajat, végül az élesztőt. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, a sót és a cukrot, végül öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is. Géppel vagy akár kézzel addig dagasszuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ragacsos kissé, de ilyennek kell lennie. Ruhával letakarva kelesszük 30 percig.
Borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 4 részre a tésztát, majd azokat is 6-6 részre. 24 kis darabot kapunk, amit gömbölyítsünk.
A gombócokból sodorjunk 20 cm-es rudakat, majd mindkét oldalról tekerjük fel, de ellentétes irányba. A közepükbe nyomjunk egy-egy szem mazsolát (jó mélyen, hogy sütés közben ne tudjon kiesni.

Sütőpapíros tepsin kelesszük ismét 30 percig. Ezután egy felvert tojással kenjük le. 225 fokra előmelegített sütőben süssük 8-9 percig.
Sütés után azonnal takarjuk le egy ruhával és pihentessük tíz percig.
Kihűlve folpackba csomagolva tároljuk.

A tésztát lehet ilyen formákra is hajtogatni
Ha már a Svédek Luca napja ,akkor egy videót is nézzetek meg ,hogyan ünnepelnek.
(DEC. 13-ÁN VAN A SVÉDEK EGYIK LEGSZEBB ÜNNEPE:
LUCIA= LÜSZIJJÁ)
KATT :IDE