Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.28. 05:45

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 09:54 
Mesemondó

Kép

Szia Makutám!

Jó napod volt ma ??

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 17:16 
Bionicle harcos

Olyan átlagos. Énekből kaptam egy ötöst, de az angol szódogát elrontottam. Tegnap már elég fáradt voltam és azt nem néztem át kellően. :oops: :|
Szerencsére csak kisjegy, így ha nagyon elrontottam akkor is lehet négyes a nagyjegy. :roll:

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 19:01 

jó képeket kaptál Makuta :)

Rendkívüli gyíklelet: előkerült a hiányzó láncszem a kígyók evolúciójából

Egy 47 millió éves pici csontváz adhatja meg a választ a gerincesek evolúciójának néhány nagy kérdésére: hogyan alakultak ki a rendkívül furcsa, láb nélküli beásódó gyíkok, és vajon rokonságban állnak-e a kígyókkal?

Kép
A messeli Cryptolacerta gyík háromdimenziós rekonstrukciója a röntgensugaras komputer tomográfos vizsgálat alapján. A módszer segítségével nem csak a kívülről is hozzáférhető csontok, hanem a belső anatómiai felépítés is részletesen megfigyelhető

A kígyók eredete és evolúciós kapcsolatai még ma is vitatottak és kevéssé ismertek. A genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a kígyók a monitor gyíkokkal és a leguánokkal vannak rokonságban, míg az anatómiájuk a kígyószerű testtel rendelkező beásódó gyíkok, az ásógyíkalakúak (Amphisbaenia) felé mutat kapcsolatot. A különböző eredmények nehezen összeegyeztethetőek, és mostanáig nem tudták megoldani ezt a vitatott kérdést.

Egy kisméretű, 47 millió éves németországi gyíkfosszília közelmúltbeli felfedezése nyújtja az első anatómiai bizonyítékot az ásógyíkalakúak eredetéről és rokonságáról. Kiderült, hogy mégsem a kígyókkal vannak közeli rokonságban, hanem a nyakörvösgyíkfélékkel (Lacertidae), ahová különböző európai, ázsiai és afrikai, végtagokkal rendelkező gyíkok tartoznak. A nagyon fontos lelet a világhírű messeli kőfejtőben (Frankfurt közelében) került elő, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Már korábban is számos rendkívüli maradványt ismertettek Messelből, például a modern emlősök korai képviselői közé tartozó ősi lovat (Propalaeotherium) vagy a Darwinius névre hallgató főemlőst.

KATT IDE

A Cryptolacerta rekonstrukciója. Az állat testfelépítését összehasonlítva a modern gyíkokkal megállapították, hogy a kis gyík az erdei levéltörmelék alatt élt, és csak alkalmanként ásódott be a földbe, hogy elrejtőzzön a ragadozók elől

A kicsi gyíkocska a Cryptolacerta hassiaca nevet kapta a német, amerikai és kanadai paleontológusoktól ("elrejtett gyík Hesse-ből"; Hesse a német tartomány neve, ahol a messeli lelőhely található). A Nature legújabb számában megjelent tanulmány cáfolja azt az elméletet, hogy a kígyók és a beásódó hüllők közös ősökkel rendelkeznének, és kimutatja, hogy a testük alakja egymástól függetlenül fejlődött hasonló irányba. Johannes Müller, a cikk első szerzője (Museum für Naturkunde és Humboldt Egyetem, Berlin) szerint ez az a hiányzó láncszem, amelyet a kutatók már régóta kerestek és vártak. A csaknem hiánytalan csontváz alapján a gyík mindössze 7 centiméter hosszú volt. A koponya masszív és erősen elcsontosodott. Testét nagyméretű, átlósan orientált pikkelyek borították. A kis szemgödrök redukált méretű szemre utalnak. Fogazata heterodont, vagyis különböző alakú és méretű fogakból állt össze a fogsora.

Röntgensugaras komputertomográfia segítségével megállapították az állat koponyájának részletes morfológiai jellemzőit, melyek a nyakörvösgyíkfélék és az ásógyíkalakúak tulajdonságainak mozaikszerű keveredését mutatták. Összevetették a Cryptolacerta és más gyíkok anatómiáját a ma élő gyíkok és kígyók ismert DNS-adataival, hogy a különböző csoportok közötti rokonsági kapcsolatokat megállapítsák. Eredményeik azt mutatták, hogy a Cryptolacerta megvastagodott és megerősített koponyája közös bélyeg az ásógyíkalakúakkal, és mindkét csoport közeli rokonságban van a Lacertidae gyíkokkal. A kígyók viszont a monitor gyíkokkal mutatnak rokonságot, amelyeknek jól ismert képviselője a ma is élő komodói sárkány.

Kép
A Cryptolacerta egyetlen ismert példánya. A csontváz mindössze néhány centiméteres és majdnem teljesen ép, mindössze a farok egyes részei hiányoznak. A mellső és hátsó lábai nagyon kicsik voltak, ami a végtagredukció első lépését jelzi

Habár a kígyóknál és az ásógyíkalakúaknál egymástól elkülönülve fejlődött ki a megnyúlt, végtag nélküli testforma, a Cryptolacerta felfedezése révén jobban megismerhetjük a beásódás evolúciójának korai szakaszát a gyíkoknál. Összehasonlítva a Cryptolacertát az ismert életmódú, ma élő gyíkokkal, megállapították, hogy a fosszilis faj valószínűleg levéltörmelékkel teli erdei környezetben élt, és "opportunista" beásódó volt, vagyis csak szükség esetén, a ragadozóktól való menekülés érdekében rejtőzött a föld alá. A vastag, megerősített koponyacsontok arra utalnak, hogy az állat fejjel előre ásta be magát. Ez a ritka és fontos maradvány megmutatja számunkra az egyik legspecializáltabb gyíkcsoportnak a korai kialakulását és ökológiáját, és jelzi azokat az anatómiai alkalmazkodásokat, melyek révén kialakulhattak az ásógyíkalakúak és a speciális beásódó életmód.

Kép
Egy ma élő ásógyíkalakú

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ssuggame 2011.11.12. 02:45-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 19:10 

Őt csak úgy elhoztam ide, akart jönni :)

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 19:10 
Bionicle harcos

Megjegyzés:
ssuggame írta:
monitor gyíkokkal

monitor = varánusz angolul
Angolul például a kék varánusz blue tree monitor (tükörfordításban kék fa varánusz).

Egyébként érdekes anyag volt. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 19:11 
Bionicle harcos

ssuggame írta:
Őt csak úgy elhoztam ide, akart jönni :)

Kép

Wáháháháháhááááááááá... :lol: :lol: :lol:
Egyébként jó kis modell. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 19:21 

:mrgreen: :mrgreen:

Találtam egy ilyet is, bár erről már lehet tudsz: :)

Kiderült, hogy mérgez is a komodói sárkány

A biológusok régóta vitáznak azon, hogy vajon a ma élő legnagyobb gyíkféle, a komodói sárkány harapása mérgező-e, vagy csak a nyálban élő baktériumok toxikus hatása miatt pusztul el olyan gyorsan a megharapott áldozat. Egy nemzetközi kutatócsoport most egyértelmű bizonyítékkal szolgált arra, hogy a hüllő harapása önmagában is mérgező.

Kép

A komodói sárkány vagy komodói varánusz (Varanus komodoensis) Komodo szigetén kívül az Indonéz-szigetvilág néhány más kisebb szigetén is megtalálható. A ma élő legnagyobb termetű gyíkfaj hossza eléri a 2,5-3 métert, tömege meghaladja a 75 kilogrammot. A komodói sárkány ragadozó, de szívesen fogyasztja a döghúst is.

A hüllőről ismert, hogy megharapja a zsákmányát, majd elengedi. Az áldozat sok vért veszít és sokkos állapotba kerül. A sárkány vagy megvárja, míg a préda elpusztul, vagy maga öli meg a legyengült zsákmányállatot. Több kutató eddig úgy vélte, hogy a komodói sárkány szájában lévő kórokozó baktériumok (elsősorban a Pasteurella multocida) fertőzik meg a megharapott állatokat, és ez okozza a pusztulásukat.

Kép

Bryan Fry ausztrál kutató és munkatársai azonban egyértelműen kimutatták, hogy a hüllők zsákmányszerzésében a fogak és a méreg bejuttatása játszik szerepet. Számítógépes modellezéssel elemezték a komodói sárkány harapását, és arra az eredményre jutottak, hogy az állatnak sokkal gyengébb a harapása, mint a krokodiloké.

A kutatók azonban mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségével fölfedeztek egy korábban ismeretlen, összetett méregmirigyet az állat állkapcsában. Egy állatkertben tartott, halálos betegségben szenvedő állatból sebészi úton eltávolították a szervet. Ezután tömegspektrometriás méréssel meghatározták a méreg összetételét. Kiderült, hogy a méreg a gila (Heloderma suspectum), illetve sok kígyó mérgéhez hasonló.

A méreg jelentős vérnyomásesést okoz azzal, hogy megakadályozza a véralvadást és kitágítja az ereket. Az áldozat emiatt kerül sokkos állapotba, és ezért tud vele azután könnyen végezni a vadászó sárkány.

A kutatók megvizsgálták a komodói sárkány kihalt rokonának, a Megalaniának a fosszílis maradványait is. Megállapították, hogy ez a 7 méter hosszú gyík lehetett a valaha élt egyik legnagyobb mérgező állat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.09. 23:43 
Főrémrímész

Este van, az éjnek ideje.
A sötétség nem félelmet,
reggeli fény magot vet.
Ne félj, aludj, szenderegj,
itt vagyok veled kedves.
Hajnalig pihentesd fáradt
tested s lelkedet.
Lesem édes álmod,
álmodott mosolyod.
A takarót rajtad igazítom.
Pihen pihen a természet.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.10. 13:22 
Mesemondó

Katt kép

Szia Makutám!!!

Remélem tudod ,miért ezt a fotót hoztam ma :P

Idézet:
Énekből kaptam egy ötöst, de az angol szódogát elrontottam. Tegnap már elég fáradt voltam és azt nem néztem át kellően.
Szerencsére csak kisjegy, így ha nagyon elrontottam akkor is lehet négyes a nagyjegy.

Nem rossz ez :hug: :hug:

Sőt lesz még jobb is :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 10:39 
Mesemondó

Kép

Makutám !

Hol vagy ???

Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 93  Következő

Időzóna: UTC