Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 20:29

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 08:26 
Mesemondó

Kép

Kedves Raven!

Tudom ,hogy Makuta nagy hüllő és cica barát .

Ezért Téged kérdezlek ,olvasnál-e szivesen az

őshonos magyar kutyákról ???

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 19:07 
Kék Holló

Én se vagyok annyira oda a kutyákért. :roll:
Bár azért kíváncsivá tettél, szóval hozhatsz róluk leírást, ha szeretnél. :) ;)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 08:45 
Mesemondó

Idézet:
Én se vagyok annyira oda a kutyákért.

Hát ha nem ,hát nem :fejetv:

Akkor csak egy "mesét " hozok Neked Raven :P

"Egy borongós délelőttön úgy döntöttem nem megyek be dolgozni, mert tudtam, hogy ez az a nap, amikor túl kell esnem rajta. A kutyánkat Rockyt el kellett altatni: valaha oly erős testében egyre terjedt a kór, és minden erőfeszítésünk hiábavalónak bizonyult, hogy meggyógyítsuk szeretett boxerünket-a betegség úrrá lett rajta. Emlékszem, amikor behívtam a kocsiba...mennyire szeretett autókázni! De ezúttal mintha érezte volna, hogy ez az út más lesz. Órákig jártuk a várost, mindenféle csip-csup ügyet elintéztem, csak hogy ne kelljen a rendelőbe menni, de lassan már nem halogathattam tovább a dolgot. Miközben a csekket töltöttem ki az "altatás" díjáról, a szememet elárasztották a könnyek, és úgy összemaszatoltam a lapot, hogy a csekk szinte olvashatatlan lett. Rocky négy évvel azelőtt került hozzánk, nem sokkal fiam, Robert születése előtt. Mindannyian nagyon szerettük, de kiváltképp a kis Robert. Sajgó szívvel indultam haza. Rocky máris nagyon hiányzott. Robert elém jött és megkérdezte, hol van a kutyánk. Elmagyaráztam neki, hogy Rocky most a mennyországban van. Elmeséltem neki, hogy nagyon beteg volt, és most már boldog, és ahol most van, ott mindig kedvére szaladgálhat és játszhat. Négyéves fiam egy darabig hallgatott, majd tiszta kék szemével rám nézett. Arcán ártatlan mosollyal Az ég felé mutatott és közölte: - Most ott van fent, ugye apa? - Nagy nehezen bólintottam, azzal gyorsan bementem a házba. A feleségem csak egyetlen pillantást vetett az arcomra, és csendesen sírdogálni kezdett. Aztán megkérdezte, hol van Robert, én pedig kimentem, hogy megkeressem. Az udvarban szaladgált, miközben egy jókora botot dobált a levegőbe. Megvárta, amíg leesik, majd újból feldobta, egyre magasabbra és magasabbra. Amikor megkérdeztem, mit csinál, magától értetődő hangon közölte:
-Rockyval játszom, apa... "

(Edwards S.C.)

KATT:KÉP

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 08:50 
Papírhajlító

Marcsika ez a történet nagyon szép és megható.
Én is úgy gondolom az én kutyusomnak is jó már,nem fáj semmije.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 17:43 

juszufka :hug: :hug:
megható ez a történet Marcsi :| :hug:

próbáltam még a kígyókról keresgélni ezt-azt, találtam egy ilyet

Kép a krokodilt nyelt óriáskígyóról

Egy soha nem látott felvétel igazolja, hogy egy távoli jövevény letaszította trónjáról az Everglades mocsarainak csúcsragadozóját.

Az Everglades mocsarainak élővilágát ősidők óta az amerikai aligátor uralta - nem volt állat, amely elbírt volna vele. A park őrei azonban október elején olyasmit találtak, ami lidérces álmaikban sem fordult elő: a mocsár felszínén egy 4 méter hosszú szalagos tigrispiton bomladozó teteme lebegett, s gyomrából kibuggyant utolsó áldozata, egy közel két méteres aligátor. Az aligátorból csupán testének alsó része látszik, fejét és mellső lábait a piton gyomra takarja. A kígyó élve nyelhette le a hüllőt, ám az aligátor túl nagy falatnak bizonyult, a piton gyomra szétrepedt, s az állat szinte azonnal beledöglött a lakomába, amiről így elmondható: csak a szeme kívánta.

Kép

A Floridában található park biológusai nem örülnek a hatalmas kígyó megjelenésének: "bekövetkezett, amitől tartottunk, a mocsár élővilágában gyökeres változást hozhat a mesterségesen betelepített idegen állat, az egész tápláléklánc felborulhat, a kígyó ugyanis nem csak az aligátorra jelent veszélyt".

Nem ez az első ismert esete a piton és az aligátor küzdelmének, ám eddig minden alkalommal az aligátor győzött, s ez reményt adott a biológusoknak: a helyi csúcsragadozó elbír az idegen jövevénnyel. Arról nincsenek adatok, hány piton "garázdálkodik" az Evergladesben, s fenyegeti a többezer aligátort, annyi bizonyos, hogy az elmúlt két év során legalább 150-et fogtak be - ismertette Joe Wasilewski, krokodilvadász.

A szalagos tigrispiton eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, kisállattartók évek alatt "telepítették" a floridai vidékre - egyszerűen itt engedték szélnek hatalmasra nőtt házi kedvencüket. A piton huszonöt évig is élhet, s akár hatméteresre is megnő.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 17:44 

Egy kígyó bámulatos zsákmányszerző trükkje

Az emberek között még ma is elterjedt legenda, hogy a kígyók hipnotizálják az áldozatukat. A valóság azonban sokszor jóval izgalmasabb. A délkelet-ázsiai tapogatós kígyó sokkal hatékonyabb eljárást fejlesztett ki, amelynek segítségével jószerivel a szájába úsznak a halak.

Kép

A kicsi, 50-90 centiméteres, édes- és sós vízben egyaránt megtalálható, mérges tapogatós kígyó (Erpeton tentaculum) rendkívül szokatlan módszerrel fogja el zsákmányát, az apró halakat. Úgy megijeszti a prédáját, hogy a szerencsétlen hal egyenesen a kígyó feje felé úszik, ahelyett, hogy elmenekülne. Ráadásul a hal reakciója annyira kiszámítható, hogy a kígyó nem is követi a hal tényleges mozgását, "látatlanban" egyenesen arra a helyre irányozza a csapását, ahol a hal feje lesz néhány pillanat múlva.

"Nem találtam egyetlen olyan más ragadozóról szóló beszámolót sem, amely képes lenne ily módon befolyásolni és előrelátni a prédája jövőbeni viselkedését" - mondta Kenneth Catania, az amerikai Vanderbilt Egyetem biológusa. A kutató nagy sebességű videofelvételt használva elemezte a kígyó szokatlan vadásztechnikáját. Eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) tette közzé.

A kígyó halfogáskor furcsa, J betűhöz hasonló testtartást vesz föl, a J rövidebb szakaszának végén van a feje. Ezután teljesen mozdulatlan marad, amíg egy hal a "J" horgának közelébe nem úszik. Ekkor villámgyorsan lecsap áldozatára.

A kígyó mozgása csupán néhány század másodpercig tart, túl gyors ahhoz, hogy az emberi szem követni tudja. A zsákmánya azonban még gyorsabban reagál, néhány ezred másodperc alatt. A halak amúgy is híresek a menekülési reakciójuk gyorsaságáról, amelyet már részletesen tanulmányoztak. Ezek a tanulmányok kiderítették, hogy sok hal agyában egy speciális "áramkör" van, ez indítja be a biológusok által csak "C-start"-nak nevezett menekülési választ, ami a következő képpen zajlik. A halak füle testük mindkét oldalán érzékeli a hangnyomást. Amikor az egyik oldali fül valamilyen zavart észlel, azonnal üzenetet küld a hal izmainak, amelynek hatására a hal teste C-alakban meggörbül az ellenkező irányba, így képes a lehető leggyorsabban elúszni a veszélyforrástól.

Éppen ezt használja ki a kígyó. Amikor a kígyó támadására a halak menekülni kezdenek, a többségük egyenesen a kígyó feje felé fordul, és sok közülük szó szerint beúszik az állkapcsai közé. A kutató négy kígyót használt a kísérletekben. Amikor a lassított felvételeken rögzített 120 zsákmányszerzést megvizsgálta, azt tapasztalta, hogy a halak az esetek 78 százalékában a kígyó feje felé fordultak és nem attól eltávolodva úsztak.

Kép
Az ábrán a kígyó vadászó testtartása (A) és két zsákmányszerzése (B, C) látható. Pirossal a hal kiindulási helyzetét jelölték

Kenneth Catania megfigyelte, hogy a kígyó egy testcsel bevetésével csapja be áldozatait. Először ugyanis nem a kígyó feje mozdul az áldozat felé, hanem a teste: a hüllő nagyjából a teste közepén begörbít egy szakaszt. Az akváriumba helyezett érzékeny hidrofonnal (víz alatti mikrofonnal) sikerült kimutatni, hogy ez a testcsel elegendően erős hanghullámokat hoz létre ahhoz, hogy beindítsa a hal C-start reakcióját. Mivel a hanghullámok a kígyó fejével ellentétes oldalról érkeznek (ne feledkezzünk meg a J görbületről!), ez a reflexszerű reakció egyenesen a kígyó szája felé mozdítja a halat. Amikor pedig a C-start beindul, akkor a hal már képtelen megfordulni.

A kígyó mozgását még alaposabban tanulmányozva Catania további meghökkentő fölfedezést tett. Amikor a kígyó lecsap, nem a hal kiindulási helyére céloz, és a hal mozgásának megfelelően módosítja az irányt, ahogy az a legtöbb ragadozónál megfigyelhető. Rögtön a felé a hely felé támad, ahol pár pillanat múlva a hal feje feltehetően lesz. Erre a legjobb bizonyítékot azok az esetek szolgáltatják, amikor a kígyó eltéveszti a célt. Nem mindegyik megcélzott hal reagál ugyanis reflexszerűen C-starttal, és ilyen esetekben a kígyó szinte kivétel nélkül elhibázza a zsákmányt. "Célkövető" stratégia esetén a hibázás nem lenne ilyen nagy arányú.

Catania a továbbiakban frissen kikelt kis kígyók megfigyelésével azt kívánja megállapítani, hogy öröklött vagy tanult-e a kígyónak ez az "előrelátó képessége".

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 22:14 
Főrémrímész

Bogaras itt valaki? Kép
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 22:15 

:lol:
én szeretek egy pár bogárfajtát :D ja, másra értetted? :merleghinta:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 22:18 
Főrémrímész

Gyermek koromban egyszer láttam a boltunkban szöcske comb konzervet. Akkor nem hittem el.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 22:20 

:shock: :shock:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 93  Következő

Időzóna: UTC