Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.21. 16:21

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1012 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 102  Következő

Érthető a topik saját szabályzata? (első oldal)
Igen 88%  88%  [ 7 ]
Nem 13%  13%  [ 1 ]
Szavazatok száma : 8
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Beszélgetős szoba
HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 13:40 

Marcsika, jó a téma, de ha már eszedbe jutott, akkor mesélhetnél is róla nekünk. :lol: :hug:

Nekem két karácsony kivételével csak jó emlékeim vannak az ünnepet illetően. Mindig hatalmas nyüzsgés előzte meg, készülődés, vásárlás, izgalom.
Gyerekként a bátyámmal még nem vettünk részt az előkészületekben, csak olyan feladataink voltak, hogy a szobánkat nekünk kellett kitakarítani. Érdekes, mert a pakolgatást utáltam az év minden napján, de karácsony előtt olyan más "ízt" kapott ez a feladat, örömmel tettem, rendezgettem a ruháimat, csetreszeket, íróasztalfiókot. Mindig azt mondták a szüleim, hogy addig nem jön a Jézuska, amíg szennyest, koszos cipőt, rendetlen szekrényeket talál. (nem mintha ez lett volna a jellemző nálunk, de anyukám a rend és tisztaságmániájával magasan kilógott a sorból) A fenyőfát sosem láttam nálunk, ma már tudom, hogy mindig valakinél a barátok között volt eldugva. A díszítése is titokban történt, soha nem kaptam el egyetlen óvatlan pillanatot sem ezzel kapcsolatban. A nagymamáméknál voltunk minden évben szenteste reggelén a bátyámmal, vagy átvittek anyukámék, vagy átsétáltunk, amikor nagyobbak voltunk. Ebédre hazamentünk, de akkor már a nagyszoba ajtaja csukva volt, belépni tilos szabállyal. Akkor már tudtuk, hogy megérkezett a karácsonyfa! Nem kis feladat volt a szüleim részéről ez a szervezés, mert ugye a fát apu hazacipelte gyorsan, díszítették, minden nyomot eltakarítottak és mire délben hazaértünk, addigra még az ebéd is az asztalon volt. ( De ezt már csak felnőtt fejjel, feleségként kisgyerekkel fogtam fel, amikor ugyanezt a tradíciót követve érkezett el hozzánk is a Jézuska. Én is mindent ugyanúgy csinálok mostanáig is, ahogy azt a szüleimtől láttam, hallottam. ) Szenteste előtti napokon már csak karácsonyi zenék szóltak a lakásban, mintegy "ráhangolódásképpen", anyukám még késő éjjel is sütött-főzött, többször megébredtem a neszekre, illatokra, emlékszem. És ma már tudom is, hogy ezért volt minden menetrendszerűen sima a nagy ünnepen és utána még két napig miért lehetett együtt a család anyuval is.

A Jézuska négy óra után jött, amikor besötétedett. Ebéd után szüleim lefeküdtek aludni, nekünk is azt kellett, de nem mindig sikerült. Akkor olvastunk, izgalmunk tetőfokán a szobánkban. Alig vártuk, hogy felébredjenek a szülők, és apu megrázza a kis csengettyűt, kinyitva a nagyszoba ajtaját. Ünneplő ruhát vettünk fel mindnyájan. Áhitattal mentünk be, karácsonyi dalokat énekelve, csillagszórókat csodálva. Anyuék minden évben tokajival koccintottak ekkor, kívánva békés karácsonyt. Utána jött az ajándékosztás, bontás, játék. Húúú....nagyon szép, megható emlékként él bennem gyermekkorom összes karácsonya! :pray:

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 16:30 
Papírhajlító

Én is ide írok egy kicsit .Sajnos én nem tudok ilyen szépeket írni mint malacka.
Az én családom mindig szegény volt .Sajnos karácsonykor is.Kaptunk szép fát amit mi díszíthettünk.Ezt nagyon szerettem csinálni.Sajnos mivel nekem együtt van minden ünnepem igy mindig kevéske ajándék jutott,de azt nagy szeretettel kaptam.
Amikor az én gyerekeim kicsik voltak én is csak sutyiba díszítettem a fát és úgy hívtuk be a gyerekeket.
Akkor még volt igazi karácsony ,mert a legkisebb ajándéknak is örültek a gyerekek.
Sajnos most már nagyon anyagias lett.Ezért mivel én nem tudom ezt megengedni magamnak,vagyis nem tudok olyan ajándékot venni amilyent szeretnék ,így nem is nagyon várom.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 16:50 
Mesemondó

Malacka !

Nekem hasonló szép gyerekkori emlékeim vannak.

Azzal a különbséggel ,hogy a nagyszülők messze laktak tőlünk .

Drága Nagyapám minden karácsonykor elvonatozott Ménfőcsanakról hozzánk.

A vasút jó messze volt ,úgy rémlik ,akkor minden karácsonykor hó volt :lol:

Apukámmal húztuk ki a szánkot az állomásra .

Otthon ebéd után pihentünk ,majd Nagyapa kézenfogott ,körbejártuk a falut ,

sétáltunk a Séd parton ,nagyokat beszélgettünk ,szerettem a meséit :hug:

Mire hazaértünk ,kissé átfagyva ,készen volt a vacsora ,majd ott volt a szobában

a csillogó fa .Azt én sem tudom hol rejtegették a szüleim ,de a meglepetés igazi volt :P

A hagyományt igyekeztem én is tovább vinni ,volt ,hogy munka után éjjel 11 -kor is fát diszitettem .

A szüleim velünk voltak szenteste ,apu a fényképezőgéppel elrejtőzve állt a szobában :P

Sikerült is megörökiteni ,az igazi gyermeki áhitatot ,csillogó szemeket .

Ha több hozzászólás is érkezik, mesélek még arról ,hogy mi hogyan zajlott ,ahogy nőttek a

gyermekeim . :P

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 16:51 
Mesemondó

Idézet:
Sajnos most már nagyon anyagias lett.Ezért mivel én nem tudom ezt megengedni magamnak,vagyis nem tudok olyan ajándékot venni amilyent szeretnék ,így nem is nagyon várom

Drága Juszufkám!

Most könnyes szemekkel ölelgetlek meg :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 16:57 
Papírhajlító

Köszönöm drága vagy. :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 17:12 

juszufka :hug: :hug:

Nekem is a legszebb az évben a karácsony és környéke, nálunk is titokban volt mindig a díszítés gyerekként, nagyon örültem az ajándékoknak és nagyon szerettem is készíteni őket. Mindig volt csengettyűzés kora este, akkor nyílt az ajtó és ott volt a csillagszórós karácsonyfa, mindig csodáltam. Odaálltunk, énekeltünk, aztán ajándékozás, bontogatás.
Majd ha lesznek gyerekeim, én is szeretném követni ezt a hagyományt, a közös karácsonyi ebédnek-vacsorának is mindig megvolt a hangulata, jó volt és most is jó, csak most máshogy. :)

Na és persze nem hagyhatom ki hogy felnőttként már volt hogy sokáig meg volt tartva a karifa :debil:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 17:12 

Marcsika, ne a hozzászólásoktól tedd függővé a beszélgetést. Mesélj bármiről....

Juszufka, mi sem voltunk gazdagok. Az ünnepet nem az ajándékok értéke és mennyisége határozta meg. A hangulaton volt a hangsúly, ami szerintem független az anyagiaktól. Kézzel készített ajándékokra ösztönzött, nevelt mindig anyám, apróságok voltak a karácsonyfánk alatt, mindig hasznos holmik. Volt olyan karácsony, amikor egyetlen egy társast hozott a Jézuska az egész családnak, semmi mást! És tudtuk értékelni boldogan! Arra is emlékszem nagyon élesen, hogy már kiskamasz voltam, amikor vágytam egy nadrágra, de nem én következtem a "vásárlási listán" a sorban. Pedig nagyon szerettem volna azt a nadrágot, olyan térdig érő csizmához illő divatos darab volt, azt hiszem "bricsesz" nadrágnak hívták. Októberben néztem ki....és karácsonykor találtam meg a fenyőfánk alatt. Hát talán ezért voltak az emlékeim olyan szépek, de sorolhatnám....mert a plüss majmot is például ketten kaptuk a bátyámmal, mert két plüss állatkára nem tellett.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 17:23 
Mesemondó

Idézet:
Marcsika, ne a hozzászólásoktól tedd függővé a beszélgetést. Mesélj bármiről....

Köszönöm a biztatást :hug: :hug:

De túl sok ,sem szeretnék lenni :oops:

Örömmel olvasnám mások történeteit is :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 18:44 
FórumDémon

Én nem szeretem a karácsonyt. :fejetv:

Lehet megköveztek érte, de tényleg. Ami most megy, az nem karácsony. Ami most megy, az a pénz tudatos, a vásárló zsebéből történő kicsalása, valaki más meggazdagodása, anyagias, rohanó, műanyag-érzelmekkel teli akármicsoda.

Ajándékozás. Miért? Holott a kis Jézusra kell(ene) emlékeznünk, és az ő születésére. Mindegy, ezt nem azért mondom mert hiszek benne, csak a mai világunkban a karácsony teljesen másról szól. Másról szól a tévében, a rádióban, az újságban, a neten, stb.

Nekem ez a nemszeretem ünnepek közé tartozik, a húsvéttal együtt. (bár az utóbbi a locsolással írta le magát nálam még bő hat éves koromban)

Egyébként vannak gyönyörű részei a karácsonynak, együtt a család, igenám, de ilyenkor az egész évben nem látott "nemszeretem" rokonokkal is jópofizni kell, "mert ha nem akkor az mégis hogy néz már ki?" stb.

Persze, nálunk is van fa, van ajándékozás, de én csak a szűk családi körben szeretem ezt, négyünk között.

Idén, december 11.-én a bécsi karácsonyi vásárba látogatunk el, öten, ugyanis a szűk családon kívül még nővérem udvarlója is jön. Kíváncsi leszek, milyen a karácsony 140 km-re nyugatabbra... De biztos másabb... :fejetv:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 10:23 

Most egyedül vagyok a szobánkban, beszélgetni nem tudok. De egy verset ideteszek az asztalra szeretettel nektek, aki erre jár, elolvashatja... :hug:

Nem tudom neked adni a napot
De tudok adni egy pillanatot
Mikor megállíthatod a rohanó időt
Kiszakítva belőle minden erőt

Nem tudom a napot neked adni
Sugarával meleget árasztani
De elküldöm neked szívem melegét
Áldásként küldöm, legyen a tiéd

Nem tudom a napot adni neked
De adom a szeretetemet
Ha fontos neked, kezedbe veheted
Ha megérintett, magaddal viheted

A napot neked adni nem tudom
Hiszen nincs is saját napom
De van egy kis lángom, csak neked
Amely szeretetedért tőlem egy köszönet.
/ Dévényi Erika /

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1012 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 102  Következő

Időzóna: UTC