Látod Juszufka vannak ilyen gazdik
Nálunk a kutyusoknak mindig " ÖRÖKÖS KENYÉR" jutott.
Négylábú lelkitámasz
(forrás :Kutya .hu)Minden friss gazdinak hozzátartozik új, kutyás életéhez, hogy szép lassan hozzászokjon, hogy az emberek megváltoznak, mikor a közelükbe egy bohókás, kedves, vagy éppen nyugodt, és méltóságos négylábú kerül.
Jómagam gyakran zavarba jövök, ha saját kutyámmal lófrálok az utcán, és időről időre rám mosolyognak az idegenek, sőt, megszólítanak, megállítanak, és a kutyámmal barátkoznak. Jót tesz nekik a közelsége. Jót tesz nekem is, pedig engem család, barátok vesznek körül, egészséges is vagyok, derűs, és sikeres. Mégis, ha a kutyám ragyogó szemébe nézek, a nap melegebben süt, és azok a gondok, melyekkel nap, mint nap szembenézek, valahogy kevésbé nyomasztóak, mint kutya nélkül.
Nem újdonság az állatok emberre gyakorolt jótékony hatása. Megfigyelték ezt már sokan rajtam kívül is, sőt tudományos vizsgálatok folytak azt vizsgálva, hogy van- e fizikai hatása egy eb közelségének az emberi szervezetre. A jó hangulat, a boldogság, a biztonság érzése műszerekkel nem mérhető, de vannak azért a testnek olyan jelzései, melyek számszerűsíthetők, így ha áttételesen is, de mégis rögzíthető kutyánk ránk gyakorolt hatása. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a szívbetegekre már rövidtávon is jótékony hatással van a kutya jelenléte. Figyelve eközben a betegek vérnyomását, és egyéb tüneteiket, megállapították, hogy azoknál a betegeknél, akiket rendszeresen kutyák látogattak, az adatok 24 %-os javulást mutattak, szemben azokkal a vizsgáltakkal, akikhez nem jártak négylábú látogatók. Emellett csökkent a páciensek szorongása, s elmondható, hogy egyértelműen a gyógyulás útjára léptek.
1968-ban B. Levinsonhoz, az Egyesült Államokbeli Yeshiva egyetem pszichológusához egyszer egy szociális viselkedési zavarokkal küszködő kisfiút hoztak. Több mint egy hónapig hiába próbálta szóra bírni a fiút, úgy tűnt, minden próbálkozása kudarcba fullad. Egy ízben Levinson kénytelen volt rendelőjébe magával vinni a kutyáját is, s így történhetett, hogy találkozott a kisfiú a kutyával. Az orvos legnagyobb meglepetésére a kutya láttán szinte azonnal megváltozott a fiú viselkedése. Feloldódott, simogatta az állatot, elkezdett hozzá beszélni, majd a pszichológussal is szóba elegyedett, aki végre elkezdhette őt gyógyítani. Az eset után Levinson az új módszer kidolgozásának szentelte életét, és a speciálisan képzett terápiás kutyák bevonásával végzett pszichoterápia világszerte elterjedt.
Magyarországon is több olyan szervezet alakult már, ahol négylábúakat vetnek be, hogy idős, beteg, vagy szellemileg sérült embereket jobb kedvre derítsenek.
- A Kutyával az Emberért Alapítvány 1998-ban alakult hazánkban.
Más képzést kap az eb, aki majd sérült gyerekek közé megy, mint az, amelyik epilepsziás rohamot jelző állat lesz, vagy éppen mozgássérültet segítő kutyának készül?
- Mindhárom kutya képzése más módszer szerint zajlik. Az egyik alapvető különbség, hogy a terápiás kutyát a saját gazdája képzi – természetesen, ha kéri, segítséggel -, így ő első perctől kezdve a gazdájával él, és együtt dolgoznak az általuk megválasztott csoportokban. A vizsga- és követelményrendszer is más mindhárom területen.
Utópia?
Azt hiszem, mikor dr. Levinson negyven éve hazavitt egy kölyökkutyát, elképzelhetetlennek tartotta, hogy az a kis szőrgombóc egyszer majd egy fontos feladat megoldása lesz. Egy kisfiút segít majd eligazodni a világban, szóra bír egy összeszorított ajkat, bizalmat ébreszt, és valakit elindít a boldogabb élet felé. Ami ma utópia, holnap a valóság lehet. Egyelőre csak rajtunk, embereken múlik, hogy úgy lesz-e, hisz a kutyáink itt vannak mellettünk. Mosolyt ébresztenek, feladatra várva kapaszkodnak a tekintetünkbe, vigasztalón simulnak a kezünk alá. Készen állnak rá, hogy boldoggá tegyék az embereket.