Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 14:49

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.12.18. 20:25 
Kék Holló

dmarcsi55 írta:
Üdv Raven :bye:

Szia! :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.20. 15:53 
Mesemondó

KATT KÉP

Kis lépés egy gőtehalnak, de óriási ugrás az evolúciónak

Az afrikai gőtehal átírhatja a történelmet: a Chicagói Egyetem kutatói szerint újra kell értelmezni mindazt, amit az állatok szárazföldre érkezéséről tudunk. A gőtehal ugyanis képes hátsó úszóival sétálni, ami akár azt is jelentheti, hogy mégsem a korai négylábúak fejlesztették ki a járás képességét.

A Chicagói Egyetem tudósai nemrég megfigyelték, hogy az afrikai gőtehal (Protopterus annectens) vézna hátsó úszóit használva nem csak hogy fel tudja emelni magát a tengerfenékről, de haladni is képes. Az evolúciós történelmi teóriákat újraíró tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikálták.

Az afrikai gőtehalról ránézésre senki nem gondolná, hogy bármi érdemlegeset kezdeni tud vékony, gyengének tűnő medencei úszóival. A tudósok azonban már régen sejtették, hogy az állat másra is használja őket, mint úszásra és irányításra, de átfogó kutatás erről még soha nem készült. Heather King, a Chicagói Egyetem végzős hallgatója és csapata most videóra rögzítette, ahogy a hal hátsó úszóit használva „ugrál” és „sétál” előre a számára kialakított akvárium alján.

Ez a tanulmány azért különösen fontos, mert teljesen átírhatja az állatok vízből szárazföldre vándorlásának mikéntjét. Az ezzel foglalkozó kutatók ugyanis a bizonyítékokként kezelt, járásra utaló nyomokat eddig az első négylábúaknak tulajdonították. Most azonban kiderült, hogy az afrikai gőtehal ősei is hagyhattak ugyanilyen nyomokat, méghozzá a víz alatt. „Ezek a nyomok arra utalnak, hogy az állatok felváltva használták végtagjaikat. Ebből arra következtettünk, hogy négylábúaknak kellett lenniük” – nyilatkozta Melina Hale egyetemi docens. –„Úgy tűnik azonban, hogy az eltérő morfológiával rendelkező vízi állatok is hagyhattak ilyeneket.”

„A gőtehalak igazán különleges pozíciót foglalnak el a mai állatok között” – nyilatkozta Heather King. –„Nagyon közeli rokonai azoknak az élőlényeknek, amelyek kijöttek a vízből, hogy a szárazföldön telepedjenek le. Ezek az állatok azonban szinte mind kihaltak, kivéve a gőtehalat.”

A teóriák bizonyítására egy afrikai gőtehalat a tanulmány egyik társszerzőjének, Michael Coatesnek a laborjában saját, speciálisan kialakított akváriumában helyeztek el, amelyben minden oldalról megfigyelhették az állat mozgását. A gőtehalat videóra vették – a felvételek pedig bebizonyították, hogy nem csupán sétál a hátsó úszóival, de ugrál is, méghozzá úgy, hogy mindkét hátsó úszóját egyszerre mozgatja. Bár a mellső uszonyai nagyon hasonlóan néznek ki, mint a medencei úszók, ezeket mégsem használja a mozgáshoz.

KATT KÉP

A tanulmány azt sugallja, hogy számos, az evolúció szempontjából jelentős változás a korábban gondoltakkal ellentétben nem a szárazföldön, hanem már a vízben végbemehetett, mielőtt még az első négylábúak kisétáltak volna a partra. A gőtehalak ősei a hátsó úszóik mozgatásával képesek lehettek a tengerfenéken járni már akár több millió évvel az első négylábúak megjelenése előtt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.22. 08:33 
Mesemondó

Kép

Makutám!

A pék Neked küldi ,ezt a különleges kenyeret :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 14:02 

Ez a kép ugyan nem teljesen idevaló, de megmutatom, mert ezt töltöttem le a telefonomra háttérnek. 3D-s kép, neonvilágítással. Eszméletlen jól néz ki a kijelzőn, és a sötétben világítanak a párducon a fehér vonalkák élesen.

Kép

Ezt pedig csak úgy hoztam neked Makuta ajándékba, mert tudom, hogy kedveled....ez is gyönyörűen világít a telefonon, 3D-s.
De én maradok a párducomnál. :lol: :lol: :lol: :hug:

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 16:18 
FórumDémon

A pókról a Mirigyes Kiszel Tünde paródia jut eszembe:
"- [...] ez meg itt egy naagy szőrös tarantula... Jajj nem, ez csak egy akt kép rólam!" :D :hehe: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 16:23 
FórumDémon

[Tigrisek - 18 válogatott kép]

Picit lefele görget, majd bélyegképekre jobb katt, megnyitás új fülön/lapon. ;)

Én állítottam össze. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 18:59 

Nagyon szépek a tigrisek Seth! :shock: Főleg a hóban... :pray:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 19:00 
FórumDémon

malacka írta:
Nagyon szépek a tigrisek Seth! :shock: Főleg a hóban... :pray:

Lesz majd párducos válogatás is. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 19:01 
Bionicle harcos

Jók a háttérképek, Malacka! :D
Az a pókos nagyon jó. 8-) :D

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.01.02. 19:04 

Makuta Teridax írta:
Az a pókos nagyon jó. 8-) :D

Tudtam, hogy tetszeni fog neked! ;) :P :hug:

Seth, a párducos képek nagyon fognak érdekelni....nem csak azért, mert párducfórum, hanem eleve közelebb állnak hozzám azok a macskafélék.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 93  Következő

Időzóna: UTC