Ostoros kalács receptEz a kalács recept arról kapta a nevét, hogy az ostorhoz hasonlóan van összefonva (bár a lányok haját is így fonjuk). Igen sok kakaóval van megtöltve, aminek a gyerekek és a nagyon édesszájúak igencsak örülnek.
Hozzávalók 2 db kalácshoz:
A tésztához: 60 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 4 ek olaj , 4 dkg élesztő, 1 mk só, 2 teáskanál cukor, 3,5 dl tej , + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 20 dkg cukor , 25 dkg vaj , 3-4 ek cukrozatlan kakaópor .
Az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg tejben.
Majd valamennyi hozzávalót alaposan gyúrjuk össze, és dagasszuk géppel vagy akár kézzel pár percet.
Ha ezzel megvagyunk, takarjuk le a tésztát, tegyük meleg helyre, majd kelesszük kétszeresére.
Közben a cukrot, a kakaóport és a szoba hőmérsékletű zsiradékot keverjük krémesre.
A megkelt tésztát vágjuk két egyforma cipóra.
Mindkét cipót osszuk 3-3 kis darabra.
Egy kalácshoz tehát 3 kis darab tésztára lesz szükségünk.

A kis cipókat egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra.
Mindhárom lapot kenjük meg a töltelékkel.
Egy sütőlapot fedjünk be sütőpapírral, majd helyezzük rá a 3 tekercset.
És már a sütőlapon fonjuk őket össze úgy, mintha hajfonatot fonnánk.
A két fonat egy nagyobb sütőlapon együtt is elfér. Mindegyiket kenjük át sütés előtt egy kevés tejjel felvert tojással.
Előmelegített sütőben, 180 fokon , süssük készre a kalácsokat.
