Kitolófánk

Elkészítési idő: 45 - 60 perc
Nehézségi szint: könnyű
Árkategória: olcsó
Hozzávalók (4 személyre):
6 dl tej,
6 dl liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3 evőkanál cukor,
5 tojás,
10 dkg reszelt csokoládé vagy
3 dkg kakaó és 6 dkg porcukor,
parányi só, zsír vagy olaj a kisütéshez.
Eklészítés:
A tejet főni tesszük egy csipetnyi sóval, majd beletesszük a 3 evőkanál cukrot, a szódabikarbónát, és folytonos keverés mellett elkeverjük benne a lisztet. A tűzről levesszük, és ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojások sárgáját amit jól kikeverünk. A tojások felvert habját ezután keverjük hozzá óvatosan. A tésztát egy habzsákból vastag csillagcsővel a közepesen forró zsírba (vagy olajba) nyomunk. A kívánt hosszúságnál mindig elvágjuk, és pirosra sütjük. Lehet kanállal is a tésztát galuskaszerűen a zsírba szaggatni, de így nem olyan szép.
Reszelt csokoládéba vagy kakaós cukorba forgatjuk, és forrón tálaljuk.
főzési idő: 10 perc
sütési idő: 40 perc
sütési mód:
Személyes jó tanács:
A zsiradékba nyomott tészta vastagsága befolyásolja a fánk állagát. Próbáljuk ki különféle vastagságban és ki-ki ízlése szerint válasszon.