Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.23. 10:53

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 14:42 
Mesemondó

Kép

Drága Makutám!

Ez a torta hozzád kivánkozott :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 15:51 

Makuta Teridax írta:
minya54 írta:
[na drága Makutám,te tudod mit mutat a tábla?mindig meg akarom kérdezni Anikót,de elfelejtem.kígyók lennének szabadon :fejetv: :?:

Persze, hogy vannak kígyók szabadon. Magyarországon se ketrecben közlekedik a sikló meg a vipera... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :debil: :debil: :debil:

Viccet félretéve a tábla szövege azt írja, angolul, hogy
"Watch out for poisonous insects and snakes"
Megyarul:
"Figyelj oda a mérges ízeltlábúakra, kígyókra"

Ugyanis Taiwan környéként és a városban is elég sok ilyen állat van. A madárpókok még nem is problémásak, de ha jól tudom vannak veszélyesebb mérgű scolopendrák (10-20 centis százlábúak), mérges pókok, skorpiók,... Az utóbbiban biztos vagyok. Azt hiszem több halálos mérgű Hottentotta skorpió is él a környéken... :fejetv:
Meg ugye a kraitok (halálos mérgű kígyók), különböző viperák, mérgessiklók (a "nem vipera" mérgeskígyók családja), kobrák... Tehát ott tényleg meg kell nézni, hova lép az ember. :roll:

Persze lehet, hogy bizonyos dolgokra nem jól emlékszem, de nekem a skorpió, a krait meg a kobra is rémlik. Az biztos, hogy mérgessiklók vannak (pl: krait, kobra vagy valami más faj) és szerintem viperák is (pl: templomvipera, de lehet nem pont ez a faj).

Mondjuk utána lehet nézni, ha nagyon érdekel, akkor összegyűjthetem milyen veszélyes mérgű kígyók, skorpiók, százlábúak élnek a környéken. :roll:

hát százlábúakról írt már nekem,de hogy csak úgy szabadon mérgeskígyók :fejetv: khm...erről nem írt nekem.ez most meglepett....azt hiszem inkább maradok itthon :shock: :o :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:köszönöm drága,hogy utána néztél.tudtam,hogy egy okos fiú vagy!!!! :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 15:56 
Bionicle harcos

Még nem néztem utána. :roll:
De most már érdekel a dolog, így utána fogok nézni. Mostanában úgyse volt ebben a témában "projektem", gyűjtőmunkám, csak Marcsi hozott cikkeket. Nekem mostanában nem volt se időm, se kedvem... :oops: :oops: :oops:
Szóval majd összegyűjtöm és idehozom. :)

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 16:00 
Bionicle harcos

Marcsi, köszönöm a tortát! :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 16:02 

Makuta Teridax írta:
Még nem néztem utána. :roll:
De most már érdekel a dolog, így utána fogok nézni. Mostanában úgyse volt ebben a témában "projektem", gyűjtőmunkám, csak Marcsi hozott cikkeket. Nekem mostanában nem volt se időm, se kedvem... :oops: :oops: :oops:
Szóval majd összegyűjtöm és idehozom. :)

jaj de jó :pray: :pray: :pray: köszönöm neked...majd megírom Anikónak,milyen rendes srác vagy :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 16:03 

dmarcsi55 írta:
Kép

Drága Makutám!

Ez a torta hozzád kivánkozott :hug: :hug: :hug:

:shock: :o ez annyira élethű.... :lol: :lol: :lol: jó étvágyat hozzá :lol: :lol: :lol: :lol:
ja és úgy olvastam lelki szemeimmel:kikívánkozott :mrgreen: :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 16:10 
Bionicle harcos

Nagyon profi vagyok. :lol: :lol: :lol:
A fajlista már megvan és van is egy Naja (kobra) és egy Bungarus (krait) faj, tehát nem tévedtem. :D 8-) :mrgreen: :roll:
Majdnem mondtam még a Russel-viperát is (daboja), titokban a vipera alatt rá gondoltam. Ha mondtam is volna, igazam lett volna, mert ő is ott él. :D
Miatta elő is vakartam a hüllős kétéltűs könyvemet, mert a neten semmi infó nincs róla. :roll:

Szóval már gyűjtöm az anyagot. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.05. 18:05 
Bionicle harcos

Tajvan mérgeskígyói

1. Russel-vipera (rásszel-vipera) vagy Daboja (Daboia russelii)

Megjelenés:
Mintázata és viselkedése miatt nem lehet más kígyóval összetéveszteni. Alapszíne narancssárga, rózsaszín vagy szürke, három hosszanti sorban nagy, sötét és fehér keretű, kerek vagy ovális foltok díszítik, közöttük két sorban hasonló, de kisebb foltok is lehetnek. Mintázata miatt "chain vipernek", tehát "lánc viperának" is hívják. Figyelmeztetésül nagyon hosszan és hangosan sziszeg.
Elterjedés: Pakisztántól Thaiföldig és Tajvanig, valamint Indonézia (Jáva és Kis Szunda-szigetek). Száraz erdők és füves hegyoldalak.
Szaporodás: Elevenszülő, 30-60 ivadéka lehet.
Méreg: Átlagosan 130–250 mg mérget tárol a kígyó a méregmirigyeiben. Az eddigi legkisebb mért eredmény 21 mg, a legnagyobb 268 mg. Egy átlagos felnőttnek a halálos dózis 40–70 mg, tehát a kígyó a halálos dózis több mint háromszorosát tárolja. A méreg érdekes módon nem csak roncsolja a vért, mint a legtöbb haemotoxin, de erős vérzéseket okoz (tipikusan a daboja marására jellemző tünet). Továbbá a seb körül csekélyebb szövetelhalás figyelhető meg, de nem olyan mértékben, mint a legtöbb viperának. Mérgen igen erős, Srí Lankán több súlyos kimenetelű kígyómarásért felelős, mint a kobrák, a kraitok és a többi vipera együttvéve.

Kép
Kép
Kép

2. Trimeresurus gracilis (Bambuszvipera-faj)

Kizárólag Tajvanon honos. A bambuszviperák családjába tartozik. Nem sokat tudunk róla, de rokonsága miatt (pl: Fehérajkű bambuszvipera) jobb vele vigyázni. Valószínűleg az ő mérge is halálos.

Általános információ viperamarásról és annak kezeléséről:

Az ázsiai gödörkésarcú viperák a Viperidea családba tartozó csöves méregfogakkal rendelkező (Solenoglypha)-be sorolják. Mérgük elsősorban a zsákmányállat megbénítását, megölését szolgálja, a védekezésképpen betöltött szerepe csak másodlagos. Ezen fajok mérgében a haemotoxinok aránya van túlsúlyban, amelyek a vért, annak alakos elemeit és szövetkárosodást okoz, feloldja a vérerek falát és a vértestecskéket; véralvadásgátlóként és fokozoként egyaránt működhetnek. Esetleges marás esetén való eljárás:

Nyugtassuk meg a balesetet elszenvedő személyt és helyezzük nyugalomba.
A harapás helyét a végtag tövéig azonnal be kell kötözni!
A kart könyékben behajlítva kell bekötni, hogy az alkart sínre kütüzhessük és így a beteg nyakába akaszthassuk. Olyan szorosan kell bekötözni, mint egy kibicsaklott lábat. A végtagot azért kell sínbe tenni, hogy nyugalomban legyen. A sínt egy második pólyával rögzítjük.
Az áldozatot a lehető leggyorsabban kórházba kell szállítani, de a lehetõ legkevesebb mozgatással. Ha gyalogolnia kell, nyugodtan és lassan menjen.
Valamint kígyómarás esetén szigorúan tilos eljárások:
TILOS felvágni a marás helyét. Ha mégis ezt tesszük, legalább steril eszközzel tegyük és a megmart végtaggal párhuzamosan, különben izmokat és ereket sértünk, ezzel maradandó károsodást szenvedve.
TILOS a marás helyét lejegelni.
TILOS alkoholt vagy kávét fogyasztani, egyáltalán nem javasolt semmilyen étel és ital fogyasztása.
TILOS bármilyen gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt bevenni.
TILOS a végtag vagy a sérült testrész elkötése.
TILOS a sebet kiégetni vagy bármilyen elektromos kezelésnek alávetni

Kép
Kép
Kép

3. Trimeresurus mucrosquamatus (Bambuszvipera-faj)

Szintén kevéssé ismert bambuszvipera. Tajvanon is él. Mérgére ugyanaz vonatkozik, mint az előző fajéra. Mint minden mérgeskígyót, őt is jobb elkerülni.

Kép
Kép
Kép

4. A Hegyesorrú mokaszínkígyó (Deinagkistrodon acutus)

Taxonómia:
A Hegyesorrú mokaszinkígyó, másik nevén Százlépéses vipera a Viperidae családba azon belül a Crotalinae alcsaládba tartozik. Ez az igen tetszetős megjelenésű mérgeskígyót valamikor az Agkistrodon nembe tartozott, (Agkistrodon acutus) de ma már a monotipikus Deinagkistrodon nembe tartozik, amit Gloyd 1979-ben hozott létre. Első ránézésre sokkal inkább hasonlít a Dél-Amerikában élő lándzsakígyó (Bothrops) nemzetség valamely talaj lakó alfajára. Meggyőződésem, hogy az Észak és Közép-Amerikában honos mokaszinkígyókkal (Agkistrodon) csak névrokonságban álnak.

Megjelenés:
Igen szép színű és mintázatú Vipera. Az orra hegyén szarvat visel, mint az Európai homoki vipera (Vipera ammodytes). A teste alapszíne sárgásbarna, oldalt sötétbarna háromszögekkel, melynek közepe sárgás ill. világosbarna. Ezek a háromszögek a hát közepén egyesülnek. A fej hosszúkás, hegyes mely a lándzsa kígyókéra emlékeztet. Oldalt rózsaszínes vagy drapp, a supralabialiák feltűnően nagyok. A fejtető egyszínű sötétbarna. Egyébként az egyes populációknál a színek, a kígyók növekedésével összhangban jelentősen sötétednek. Irodalmi adatok alapján 100-120 cm-esre nőnek meg, a nőstények mindig nagyobbak a hímeknél.

Földrajzi elterjedése:
A Deinagkistrodon Ázsiában honos. Tajvan, Észak-Vietnam, Hong Kong. Kínán belül Csencsiang, Hupej, Hunan, Kwangtung, Csöcsiang, Sichuan, Fujian tartományokban található.

Élőhelye:
Hegy vidékek 1200 méter és e fölötti részek. Fás lejtők, sziklás domboldalak, és bozótos erdei részek. Általában az esti órákban vagy éjszaka aktív, ekkor jár táplálékai után. A nappalt sziklarepedésekben, farönkök alatt és az avarban tölti. Nagyszerű mintázata miatt remekül beleolvad a környezetébe.

Táplálkozás:
Kis emlősöket, békákat, és madarakat fogyaszt.

Méreghatás:
Igen harapósak, mérgük nagyon erős haemotoxin és a marása helyén nagy felületű elhalások alakulnak ki. A méreg összetevői gátolják a véralvadást, és így súlyos vérzések jelentkeznek a belső szervekben és a nyálkahártyákon. A marása kezelés nélkül jelentős százalékban halálos. Hazájában ezért nevezik százlépéses kígyónak, de máshol csak ötvennek. Monovalens szérumot állít ellő e faj marása ellen Kína és Tajvan.

Természetvédelem:
Sajnos ennek a kígyónak sem biztosított a jövője. Kínában erősen tizedelik az állományt. Felhasználják a tradicionális humán gyógyászatban, ezért magas az ára. Szomorúan láttam a http://www.chelonia.org internetes oldalon hogy az Ázsiaiak, más fajokkal egyetemben (Bungarus sp. /kraitok/, Naja naja /pápaszemes kobra/ Ophiophagus hannah /királykobra/ Daboia russelii /daboja/) kilóra árusítják, a ketrecekben összezsúfolt szerencsétlen kígyókat, azért hogy értelmetlenül elpusztítsák őket.

Kép
Kép
Kép

5. Calliophis macclellandi (Korallkígyó-faj)

Mérgessiklóféle, azon belül egy korallkígyó. Kevésbé ismert. Mérgessikló létének megfelelően idegmérget termel (neurotoxin), ami szívleállást, bénulásos fulladást okoz. Csak nevében rokon az amerikai korallkígyókkal (Micrurus), mert másik nemzetségbe tartozik.

Kép
Kép
Kép

6. Kínai Kobra (Naja atra)

Kína délkeleti részén és a szomszédos területeken a leggyakoribb kobrafaj. A nyílt vidékeket, a füves térségeket, a mezőgazdasági területeket és a ligetes erdőket kedveli. Változatos zsákmányállatai közé tartoznak a halak, a kétéltűek, a madarak és az emlősök. Bár nem támadó kedvű faj, mégis veszélyt jelent az emberre, mivel mérge halálos lehet (ellenszérum nélkül az is), és kedveli az emberközeli élőhelyeket.

Jellemzők:
Zömök testű kobra, színe általában sötétbarna vagy fekete; világos példányok ritkán fordulnak elő. Pikkelyei simák, de nem fényesek, hanem mattosak. Hátoldalán néhány helyen egy pikkely szélességű világos sáv fut keresztül. A csuklya hátoldali részét egy nagy szemfolt díszíti, akárcsak a monoklis kobra esetében, ezért ezt a két fajt gyakran összetévesztik: a rendszerezők sem régóta osztályozzák őket önálló fajként. A szemfolt feketével szegett, sötét közepű, világos színű, gyűrűszerű folt. Fejét nagy, pajzsszerű pikkelyek fedik.

Elterjedés:
Kína délkeleti része, Thaiföld, Vietnam és Tajvan.

Átlagos hossz:
1,5 méter

Kép
Kép
Kép

7. Bungarus multicinctus (Krait-faj)

Jellemzők:
Egyike az Ázsiában honos 12 krait fajnak. Nappal viszonylag félénk, fejét igyekszik testgyűrűi közé rejteni és nehezen mar. Ellenben este aktív és veszélyes, könnyen támad. Testének keresztmetszete a kígyók között különleges módon háromszög alakú, mert gerincénél egy kiemelkedés fut végig.

Életmód:
Éjjel aktív, nappal elrejtőzik.

Táplálkozása:
Fő táplálékai rágcsálók és kisebb méretű hüllők.

Kép
Kép
Kép

8. Hemibungarus-fajok (Ázsiai korallkígyók).

Ezeket a fajokat ázsiai korallkígyóknak hívják. Egy fajuk Japánban (Hemibungarus japonicus), kettő Tajvanon (Hemibungarus sauteri, Hemibungarus hatori) honos. Mérgessiklók, idegmérgük van.

Képek (a két tajvani fajról):

Hemibungarus sauteri:
Kép
Kép
Kép

Hemibungarus hatori:
Kép
Kép
Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Makuta Teridax 2012.04.06. 11:13-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.06. 07:05 
Mesemondó

Kép

Látom sok ismeretet hoztál Makutám ,örülök,hogy rászántad magad :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.04.06. 11:15 
Bionicle harcos

Én is örülök neki. :lol: :mrgreen:
Aranyos az az óriáskígyó (boa constrictor). :D :D :D

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 93  Következő

Időzóna: UTC