Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 11:27

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 19:05 
Mesemondó

Köszönöm Makutám :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 19:06 
Könyvtáros

De jó, hogy itt van a ma születésnapos Kossuth! Nagy hatással volt a korára, és az idézetek szerint nem is véletlenül. És nemcsak a magyarokra: amikor 1851-ben Amerikába látogatott, előadásaival olyan népszerű lett, hogy egy ifjú szülőpár tiszteletből az ő nevét adta fiának középső névként. A fiatalember teljes neve így Melvil Louis Kossuth Dewey lett – ő alkotta meg később a könyvtári besorolás alapjául szolgáló Egyetemes Tizedes Osztályozás rendszerét.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 19:48 
Mesemondó

Köszönöm Barikám !

Ez érdekes kiegészités volt :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 01:12 

sziasztok, itt szeretnék most nálad bealudni Marcsi, már esik le a fejem, holnap több mindent végigolvasok, látom kedves anyag vár rám, előre is jó éjt :hug: :hug:
Marcsi őket neked szedtem

Kép :) :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 15:27 
Papírhajlító

Kép

Télen és nyárban,
a hóban és sárban,
hõs maci bátran a jó ügyhöz áll.

Mindenki ébred,
ha zendül az ének,
hû macik víg dala bíztatva száll.

Rajta hát, bárhogy bömböl, tombol, zúg a víz.
Bátor küzdelemre, harcra kész, ilyen a mackónép.

Kiskoruk óta, a titkuk a nóta,
s a mágikus szörp is,
a gumimacilé.

Mindenkor gyõznek és
bárkit lefõznek, ha
harsona hív és megdobban a szív.

Kép

Néha légy bolond, egy kicsikét
Elrepül úgy a szürke gond
Derül az ég
Van abba valami báj
Hogyha kacag a máj
Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár
Légy vidám, vagány akár egy srác
Fújd meg a tülköt trombitálj valamit játssz
Ha baj van még se legyen soha kedélyed lõporos
Ne is figyelj oda, mint mond egy fõokos
Szerintem az bolond ki téged mindezért paprikajancsinak mond

Mézga Géza vagyok, nem lopom a napot
De nyakamon a csacsikacsalád
Elég nagy a rakás, de kicsi a lakás
És nem forgatja mesekacsaláb

Van minálunk hajcihõ, kitûnõ hangulat
Olyan, mint a vadnyugat zenebona, ricsaj
Papa, mama, gyerekek csupaszív, szeretet
Egyse nyafog, kesereg tréfa csupán a baj

Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya
Bemutatom lüke Aladárt
Folyton marja, böki, mint cicust a Blöki
Itt nincs elásva még a csatabárd

Van minálunk hajcihõ, kitûnõ hangulat
Olyan, mint a vadnyugat zenebona, ricsaj
Papa, mama, gyerekek csupaszív, szeretet
Egyse nyafog, kesereg tréfa a baj

/A családhoz tartozik köbükunokai fokon egy harmincadik századbeli rokon…
-MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz!
-Kapcsford!
-Mit mond?
-1 forintért megmondom!
-Elfelejtem ókor-ókor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor.
Szerencse, hogy beszélhetek így a vénszülékkel, a gondolat átvívõ kézikészülékkel
-Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus/

Néha légy bolond, egy kicsikét
Elrepül úgy a szürke gond
Derül az ég
Van abba valami báj
Hogyha kacag a máj
Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár
Légy vidám, vagány akár egy srác
Fújd meg a tülköt trombitálj valamit játssz
Ha baj van még se legyen soha kedélyed lõporos
Ne is figyelj oda, mint mond egy fõokos
Szerintem az bolond, ki annak mond
Ki téged leír, ki téged bohócnak mond…

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 16:00 

Ismertem én is a fonográfost, de tényleg nagyon jó hallgatni újra és újra. :) Köszi Marcsi az idézeteket is és a mesét. :hug:
Juszufka neked meg köszi ezeket a dalszövegeket :hug: , jó így leírva is látni, de rég volt mikor néztem a Mézga családot. :D :hug:

A témához kapcsolódóan hoztam egy ilyet.

Kossuth és Széchenyi vitája, programjaik összehasonlítása

Széchenyi a Kelet Népében (1841) Kossuth reformrendszerét támadta. Széchenyi mélységes aggodalommal figyelte az ellenzéki szellem térhódítását, mely nem kímélte az Ausztriához fűződő viszonyt, figyelmen kívül hagyta az arisztokráciát, a nemesség tömegei mellett más társadalmi rétegekbe is behatolt. Az átalakulásban – a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében – nem kívánta kizárólagos szerephez juttatni a társadalom változó (tehát nehezen kiszámítható) erőit, legyenek azok kormánypárti vagy ellenzéki oldalon. Félve a reformmozgalom esetleges megsemmisítésétől, nem akart ujjat húzni Béccsel, ezért az ellenzékiség helyett a felülről jövő reformokban bízott. 1845-ben elvállalta a Helytartótanács közlekedésügyi bizottságának elnökségét. Hírlapbeli Kossuth-ellenes támadásait pedig az 1847-es Politikai programtöredékekkel tetőzi be.
Kossuth Lajos viszont úgy vélte, hogy a társadalmat semmilyen indokkal nem lehet passzív szerepkörbe kényszeríteni az átalakulás során. Személyes tapasztalatai – melyeket az 1831-es koleralázadás idején szerzett – és az európai forradalmak tanulságai arra figyelmeztették, hogy a politikából nem lehet tartósan kizárni a társadalmi mozgalmakat. Ezért demokratikus nézetrendszerekre támaszkodott, s nem hitt az elitek vagy a kormányzati hatalom mindenhatóságában. Politikai beállítódása tehát alapvetően eltért Széchenyiétől.
Gazdasági téren Széchenyi az angolszász szabad piaci elveket vallotta, Kossuth inkább a protekcionista, védővámos gazdaságpolitikát részesítette előnyben.
Kettejük ellentéte a modern sajtó szerepével kapcsolatban vált nyilvánvalóvá. Kossuth az 1840-es évek elején egyre inkább meg volt győződve arról, hogy a polgári átalakulás kikényszerítéséhez a Széchenyi alapította kaszinók nem elegendőek, a társadalom politikai aktivitását növelni és irányítani kell. Kossuth társadalom-felfogása mögött a jogok egységes eredetét hangsúlyozó szabadságfogalom állt, míg Széchenyi a politikai jogok gyakorlásánál számításba vette a vagyoni és a kulturális adottságokat.
Végső célja mindkettőjüknek a liberális, polgári nemzetállam megteremtése volt. Kossuth azonban gyorsabb változásokat akart, nem volt tekintettel az udvar érzékenységére, így küzdött a nemzeti önrendelkezésért is. Az arisztokráciával szemben pedig az ellenzéki köznemességet tartotta a változások irányítójának. Míg Széchenyi 1842-es akadémiai beszédében a nemzetiségekkel szembeni türelemre intett, addig Kossuth a kor szellemének megfelelően harcos nacionalista, az asszimiláció híve volt. Amíg Széchenyi empatikusan tekintett a Magyar Királyság területén élő nemzetiségiek törekvéseire, addig Kossuth nyíltan hangoztatta, hogy „én soha, de soha a magyar szent korona alatt, más nemzetet és nemzetiséget, mint a magyart elismerni nem fogok”.[5] Kossuth szeme előtt a francia forradalom példája lebegett, ahol egyszerű nyelvtörvényekkel létrehozták a homogén francia nemzetet. Nem vette figyelembe, hogy az azóta eltelt időben a nemzeti eszme és a nacionalizmus nagy fejlődésen ment keresztül.
Az ország közvéleménye és az ellenzéki politikusok mindenesetre az 1840-es években valamennyien Kossuth mellé álltak. A reformkor politikai küzdelmeiben a liberalizmuson belüli áramlatok harca – például Széchenyi és Kossuth vitája – tűnik meghatározónak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a korszak fő politikai frontvonala az áramlatokat magában foglaló, belső vitákat folytató liberalizmus és a nagyon is erős pozíciókkal rendelkező konzervatív-abszolutista-állagőrző politika között húzódott.
Kossuth 1885-ben Széchenyit liberális arisztokratának, míg magát demokratának minősítette. Ugyanakkor Széchenyi mélyreható és teljes társadalomrajza, illetve helyzetfelmérése nélkül a későbbi évek program-elágazásai nem jöhettek volna létre. Így kettejük nézetrendszere és vitája egymással szorosan összekapcsolódva alkotják a hazai modernizációs múlt alapvonalát, és egybekapcsolódó munkásságuk teremtett – éppen eltérő megközelítéseiknek köszönhetően – alapot a későbbi haladás ügyében bármilyen alternatív gondolkodás számára.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 19:59 
Könyvtáros

Milyen érdekes, ma éppen Kossuth és Széchenyi világlátásának különbségeiről volt szerencsém beszélgetni egy úriemberrel, aki betévedt a könyvtárunkba. Illetve nem is tévedt, szándékosan jött, mert a hétvégi programot kihagyta. Az első percekben, a beszéde alapján nem tűnt fel nekem, hogy nem magyar. Egy-két megjegyzéséből derült ki, ekkor rákérdeztem, és azt válaszolta: Iránból jöttem. Huszonkét éve él itt, nagyon érdekli a magyar történelem, a földrajz, a néprajz. Amikor hibátlanul elmondta József Attila: Talán eltűnök hirtelen versét, még csak kicsit borzongatott a hideg. De mikor felsorolta a Batthyány-kormány minisztereit, már nagyon.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 20:01 
FórumDémon

Baranygazda írta:
Milyen érdekes, ma éppen Kossuth és Széchenyi világlátásának különbségeiről volt szerencsém beszélgetni egy úriemberrel, aki betévedt a könyvtárunkba. Illetve nem is tévedt, szándékosan jött, mert a hétvégi programot kihagyta. Az első percekben, a beszéde alapján nem tűnt fel nekem, hogy nem magyar. Egy-két megjegyzéséből derült ki, ekkor rákérdeztem, és azt válaszolta: Iránból jöttem. Huszonkét éve él itt, nagyon érdekli a magyar történelem, a földrajz, a néprajz. Amikor hibátlanul elmondta József Attila: Talán eltűnök hirtelen versét, még csak kicsit borzongatott a hideg. De mikor felsorolta a Batthyány-kormány minisztereit, már nagyon.

Nem lehet, hogy az iraki tolmácsunk volt az??? :D :fejetv:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 20:03 
Könyvtáros

:lol: :lol: Nem. Orvos volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.20. 20:03 
FórumDémon

Pedig a tolmácsunknak is hasonló a sztorija... :)

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 212  Következő

Időzóna: UTC