Egyébként az európai imádkozó sáska (Mantis religiosa) védett faj, értéke 2000ft.
Azért egyszer szívesen tartanék ilyet is. Sajna védett, de szerintem ezt senki nem tartja be, van aki tényleg tartásra gyűjt be párat, de ez a ritkább eset.
Ami viszont dühítő, hogy egyesek arra gyűjtenek akár imdákozó sáskát is, hogy megetessék az otthoni madárpókjukkal. Nahát az ilyet etetném meg egy óriás mutáns imádkozósáskával.
Ami viszont tényleg kivágta nálam a biztosítékot, az az, hogy valaki fogott gyíkot ad a madárpóknak. Barom...
Jó, nem arról van szó, hülye kisgyerekként én is átsegítettem néhány gyíkot, békát és gőtét a túlvilágra, de nem szándékosan, csak felelőtlen voltam, nem gondoltam bele, hogy elpusztulhatnak ha hazaviszem őket.
Egyébként visszatérve arra, hogy valaki befog otthonra ájtatos manót, az nem feltétlen baj. Például hallottam olyat, hogy volt aki befogott egy gravid (megtermékenyített) nőstény és kikletette a lerakott kokont. A 150 kicsit nevelgetett, körübelül 140 maradt meg, ami a természethez képest jó arány, mert ott ha 20 megmarad már sokról beszélünk. Ebből a 140-ből azt hiszem 5-t vagy 10-et megtartott, tehát 130 körüli példányt engedett szabadon olyan méretben, amihez már közel van az utolsó vedlés és a szaporodás. Ez nekem nagyon szimpatikus megoldás, mert ugyan kölcsönvesz pár egyedet, de cserébe a halálozási rátát kiküszöbölve többet enged vissza a természetbe.
Kíváncsi vagyok mit gondoltok erről.