Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 14:49

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.09.26. 13:13 

hopsz, lemaradt a kép :roll:

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.26. 15:23 
Mesemondó

Szávai Katalin :

Én annyi minden akarok lenni

Szeretnék például állatkertben dolgozni .
A látogatók között vonulnék, piszkosan és izzadtan, nagytudásúnak és bennfentesnek gondolnának, “mikor etetik?”, kérdeznék, én meg mondanám, akkor is, ha fogalmam sincs. Nem félnék egy állattól sem, se nagytól se kicsitől, erős lennék, örülnék, hogy van dolgom, és hogy teszem. Örülnék annak is, hogy a dolgom fontossággal bír.

Kép

Lennék harangozó is, felmennék a toronyba és húznám a kötelet, belekapaszkodva, erősen, nem megterhelő, de mégis hősi feladat lenne, főleg télen, a hidegben, amikor még bent is fázom, dideregve felszaladni a lépcsőn, ahol már átfúj a szél, megmarkolni a jéghideg kötelet és harangozni, harangozni, amíg meg nem melegszek a munkától. Aztán fázva leszaladni, melegnek érezni a templomot. Harangozni minden nap, nem lenne soha szabadságom, percre pontosan ottlenni, napjában többször is, a toronyban, mindig készenlétben állni, mint egy tűzoltó, egész életemet a munkához igazítani, apró időtávokra szaggatva, megtanulnék beszélgetést félbehagyni, hirtelen elköszönni, jó könyvet lerakni, tévé elől felállni, evés közben lecsapni a kanalat. És mindenki hallaná, ahogy dolgozom, az emberek megállnának és hallgatnának, bizony, ha én dolgoznék, az egész faluban hallatszódna, nincs is ennél hivalkodóbb munka, “halljátok, dolgozok” ezt harangozza minden harangozó. Szeretném ezt is, és azt, hogy ha idegen jönne a faluba, és engem keresne, kérdezné az arra járókat, abban a pillanatban megkondulna a harang, és ők azt mondanák vidáman vagy éppen unottan: a toronyba’ van, hallja, mos’ húzza a harangot.

Kép

Tanár lennék és meghallgatnám a gyerekeket. Nekem mondanák el, mi bántja őket. Én meg csak hallgatnám, elkerekedett szemekkel, kétségbeesetten, és bizony nagyon rossz tanár lennék. Mert akit elhagyott az apukája, vagy az anyu, annak már soha, az üresen beadott dolgozatra se bírnék egyest adni. Akivel kiabálnak, annak már minimum hármas járna. Akit megpofoznak, hát négyesnél rosszabbat, nem, ha megölnek se. És sajnos lenne, aki, ha nem tud semmit, akkor is csak ötöst kapna. Sokan már direkt a jegyért hazudnának, én meg ülnék otthon, esténként, szomorúan, milyen rémes is a világ. Csak a Turi Gergő kapna mindig egyest, akit elhagytak, de néha visszajönnek felpofozni meg kiabálni vele és zaklatják, de nem mondja, mert három éve ő veri az egész osztályt, ekkora státuszt jegyért már nem lehet feladni.

Kép

Ha lóti-futi vállalati fontos volnék, elegánsan járnék, mindig tisztán, finom színekben, az eszem gyorsan vágna, mindig kész volnék a válasszal, mindig találnék egy új lehetőséget, ahogyan mi lehetünk a jobbak, nem más, a mi csapatunk győzne mindig és a győzelem egy részét én hoznám, a vállamat veregetnék egy-egy remek lépésem után, tele lennék jó húzásokkal, könnnyedén kiigazodnék a cégek veszedelmes dzsungelharcában, hős lennék, és olyan szavakat tudnék, amit csak a mi csapatunk emberei értenek meg. Hangulatos éttermekbe ülnénk be néha, összehúznánk az asztalokat, elmondanánk a történeteket, örülnénk, mennyire egymásra találtunk, mi, okosak, szeretnénk egymást, még azt is, akit az irodában nem bírunk.

Kép

És bár senki sem tudná, ahogy az utcán járok, szótlanul, hogy mi is vagyok, de mindig ott lenne velem a jártasságom, a tapasztalatom, amit szereztem, és néha szétkiabálhatnám, igen, lennének helyzetek, amikor mindenki megtudná, mi vagyok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.26. 15:26 
Mesemondó

Kép

Ssuggi!

Nagyon tetszenek a képeid ,köszönöm :hug: :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 06:45 
Mesemondó

Kép

A büszke tölgyfa
(Forrás: Fésűs Éva: Az ezüsthegedű c. mesekönyve)

Volt egyszer a Köröskörül erdőben egy sudár, fiatal tölgyfa. Kék ég felé nyújtózkodott, lombjain át arany napfényt szitálgatott, és erős gyökerével a föld minden erejét magába szívta. Ő volt a legszebb az erdőn. A madarak vágyakozva nézték erős ágai hajlását, védelmező lombját. Szerettek volna rá fészket rakni, de a tölgyfa dölyfösen rázta magát.

- Hess innen, hangos népség! Nem leszek fészektartó! Szép koronám nem ilyenre termett. Hess, hess!

Még a pihenő madárkát sem tűrte meg az ága hegyén, és ha olykor egy-egy tudatlan kis jövevény mégis próbálkozott rajta a fészekrakással, a büszke tölgy lerázta magáról a félig elkészült madárfészket. Őszidőben a mókusok vidáman felkapaszkodtak a derekára, és szépen kérték:

- Olyan éhesek vagyunk! Adj egy kis makkot!

A tölgyfa akkorát reccsent mérgében, hogy a mókuskák ijedtükben majdnem lepotyogtak róla. Csak a hízelgő szél tudott befurakodni a lombjai közé. Annak a duruzsolását hallgatta reggeltől estig. Lassan mindenki elkerülte. Már az őz sem mert a kérgéhez törleszkedni. Igazán mondom, egyszer a saját szememmel láttam mellette kibújni egy gombát a földből, de amint észrevette, hogy hol van, gyorsan kalapot emelt, és elgyalogolt máshová. Képzeljétek!... már az árnyéka sem kellett senkinek! Egy darabig így is megvolt a tölgyfa. Hanem idővel az évgyűrűk vastagítani kezdték a derekát, és - tetszett vagy nem tetszett! - belebújt a kukac. Hosszú éjszakákon át kegyetlenül rágta. A tölgyfa hasogató fájdalmakra ébredt.

Tavasz volt akkoriban. Minden fa boldogan érezte magában az új nedvek keringését, csak a tölgyfa állt rosszkedvűen, magányosan, szárazon. A féreg egyre jobban gyötörte.

- Ó, jaj nekem - sóhajtotta -, elpusztulok!

Keserves nyögését meghallotta a közelben tanyázó mókusasszonyka. Tüstént abbahagyta fiacskái mosdatását.

- Miért nem szóltál, hogy beteg vagy? - kérdezte sajnálkozva. - Mindjárt idehívom Harkály doktort!
- Nem kell! Nem kell! - hadonászott a fa. - Biztosan bosszút állna rajtam, és összevagdalna a csőrével, amiért nem engedtem be az odúmba.
- Ugyan, mit képzelsz? - csóválta a fejét a mókus, és azért is elfutott a harkályért.

Harkály doktor tüstént ott termett. Még pici, piros sapkáját sem vette le a fejéről. Nem sokat törődött a tölgyfa nyögésével. Végigkúszott rajta, körbekopogtatta, azután egy helyen megállt, és erős csőrét mélyen a kérgébe ütötte.

- Megvagy, mihaszna férge!

Ügyesen kiemelte, és - volt nincs! - már el is tüntette éhes kis begyében. A tölgyfa felsóhajtott:

- Jobban vagyok!

Körös-körül őzek, mókusok leskelődtek, madarak figyelték, hogy mi lesz. Mindenki örült, amikor a doktor bekapta a kukacot. A tölgyfa pedig csodálkozva kérdezte:

- Miért segítettél rajtam? Hiszen énrám mindenki haragszik!

Erre a körülállók kacagni kezdtek, és a harangvirágok összekoccantották fejecskéjüket.

- Ó, te tölgyfa!... Senki sem haragszik rád, hanem te haragudtál az egész világra!

Harkály doktor hozzátette:

- Beteg voltál, de most már meggyógyulsz. Orvosságot is rendeltem: sok vidámságra, madárdalra van szükséged.
- Meglesz! Meglesz! - kiáltották az állatok, és mindjárt körültáncolták. A tölgyfa nagyon sokáig nem tudott szólni, csak állt közöttük, szégyenkezve. Aztán egyszer csak gondolt egyet, és kitárta ág-karjait a madarak felé:
- Gyertek ide, hozzám!

Azok nyomban odasereglettek, és örömükben olyan vidáman kezdtek csivitelni, füttyögetni, énekelni, mintha mi sem történt volna.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 14:02 

Marcsi köszönöm az olvasmányokat. :) Tök jó volt az is ahogy tanárként jellemezte volna magát az ember, tetszett ahogy leírta.

Kép

Kahlil Gibran idézetek

"Az élet egy sziget a magány tengerében. Egy sziget, amelynek sziklái: a remények, fái: az álmok, virágai: az egyedüllét, patakjai pedig a szomjúság."

"Csak saját árnyékodat látod, ha a napnak hátat fordítasz."

"Az élet valóban sötétség, ha nincsen akarat, és minden akarat vak, ha nincsen tudás, és minden tudás hiábavaló, ha nincsen munka, és minden munka üres, ha nincsen szeretet."

"Énekeljetek és táncoljatok együtt, és örüljetek, de engedjétek egymást egyedül is lenni, ahogy a lant húrjai is egyedül állnak, bár ugyanaz a zene rezeg rajtuk."

"Bizony, mérlegként függtök öröm és bánat között.
Csak aki üres, az mozdulatlan és kiegyensúlyozott."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 15:08 
Mesemondó

Ssuggi !

Nagyon szeretem ezeket a képeket ,amiket újabban hozol :hug: :hug:

Köszönöm :P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 15:13 
Mesemondó

Hozd el azt a napot
Előadó: Republic

Dalszöveg

Kép

Ne gondolj arra, hogy valamit nem lehet
Ne gondolj arra, hogy valaki nem szeret
Ne gondolj rá, én azt akarom - bom bom bom

Hozd el azt a napot, amikor itt maradok
Amikor nem megyek már tovább,
csak a szívem száll fel az égig
mert nekem most annyira jó itt

A szívemet ezért neked adom

Ne gondolj arra, hogy valamit nem szabad
Ragyoghat még felettünk a nap
Ne gondolj rá, én azt akarom

Szomorú a csillag az égen
Keserû a szó
Amikor a vihar tombol
Az nem az ami jó csak rosszat ne hozz, arra kérlek
Ha jót most nem tudsz adni
Jobb lenne elrohanni,
El, most el, most messze innen

( Ha valakinek módjában áll ,kérem tegye ide a videót is a dallal!Köszönöm :hug: )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 15:25 
Papírhajlító

http://youtu.be/d0uyT9qQm5w
Marcsika sikerült be raktam a Rebublickot:):)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 15:28 
Mesemondó

Köszönöm! :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.27. 17:56 
Mesemondó

Ruttkai Éva (született: Russ Éva, Budapest, 1927. december 31. – Budapest, 1986. szeptember 27.) magyar színésznő

Kép

Ruttkai Éva és Gábor Miklós leánya: Gábor Júlia

Kép

Idézetek egy interjúból,ahol Gábor Júlia beszél az édesanyjáról :

"– Pedagógiai szempontból talán nem felelt meg a tökéletes anya- szerepnek. Elkényeztetett, makulátlannak látott, úgy gondolta, mindent jól csinálok. Viszonylag kevés időt töltöttünk együtt hivatása miatt, akkor azonban csak rám összpontosított. Meglehet, mindez külső szemlélőként negatív, de csodálatos gyermekkorom volt egy odaadó anyával. Amikor szükségem volt rá, mellettem állt, s nem maradt bennem csekély hiányérzet sem. A színésznek a színház a legfontosabb. Tévednek azok a szülők, akik azt hiszik, hogy sikertelen életükért egy gyermek kárpótolhatja őket. Aki teljes életet él, eredményes és boldog, a gyermekének is többet tud adni – vélekedett"

Kép

"– Gyakran kérdezik, hogy miért nem léptem anyám nyomdokába. A tehetség megadatik vagy nem, ám szükség van más készségekre is. Kitartóan kell küzdeni, kiállni a kudarcot, elviselni a bizonytalanságot.

Mikor lemegy a függöny, akkor igazán egyedül marad a színész. Ezt a pillanatot nehezebb feldolgozni, mint a felkészüléssel járó kemény munkát. Gyötrelmes út vezet az átütő sikerekig"

"Ruttkai Éva jól tudta: a csillagoknak az a dolguk, hogy messzire világítsanak, s nem a ragyogás. Ez az irányelv megfigyelhető volt életében."

"Ruttkai Éva 1960-ban ment Miskolcra vendégszerepelni az ˝Ilyen nagy szerelem˝ című darabba. Ekkor találkozott Latinovits Zoltánnal. A színésznőt megbénította partnere.˝Mikor ránéztem, a saját szemem nézett vissza˝ "

"Tizenegy éves voltam, mikor anyám bejelentette, hogy szerelmes, és elköltözik. A szüleim békésen váltak el, nem emlékszem konfliktusra vagy haragra. Anyám ezután is sokat foglalkozott velem, mindennap jött hozzám. Zoltánnal a Vígszínházban találkoztam először. Hihetetlenül kedves, ugyanakkor nagyon nehéz természet volt. Egyszerre csodáltam, s tartottam szélsőségességétől, mert a végletek embere volt. Bár nem volt napi kapcsolatunk, kedveltem, s örültem, hogy anyám ilyen ember mellett találta meg a boldogságot."

Kép

"Természetesen volt köztük rivalizálás is, ez normális a színészpárok életében. Voltak közös örömök, törekvések, és persze megvolt egyéni pályájuk is. Nagyra tartották a másikat szakmailag. Magánéletük azonban menny és pokol volt egyszerre. Édesanyám így emlékezett vissza: ˝Téptük egymást, de mi értettük egymást legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő…˝ Csakúgy, mint Zoltán, anyám is hirtelen ember volt, lobbanékony, heves természetű. Ha egy cipő nem volt a helyén, úgy érezte, nem tud fellépni, s mondhatni kikelt magából. Amikor minden apróság rendben volt, egyszerre megnyugodott. Mikor együtt dolgoztak, repültek, terveztek, álmodoztak. Máskor viszont marták egymást. Lehetett tudni, hányadán álltak. Lakásuk ablakpárkányán egy festőállvány formájú képkeret állt közös fotójukkal. Ha nyitva volt, a vendégek tudták, hogy minden rendben van, ám amikor csukva találták, mindenki gyorsan igyekezett távozni. Nem beszéltek konfliktusaikról, a képkeret jelzésértékű volt. Felért daccal, búval, bocsánatkéréssel, megbocsátással. Latinovits Zoltán bevallotta: minden szerepét, sikerét és díját odaadná két gyermekért. Közös utód azonban nem született. Gábor Júlia elmondta: édesanyja leszögezte, nem szeretne több gyereket."

"Latinovits Zoltán 1976-ban, Balatonszemesen halt meg. Késő délutáni sétáján az érkező személyvonat kerekei gázolták halálra."

" Miután kedvese elhunyt, anyám egy róla készült fotót helyezett az ágya mellé kis képkeretbe. Minden reggel először arra pillantott. Egyszer döbbenten vettük észre, hogy a kép eltűnt, ami meglepő, hiszen csak közeli ismerőseink jártak a lakásban. Valaki ellopta, pedig kérhetett volna, hiszen egy doboz volt tele Zoltán dedikált fényképeivel. Anyám azt mondta, hogy aki elvette, úgy érezheti, különleges dolgot szerzett, mert azt a fotót ő nézegette mindennap. A képek tárolójáért nyúltam, hogy pótoljuk a portrét, ám anyám nem akart másikat kirakni. Higgye a tolvaj, hogy pótolhatatlan dolgot tudhat magáénak – mondta. Attól a naptól kezdve az üres keretre tekintett reggelente, majd felment az emeletre Zoltán íróasztalához, ahová személyes tárgyait gyűjtötte össze. Hol csak néhány percet, hol akár fél napot is ült ott. Ekkor gyertyát gyújtott, s az elhasznált gyufaszálakat Zoltán egyik poharába tette. Azt soha többé nem ürítette, ahogy emlékei tárházát sem "– idézte fel a múltat Gábor Júlia.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 212  Következő

Időzóna: UTC