Krémes

Vissza az I. oldalra




Hozzávalók:

  1. 6 tojás
  2. kb. 25-35 dkg cukor
  3. 20 dkg liszt
  4. 1 csomag sütőpor
  5. 2 csomag vaníliás pudingpor
  6. 2 csomag vaníliás cukor
  7. 1 csomag zselatin
  8. víz

Elkészítés:

A 6 tojássárgáját 9 evőkanál vízzel és ízlés szerint 15-20 dkg kristálycukorral habosra verjük. Mikor kifehéredett, belekeverjük a sütőporral kevert 20 dkg lisztet, és egy nagyméretű gáztepsiben, sütőpapíron megsütjük.

Ha kész, levesszük a papírt róla, és hosszában félbevágjuk.

Az egyiket egy kis, magas falú tepsibe rakjuk (22x33 cm), ez lesz az alja. A másikat majd a tetejére tesszük a végén, felkockázva.

A krémhez a 2 csomag pudingot, a vaníliás cukrot, 8-10 dkg cukrot és a zselatint összekeverjük, és csomómentesre keverjük 2 dl hideg vízzel. 5 percig állni hagyjuk. Addig 4 dl vizet forralunk, majd megfőzzük benne a zselatinos pudingot. Míg hűl, a tojások (6) fehérjéből pici cukorral vízgőz felett kemény habot verünk, ha kész, belecsorgatjuk a zselatinos pudingot, és egyneművé keverjük, legjobb robotgéppel.

Ezt melegen ráöntjük a tepsiben lévő piskótalapra, majd a másik lapot kockákra, szeletekre vágva tesszük a tetejére. Dermedni hagyjuk, majd a kockák mentén szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés:

Ez kis tepsi, de az színig tele lesz vele. Gyönyörű, magas, a krémje olyan, mint a cukrászdai krémesé. Aki a piskótát nem érzi hozzávalónak, a tojások sárgáját máshoz (pl. csöröge) használhatja, a piskóta helyett süthet leveles tésztát az aljára, tetejére.