Citromos joghurt sütemény
A citromos joghurt süteményt azoknak ajánljuk, akik
kedvelik a süteményekben is a citrom friss és savanykás ízét. Rajtunk
áll, hogy mennyire citromosra készítjük, és az is, hogy dekoráljuk-e,
vagy csak magában fogyasztjuk, esetleg eperdzsemmel. A tészta egyszerűen
összeállítható. Ünnepekre és vendégváró süteményként is kiváló, a
kevésbé édesszájúak is örömmel fogadják. Az ízét saját
készítésű limoncelloval tovább is fokozhatjuk..
|
Hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 16 dkg cukor
- 2 tojás
- 1/2 vanília rúd
- csipetnyi só
- 25 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 15 dkg natúr joghurt
- kb. 1 dl citromlé
- 5-6 ek porcukor
- a díszítéshez tortadrazsé, szárított citromszeletek
Elkészítés:
- Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütőformát kenjünk ki
vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórjuk meg.
- A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a két
egész tojást, a vanília rúd kikapart belsejét és egy csipet sót.
- A lisztet keverjük el a sütőporral, és a joghurttal
felváltva adjuk a vajas masszához.
- A tésztát simítsuk a sütőformába, és a sütő alsó részén,
175 fokon, kb. 50 percig sütjük. Ha túlzottan barnul, takarjuk le
alufóliával. Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával győződjünk meg
arról, hogy átsült-e.
- A süteményt borítsuk ki a formából, és rácson hagyjuk
kihűlni.
- A citromléből vegyünk el 3-4 evőkanálnyit, és adjunk
hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelő
állagú cukormázat kapjunk. A maradék citromlevet keverjük el ízlés
szerint 1-2 evőkanál porcukorral (a porcukor itt akár el
is elhagyható).
- A kihűlt süteménybe szúrjunk pálcikával, vagy hústűvel
lyukakat. A citromlevet ezekbe folyassuk bele, hagyjuk beszívódni. Szilikon
ecsetet mártsunk a citromlébe, és a sütemény tetejét többször
is kenjük át. Végül vonjuk be a cukormázzal, és díszítsük ízlés szerint.
|