Sütemények

Citromos

Előre a II.oldalra
Előre a III. oldalra

Citromos joghurt sütemény

A citromos joghurt süteményt azoknak ajánljuk, akik kedvelik a süteményekben is a citrom friss és savanykás ízét. Rajtunk áll, hogy mennyire citromosra készítjük, és az is, hogy dekoráljuk-e, vagy csak magában fogyasztjuk, esetleg eperdzsemmel. A tészta egyszerűen összeállítható. Ünnepekre és vendégváró süteményként is kiváló, a kevésbé édesszájúak is örömmel fogadják. Az ízét saját készítésű limoncelloval tovább is fokozhatjuk..


Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 16 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 vanília rúd
  • csipetnyi só
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg natúr joghurt
  • kb. 1 dl citromlé
  • 5-6 ek porcukor
  • a díszítéshez tortadrazsé, szárított citromszeletek

Elkészítés:

  1. Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütőformát kenjünk ki vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórjuk meg.
  2. A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a két egész tojást, a vanília rúd kikapart belsejét és egy csipet sót.
  3. A lisztet keverjük el a sütőporral, és a joghurttal felváltva adjuk a vajas masszához.
  4. A tésztát simítsuk a sütőformába, és a sütő alsó részén, 175 fokon, kb. 50 percig sütjük. Ha túlzottan barnul, takarjuk le alufóliával. Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával győződjünk meg arról, hogy átsült-e.
  5. A süteményt borítsuk ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
  6. A citromléből vegyünk el 3-4 evőkanálnyit, és adjunk hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelő állagú cukormázat kapjunk. A maradék citromlevet keverjük el ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukorral (a porcukor itt akár el is elhagyható).
  7. A kihűlt süteménybe szúrjunk pálcikával, vagy hústűvel lyukakat. A citromlevet ezekbe folyassuk bele, hagyjuk beszívódni. Szilikon ecsetet mártsunk a citromlébe, és a sütemény tetejét többször is kenjük át. Végül vonjuk be a cukormázzal, és díszítsük ízlés szerint.