Kezdőlap            Televíziók              Érdekességek               Kapcsolat           Linkek        Hirdetés      
 
  Ismeretlen típusú Orion televízió

Ez a készülék az Orion AT 301, és az AT 401A típus alkatrészeiből született. A három televíziót szemrevételezve azt vesszük észre, hogy csak a kapcsolótáblán lévő kezelőszervek száma, helyzete, és formája teszi egyedivé a vizsgált tv készülékeket.

 Az ismeretlen televíziót tüzetesen áttekintve megállapítható, hogy a készülék doboza, és bakelitből készült képernyőkerete megegyezik az Orion AT401A típusú televízióéval. A bakelit képernyőmaszk egyedi módón aranyszínű festést kapott, a megszokott vajszínű, vagy szürke kalapácslakk szín helyett. Itt külön megjegyezném, hogy az AT301-es televízió képernyőkerete vékony vajszínű műanyagból készült, doboza pedig csak az Orion felirat elhelyezésében különbözik az AT401A szekrényétől. Az Orion felirat a 301-es kapcsolótábláján, míg ez a 401-es doboz kávájának alsó részén kapott helyet, ahogy ez a vizsgált televízión is látható. Az ismeretlen készülék előlapi kapcsolótábláján négy kezelőszerv található, amelyből a két szélső megegyezik az Orion AT301-es azonos funkciót betöltő kezelőgombjaival. Az ugyanolyan formájú két belső kezelőgomb pedig kényelmi funkciót látott el, mivel a készülék hátoldalán lévő kép, és sorszinkron potenciométerek kerültek ide előre. Az ismeretlen televízióban az Orion AT301-es 1 csatornás egyenes vevője található némi elektronikai változtatásokkal. A készülék csövezését összehasonlítva az AT301-es televízióval, a 2 db ECL80-as cső helyett ECL82-es csövek voltak használatban, a sorvégfokozatban pedig a PL81-es cső helyett PL36 üzemelt. Az átalakított sorvégfokozatban a DY80-as cső helyett alkalmazott DY86-os csövet is megemlíteném, annak ellenére, hogy egyes televíziókban az előírt DY80-as cső helyett sokszor DY86-os cső üzemelt. A készülék sorozatszámot nem kapott, és a doboz belsejében a megszokott helyen keresve a dátumpecsétet sem találtam. A dátumbélyegzés a dobozon kívül a disz talp alján volt megtalálható. Sajnos ezen az évszám elmosódott, nem látszott, csak a hónap, és a nap volt jól kiolvasható, de véleményem szerint az évszám 1959 lehetett. A televízión korban azonos évjáratú, de másik készülék hátlapja volt használatban, amelyen AT401N típusjel volt olvasható. Sajnos a készülékről nem tudni, hogy ki, vagy kik milyen célból alkották. Elképzelhető, hogy az Orion gyárban az AT301-es készüléken egy új lehetőséget vizsgálva, a kezelőszervek praktikusabb elhelyezése szempontjából jött létre ez az új külső, de biztos, hogy ez a készülék a tömeggyártásig sosem jutott el. Valamint az is szóba jöhet, hogy egy ügyes kezű szakember alkotása, aki hozzájutott a szükséges alkatrészekhez, és saját ízlése szerint építette meg ezt a gyönyörű televíziókészüléket.  A további találgatásoknak nincs értelme, mivel ezzel a pontos igazság úgysem fog kiderülni. Sajnos a televízió történetének megismeréséhez nem sok esély maradt.

A készülék műszaki adatai:

Szekrény:                      diófa ( AT 401A)
Szekrény méret:             515 x 472 x 490 mm (szél. x mély. x ma)
Súly:                             25 kg
Feszültség:                   110 és 220 V váltófeszültség
Teljesítményfelvétel:        kb. 85 W
Biztosíték:                      220 V-nál 0,7 A
Csövek száma:               képcsővel együtt 12 db.
Képnagyság:                  360 x 270
Sorfrekvencia:                15.625 Hz
Képfrekvencia:                25/sec (sorváltással)
Nagyfeszültség:              13 kV
Antennabemenet:            240 Ω szimmetrikus közel-távol bemenet
Hullámsáv:                     49,75 MHz
Hangszóró:                    1 db. permanens dinamikus
Rendszer:                      intercarrier
Hanghordozó:                6,5 MHz
Érzékenység:                < 4 mV

Elektroncsövek:
3db. EF80, 1db. EH81, 2db. ECL82, 1db. ECH81, 1db. PL36,
1db. PY82, 1db. DY86, 1db. PY83, képcső: AW 43-20

Beszerzési év: 2018

 
     
   
     
   
     
   
       

       
               RÉGI TELEVÍZIÓK                                      http://regiteleviziok.atw.hu                                                                      Létrehozva: 2010.12.12.