2004 Világbajnokság

Az eddigi legjobb világbajnoki szereplés

2004 április 01, csütörtök 10:03


A budapesti mûkorcsolya Európa-bajnokság aranyérmese, Sebestyén Júlia pályafutásának legjobb világbajnoki szereplését tudhatja maga mögött. A tiszaújvárosi hölgy a dortmundi vb-n 6. lett. A világbajnoki aranyérmet a japán Arakava Sizuka szerezte meg. Az elmúlt héten, szerdán a selejtezõvel, azaz a kvalifikációval kezdte meg szereplését a nõi mezõny. Júlia a B csoportban lépett jégre, és ott a 3. helyet szerezte meg az amerikai Cohen és az orosz Szokolova mögött úgy, hogy 5,1 és 5,6 közötti technikai, valamint 5,2 és 5,6 közötti mûvészi pontszámokat kapott.

A másik csoportban a japán Sizuka ugrott az élre, mögötte a honfitárs Ando és az amerikai Kwan. Vagyis összetettben Sebestyén Kwannal egyetemben az 5.-6. helyrõl várhatta a pénteki kötelezõt. Nos, Júlia Európa-bajnokhoz illõen, kifogástalan rövidprogramot futott, a tripla flip után tökéletesen oldotta meg a tripla Lutz-dupla toe loop kombinációt és természetesen a dupla Axelt sem hibázta el, ami végül azt eredményezte, hogy az ötödik helyrõl várhatta a szombati folytatást. Az élre az amerikai Sasha Cohent tették a pontozók, õt a két japán Arakava és Ando követte, Sebestyén elé pedig Kwan került. A záró versenynapon a TSC 22 esztendõs versenyzõje egy apró hibával indította tangóját, ez azonban szerencsére nem zavarta meg és végül hat triplát megugorva zárta a programját. Ekkor az ötödik helyen állt, de még hátra volt az utolsóként jégre lépõ, az Európa-bajnokságon 5. helyen végzett 17 esztendõs olasz Carolina Kostner. Az olasz tini többször is bakizott, és a jégre került, ám ennek ellenére a pontozók Sebestyén Júlia elé tették a végelszámolásnál. Gyõzött Arakava Sizuka, maga mögé utasítva Sasha Cohent, míg a bronzérem Michelle Kwannak jutott. Júliát hazaérkezése után telefonon értük utól: "Elégedett vagyok a 6. hellyel, örülök, hogy sikerült ismét jól szerepelnem. Nem volt szerencsém, hiszen a kûrre nem sorsoltak magyar pontozóbírót. A teljesítményem alapján akár elõrébb is végezhettem volna, azonban így is világklasszisokat elõztem meg."

A mûkorcsolya szezon még nem fejezõdik be Júlia számára, hiszen számos meghívásos versenyen kell majd még jégre lépnie az elkövetkezõ hetekben.

Világbajnokság, Dortmund

Nõk. 1. Arakava Sizuka (Japán) 2,6, 2. Sasha Cohen (Egyesült Államok) 4,0, 3. Michelle Kwan (Egyesült Államok) 5,6, 4. Ando M. (Japán) 6,6, 5. C. Kostner (Olaszország) 11,4, 6. Sebestyén Júlia 11,8


Forrás: Tiszaújváros.hu