2005 Országos Bajnokság

Sebestyén nyerte a mûkorcsolya ob-t

2005. január 9., vasárnap, 21:31

Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia nyerte a mûkorcsolyázók országos bajnokságát, de meglepetésre csak kis különbséggel elõzte meg Póth Diánát. Kettõjükön kívül még Pádár Bianca is utazhat a hó végi torinói Eb-re.


A Jégcsarnokban rendezett magyar bajnokság záró napján elõbb a férfiak versenye ért véget, s a már biztos Eb-résztvevõ és címvédõ Tóth Zoltán fölényesen elõzte meg egyetlen riválisát, Beck Györgyöt. Tóth a kûrjéban öt háromfordulatos ugrást mutatott be, s egy tripla Lutz, dupla toe-loop, dupla Rittberger hármas kombinációt is. A programja tartalmára 5,0-5,2, kivitelre 5,2-5,6 közötti pontszámokat kapott. "Több kombinációt is beterveztem, amelyeket végül nem ugrottam meg, de így sem vagyok elégedetlen" - nyilatkozta Tóth.

A nõknél elõször a még csak 16 éves Pádár Bianca lépett a jégre, abban a reményben, hogy sikerül meggyõznie az illetékes szakbizottságot, õt is nevezzék be az Európa-bajnokságra. (A tavalyi budapesti Eb eredményei alapján az idei kontinensbajnokságon a nõknél három versenyzõ indítására nyílt lehetõségünk.) Nos, a fiatal versenyzõ kétszer is esett, s amikor lejött a jégrõl, az elsõ szavai ezek voltak: "Ez katasztrófa! Maradok itthon..."

A korábbi Eb-4. Póth Diána viszont remek kûrt futott, s ennek megfelelõen pontozták is, 5,1-5,5, illetve 5,4-5,6 között. A legjobb produkciót a szép számú, hozzávetõleg háromszáz fõs közönség természtesen Sebestyén Júliától várta, de Európa-bajnokunk ezúttal bizonytalankodott: két betervezett tripla, a flip és a második Lutz helyett csak duplát ugrott, a háromfordulatos toe-loopból pedig elesett. A kûrje tartalmára 4,9-5,5, kivitelére 5,3-5,8 közötti pontokat kapott, ám a magasabb színvonalúnak talált elõadásmódjának köszönhetõen megnyerte negyedik ob-aranyát.

Aminek nem tudott örülni: "Sajnos ez a nap csak így sikerült. Nem éreztem az erõt magamban, amire szükségem lett volna. Ennél sokkal többre vagyok képes, és a formám alapján sem erre számítottam, de inkább most rontsak, mint majd az Eb-n" - mondta szomorúan Sebestyén Júlia, aki szerdán egy hétre Svédországa utazik, s ott folytatja a felkészülést az Eb-re.

Póth Diána vidáman nyilatkozott: "Nagyon elégedett vagyok, hiszen ez a bajnokság jól sikerült számomra. A formám alapján lehetett volna jobb is, de rosszabb is. Mert a tavalyi ob elõtt is legalább ilyen jó formában voltam, mint most, aztán a versenyen semmi sem sikerült. Már nagyon várom az Eb-t, s remélem, hogy minimum ott leszek az elsõ tízben. De jobb lenne, ha az elsõ hat között lennék!"

Az ob végén aztán Pádár Bianca is örülhetett, mert a szakbizottság úgy döntött, hogy õ is utazhat az Eb-re: "A kûröm után erre nem számítottam" - ismerte el. "Egy korábbi sérülésémet még érzem, de úgy voltam vele, nyomom, ahogy a csövön kifér. Ám sok maradt benn."

Az országos bajnokság végeredménye:

férfiak: 1. Tóth Zoltán 1,5; 2. Beck György 3,0

nõk: 1. Sebestyén Júlia 1,5; 2. Póth Diána 3,0; 3. Pádár Bianca 4,5

A január 25-30. közötti torinói Eb-n a magyar színeket Sebestyén Júlia, Póth Diána, Pádár Bianca, Tóth Zoltán, valamint a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettõs képviseli. (Jégtáncban már december végén megrendezték az ob-t, amelyet Hoffmannék nyertek.)

Fábik Tibor


Forrás: Origo.hu