Felügyelet nélküli Windows telepítés

Szeretted volna már ha egyszer a Windows XP telepítése automatikusan futott volna le, magától kitöltve a név, kulcs, időzóna, nemzetközi beállítások stb mezőket? Esetleg ezután csendesen telepítve az összes kritikus Windows frissítést, DirectX-et, .Net Framework-öt, legfrissebb video drivert, kedvenc vírusirtódat természetesen felhasználói beavatkozás nélkül? Akkor ez a cikk segít neked abban, hogy elindulj azon az úton, ami egy (több) ilyen ún "slipstreamed" telepítő CD elkészítéséhez vezet.

Mi is az a "Slipstreamed" telepítő CD?
{slipstream: (ejtsd: szlipsztrím) (rep) légcsavarszél, légcsavarsugár, itt: frissítés beintegrálása az eredeti XP telepítő CD-be}

Vegyük a Windows XP telepítő CD-t, amint adatokat másol a számítógépedre az operációs rendszer telepítésekor. Az XP kibocsátásának napján ez az adathalmaz friss, aktuális volt. Ahogy teltek a hetek, hónapok, frissítések és javítások születtek, hogy a rendszered stabilabb és biztosabb legyen. Egy szervizcsomag (SP) nem más, mint ezen frissítések és javítások gyűjteménye. A "Slipstreaming" technika ‘ráhúzza’ ezeket az új adatokat az eredeti telepítő CD-d adataira, hatásosan egybeolvasztva a kettőt egy új XP telepítő CD-be. Egy "sliptream"-elt CD-t ugyanúgy használsz, mint bármely más Windows telepítő CD-t. Ha nem "slipstream"-elt CD-ről telepíted a Windows-t, és fellépsz a Windows Update webhelyre, rengeteg (30-40) kritikus frissítést találsz, amit a gépedre kell telepíteni. Ebből is látszik, hogy rengeteg időt spórolhatsz meg (főleg ha modemes vagy ) ha "slipstream"-eled legalább az első szervizcsomagot, de inkább a másodikat. (Link itt, de vigyázat: a file mérete kb 266 Mbájt!)

Mi is az a válaszfájl?

A válaszfájl egy olyan szövegfájl, amit a Windows XP telepítő arra használ, hogy a nekünk feltett kérdésekre (User név, ország, időzóna stb) ebből vegye a válaszokat. A fájlt egy ún "varázsló" program segítségével hozhatjuk létre, ami lépésről-lépésre végigvezet azokon a párbeszédablakokon/kérdéseken, amit egyébként a Windows telepítő tenne fel nekünk. A fájlt elkészültekor el kell mentenünk a Windows megosztás i386 mappájába, és a CD-ről való telepítéskor már ebből veszi a telepítővarázsló a válaszokat.
Két nagy lépés…
A végső felügyelet nélkül települő Windows CD létrehozásában tulajdonképpen két nagy területet kell külön választani: a "slipstreaming"-et, illetve a válaszfájl létrehozását.
Slipstreaming: szervizcsomag(ok) illetve kritikus frissítések Windows telepítő CD-vel való egyesítését jelenti. A végeredmény egy új CD, vagy image-fájl.
Válaszfájl létrehozása: egy speciális szövegfájl létrehozása, ami tulajdonképpen "etetni" fogja a Windows telepítőt a telepítési folyamat során. Folytatjuk…

Pages: 1 2

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Ne legyenek szoftverszabadalmak!

Get Firefox!