Szia, Antikos!
Nincs semmi fontos mondanivalóm (sajnos), csak óránként megnézem a képet, amit küldtél. Most a méretén kezdtem töprengeni, hogy mekkora lehet? A részletek bámulatos kidolgozottsága és az anyagok felszínének milyensége alapján azt gondolom, hogy nem lehet nagyobb a hossza 70 cm-nél, de lehet, hogy tévedek, a képfelbontás is csalhat. Amiket írok, ne kötözködésnek vedd, inkább csak javíts ki, ha rosszul gondolom, még nem késő jóvá tenni a hibáimat, és bepótolni a mulasztást. A díszítettség és a hajótest osztottsága alapján inkább római hajóra hasonlít, szerintem. Pedig a harcosok görög sisakot viselnek (legalábbis egy). Az árboc tartó kötélzet rendszer inkább későbbi megoldásokra emlékeztet, mint ókorira. Én őrizgetek néhány lelopott vázaképet, meg ilyeneket, amiken egyszerűbbnek tűnik a kötélzet. Igaz, azoknak vagy a teteje hiányzik, vagy annyira elnagyoltak, hogy azt se tudni, mi mit jelent. Van pl. egy fura kép (ha sikerül, ide teszem), ahol két hajó látszik egymás mellett, mindkettő egy árbocos, mégis három olyan "valami" látszik ferdén, keresztben az árbocokon, amiről azt gondoltam, összecsukott vitorla. (Ja, jut eszembe, nem olyan könnyű ide képet feltenni, úgyhogy azt majd külön, mert már régen csináltam.) De máshol is van olyan ábrázolás, ahol az árbócot tartó kötelek viszonylag jól kitalálhatók, de azokon kívül még sok kötél megy felfelé, széttartó irányban, de a tetejét már nem ábrázolják. Arra godoltam, az a felső keresztrúd és a vitorlamozgató kötélzet, de ki tudja. Aztán, valahol azt olvastam, hogy az evezőket és a vitorlát nem használták egyszerre, és amikor eveztek, pontosabban amikor csata volt, az árbocot ki is vették a helyéről. Van is ilyen rekonstrukció, ahol az árboc a fedélzeten fekszik, tartó oszlopon. De ennek persze a modell szempontjából nincs jelentősége, hiszen ha én ilyet építenék, én is megmutatnám, mi minden van rajta. De ami leginkább "bosszant" (nem véletlen az idézőjel, mert nagyon élvezem), hogy nem látom a mechanikát. Lehet, hogy közvetlenül az oldalfal mellé van beépítve? Az nagyon nagy teljesítmény lenne. Az is lehet, hogy azért nem látszik, mert az evezők éppen kint vannak a vízből, vagyis a mechanika pont besüllyedt a gerendázat alá. (Pont ezért választották ezt a képet, mivel a legszebb látványt így adja.) Lehetséges, ám azon kívül, hogy bámulatos teljesítmény, nem árulja el nekem a titkot, és ez "bosszant". Sőt, most jut eszembe, valaminek akkor is látszania kéne, hiszen a gerendák közt nincs akkora hely, hogy az evezőtartók előre-hátra mozgása beleférjen. Na ennyi, de nagyon klassz a kép!
Üdv Nincs Letörve
|