SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 aug. 10. - 1:29

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 04. - 9:20 

Sziasztok!

Bizonyos méret felett kizárólagosan az épített borda jöhet szóba, de hasznos lehet ha sok "fahulladékot" akarunk felhasználni.

Egy 1:1 méretarányú RIVA RIVIERA modell képei, amin jól láthatóak az épített borda megoldásai: :lol: :lol:

Kép
Kép

Modellező méretekben az "egybeborda" az elterjedtebb, egyszerűbb elkészíthetősége miatt. Természetesen itt is ügyeskedhetünk, hiszen a borda közepéből kieső anyagdarabok a fedélzeti felépítményekhez felhasználhatóak ha jól mérünk.

Ügyesebbek, amennyiben a borda fedélzetet tartó részét hajlandóak külön készíteni - jelöltem pirossal a második képen - a V-alakúvá váló bordákat "egybeforgatva" ideálisabb szabásmintát alakíthatnak ki a lemezből.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 04. - 9:43 

Szervusz Géza :D

A dolog lényege tényleg ez, de mint már néhol említettem, én a modellezést történelmi hajók modellezésével kezdtem, ott pedig az épített borda ugyan úgy látványelem, mint maga a modell, más eljárást szoktam követni.
Az, amit te felraktál képet, nagyon jó.
A Paolo közel 1160mm hosszú testénél, jelentős anyagmegtakarítás érhető el.
Az én módszeremmel lényegesen több a munka, de ez benne a szép. :D
Nálam minden egyes bordát külön meg kell rajzolni osztott állapotban, összeszámozni, és utána a sablon alapján körbedolgozni. :D
A javaslatom lényegében azért történt, mert Mihály előbb-utóbb szeretne ful scale modellt építeni, ahhoz pedig ez az út vezet.
Az, hogy ki hogyan építi meg, végülis magánügye, ki ki a saját tehetsége, ideje és türelme alapján dönti el a módszerét.
Én csupán szeretném elérni azt, hogy minél többen építsenek úgy, hogy igényesek legyenek, élvezzék a munkát, és nem utolsó sorban, büszkék lehessenek az elért eredményre. :D
Én meg persze, rájuk. :D

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 8:45 

Szép napor mindenkinek!

A képet és az alatta látható rajzból megítélve végül is nem látszik nagyon nagy kihívásnak egy épített bordarandszer.
Persze a feldat részletességét látva mindenképpen sok türelemre és időre van szükség mire összáll.
Ez két gondolatot ébreszt bennem mint kezdőben. :oops:
Egyrészt ha egy kezdő viszonylag korán kerül szembe ezzel a technológiával akkor könnyen válhat áldozattá és beleunhat mivel a sikerélmény jelentősen időben eltolódik. 8)
Viszont ha már van mögötte kellő rutin és sok sok tapasztalta akkor szerintem ezzel is meg kell ismerkedni. :!:
Manópapa sem erőlteti ezt sem rám sem senkire de szeretne minél többet kiadni az ismereteiből és ez nekem tetszik. :wink:
Viszont most biztosan nem kezdenék bele ebbe a feladatba, a fent általam említett okoknál fogva de fogékony vagyok és mindenképpen elmentettem a fejemben mint egy lépcsőfokot a fejlődés létráján.
Addig is marad a jól bevált és modellező körökben általánosan használt egybeborda rendszer.
Most számomra a diagonális a tanulandó feladat és mit tagadjam ez most jobban is érdekel.

Anyagválasztásra elkanyarodva egy kicsit szóba került a rétegelt lemez kiemelve a Merantit mint egy lehetőséget, melyet Géza ( Rgform ) ajánlott mivel ő már többször megelégedéssel használta.
Nos kérem szépen emelett az anyag mellett tettem most le én is a voksot és tegnap be is szereztem egy táblát belőle. :lol:
Szép sötét színe van ( az olvasmány szerint minél sötétebb annál jobb az alapanyag ) és víz és főzés álló ragasztással készült.
És mit sem ér egy tábla anyag ha nem kostolom meg gyorsan és próbálok ismeretséget kötni a balsa után ezzel az újdonsággal.
Tekintettel arra, hogy félbe vágva sem fért be az autómba fél centi híján :? így le kellett vágatni belőle egy 10cm csíkot, hogy kényelmesen tudjam szállítani anélkül hogy szétcseszne valamit az auóba, mert azt nehezen viselném. :wink:
A lényeg ebből a 10 cm-es csíkból gyorsan vágtam két 30mm darabkát és jött a próba a vágás, csiszolás, fogazás.
Nos kérem szépen kellően kemény és szépen finoman munkálható így pazar illesztést létre hozva.
Vágtam fémfűrésszel, lomnfűrésszel, csiszoltam különböző vásznakkal és reszeltem ilyen olyan reszelővel és nagyon kezes ami azért a balsanál azért nem mindig mondható el. :lol:
Eddig én csak fenyő rétegessel kerültem kapcsolatba de ez azért sokkal jobb.
A hiba biztosan bennem van de jobban szeretem ha egy anyag egy kicsit ellenáll nekem és akarja, hogy munkáljam.
Míg a balsa az nem áll ellen és konkrétan észnél kell lenni nem kicsit nagyon, hogy mekkorát húz az ember annak a szerszámnak az anyagon.
Persze mindenk megvan a szépsége és teljesen egyéni kinek miként áll a kezére.
Szóval szerintem hamarosan a táblából bordák és gerinc lesz megtestesítve a PaoloM vázát, melyről külsök majd képes beszámolót.

Köszönet a gyakorlott és sok év tapasztalt modellezőknek a sok infóért segítségért és továbbra is számítunk áldásos tevékenységetekre. :wink:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 9:39 

Üdv Mindenkinek :D

Nem szoktam erről beszélni, de most kénytelen vagyok.
A rétegelt lemezekkel, főleg a trópusi fajtákkal, az a bajom, hogy egyszer már majdnem belehaltam egy egyszerű szálkába.
És ez nem vicc.
Még anno, a 90-es évek elején, a Magyar Televízió alkalmazásában, díszletet csináltunk okume rétegelt lemezből, ami köztudottan nagyon szálkásodik.
A gyűrűs ujjam tövébe fúródott, egy nem egészen fél centis szálka, amit egyszerűen nem tudtunk kivenni.
(A baleseti sebész sem járt sikerrel, mert egyszerűen nem látta még nagyítóval sem, pedig nézte rendesen. Sajnos a szálka színe teljesen megegyezett a húséval.)
A biztonság kedvéért kaptam tetanuszt, szokás szerint, ennek ellenére két nap múlva, 42 fokos lázzal, vérmérgezéssel vitt a mentő kórházba.
A szálkát ott sem tudták kivenni, de intenzív penicilin kúrával életben tartottak.
Három héttel később, teljesen betokosodva, magától kilökődött a bőrömből.
Ez volt a karácsonyi ajándékom. :D
Ezt nem ijesztgetésként írtam le, de a rétegelt lemezekkel, nem árt óvatosnak lenni.

Mihálynak, a rétegelt lemezes építéshez, minden adottsága megvan, és nem is állt szándékomban lebeszélni róla, ahogy másokat sem.
Paolo építésével kapcsolatban, én még nem döntöttem el azt, hogy miből fogom, pedig a fél táblára igényt tartottam. :D
Ez még majd kiforrja magát.
Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy egy hajótest építésénél, szerencsésebb, ha mindenhol ugyan azt az anyagot használjuk.
A rétegelt lemez, és a bordaszerkezetbe épített fenyőléc tulajdonságai, lényegesen nem térnek el egymástól, így nyugodtan építhető ebből.
Én, ha maradok a teljesen balsa építésnél, akkor a léceket is balsából fogom beépíteni, hogy a keménységkülönbség ne legyen zavaró a csiszolásnál.
Minden esetre, kíváncsian várom, hogy hányan fogjuk majd építeni, mert én júliusban szeretném elkezdeni. :D
Addig még van két darab footy a PEK-re. Azok viszont kész vannak egy nap alatt. :D

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 13:14 

Manópapa ez a történet az életedből bőven elég ahhoz, hogy megértsem a rétegelt lemezhez való viszonyod.

A fél táblával kapcsolatban pedig nincs kötelzettséged ha úgy döntesz kell a tiéd ha nem gyanítom lesz még hajó projekt az életemben legfeljebb beleépűl :-) :-) :-) :-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 13:21 

A szóban forgó rétegelt lemez pontosan milyen?
Erdért féle meranti? Milyenméretű?
Milyen árban adják? (nem találtam árakat az oldalukon)

Üdv:
Zolko

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 14:11 

Zolko írta:
A szóban forgó rétegelt lemez pontosan milyen?
Erdért féle meranti? Milyenméretű?
Milyen árban adják? (nem találtam árakat az oldalukon)

Üdv:
Zolko

Szia Zolko!

Lelőhely : ERDÉRT
Termék neve: Rétegelt lemez, meranti
Minőség: BB/CC a BS 6566 szabvány szerint.
Táblaméret: 2440/2500*1220 mm
Vastagság: 3,6- 4- 5- 6- 8 - 9- 10- 12- 15- 18- 22- 25 mm
Ragasztás:víz- és főzésálló
Felület: Csiszolt

Ár bruttó :6770.-/teljes tábla ( náluk csak tábla van :? :lol: )
A 6mm azonos paraméterek mellett bruttó 5230.-.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 14:57 

Üdv Mindenkinek :D

Ma még egyszer tüzetesen átnéztem Paolo bordarajzait, és véglegesen eldőlt az épített borda kérdése. :D
A teljes egészében balsa építésnél maradok, épített borda és gerinc szerkezettel.
A döntés oka egészen egyszerűen az, hogy végig gondolva a nyári kötelező programjaimat, szinte mindenhová 2, illetve 4 mm vastag balsa lapokat kell vennem.
A 2,4,2 rétegszerkezet mind a gerinchez, mind pedig a bordákhoz tökéletes szilárdságot ad.
A tönkcső mérete adott, mivel még a tavasszal vettem néhány 300 mm hosszút 6 mm külső átmérővel és M4 menettel, így nagyon szép gerincet lehet építeni, az uszony részével együtt.
Az építést igyekszem majd összehangolni a Péntek Esti Korzó programjával, mivel ott másik két hajó fog épülni közkívánatra. :D
Egy footy, (egy láb hosszú kis vitorlás) és egy motoros, az Orion.
Ezért Paolo építése június 19. után indul.
Ez se nem túl korai, se nem túl késői kezdés, ha valaki csatlakozni akar.
Nem fogok gyorsan haladni, egyrészt az épített szerkezetek, másrészt szervezői feladataim miatt, így később is be lehet kapcsolódni, bár jobb, ha egyidejűleg épülnek a hajók.
Könnyebb kitárgyalni az esetleges buktatókat.
További jó munkát mindenkinek, és sikeres anyagbeszerzést.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 15:16 

Üdv Mindenkinek!

Berger:
Köszönöm az infót rétegelt lemez ügyileg.... én is tervezem a vásárlást, de előbb lemérem, hogy befér-e egy tábla az autómba....

Manópapa:
Milyen hétvégi programokat szervezel?
Valahogy kimaradtam az információáramlásból:(
Egy pontos cím és időpont ismeretében én is szívesen kilátogatnék!
Szép napot mindenkinek!

Üdv:
Zolko

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 05. - 15:40 

A rendezvénynek van hivatalos honlapja is, csak be kell írni a google keresőbe, Péntek Esti Korzó.
Most még viszonylag kevés információ van, de ez folyamatosan bővül majd.
Van rajta navigációs segítség is. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 10. - 8:31 

"Szolgálati Közlemény!"

A 13. i Városligeti örömhajózás sajnos elmarad, mert fiaimnak kötelező iskolai elfoglaltságuk van ballagás miatt. :oops:
12.-én pénteken viszont kezdődik a "Péntek Esti Korzó"!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 10. - 15:09 

Sziasztok!
Végre elkezdődött a Naxos-om építése.
jelenleg itt tartok:
[img][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/090610/SANY1723_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
[/img]Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Még ragasztó nélkül állítottam össze a bordákat, ugyanis mindjárt elbizonytalanodtam, mert a bordák fedélzetet tartó élei nincsenek egy síkban. Úgy néz ki, mint ha hajlat lenne a fedélzeti panelben. A rajzok, képek sejtetnek valami ilyesmit, de nem vagyok biztos benne, nem én rontottam-e el valamit?

Egyébként nagyon tetszik az építése, már most látszik, milyen szép vonalú hajó ez. Észre se vettem és tegnap már éjfél lett, mikor felálltam mellőle.

Üdv: Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 10. - 15:43 

Szervusz :D

Igen. A fedélzet nem is kicsit, de ívelt.
A tönkcsövet nem látom a képen, pedig annak a beépítésével kell kezdeni az összeállítást.
Mekkora lesz a Naxosod, mert a kép alapján nem tudom eldönteni.
Jó munkát hozzá, és sok sikert.
Ha valahol elakadsz, nyugodtan kérdezz. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 10. - 17:33 

T. Manópapa!

köszönöm a megerősítést. A tönkcső még nem készült el, de szerintem holnapra meg leszek vele, és akkor fogom csak összeállítani. Csak azért raktam így össze, hogy lássam a formáját, meg hogy minden a helyén van-e. A teljes hossza 508mm.

Üdv: Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 10. - 17:42 

Üdv :D

Akkor ez egy számmal kisebb lesz mint a miénk. :D
A meghajtásnál figyelni kell a motor fordulatszámára.
Neked 35, 40 mm átmérőjű csavar kell majd hozzá, de célszerű áttételt használni még ha szabályzód van, akkor is.
Annyira jó ez a hajó, hogy az enyém például alapjáraton megy úgy, ahogy illik.
Szilárdka mini Naxosa szintén csodásan megy, pedig abban aztán tényleg mini a motor is. :D
A palánkolás anyagának ebben a méretben elég a 2 mm vastag balsa is, 8, 10 mm széles csíkokra szeletelve.

Várom a fejleményeket.

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra