Üdv Mindenkinek
Nem szoktam erről beszélni, de most kénytelen vagyok.
A rétegelt lemezekkel, főleg a trópusi fajtákkal, az a bajom, hogy egyszer már majdnem belehaltam egy egyszerű szálkába.
És ez nem vicc.
Még anno, a 90-es évek elején, a Magyar Televízió alkalmazásában, díszletet csináltunk okume rétegelt lemezből, ami köztudottan nagyon szálkásodik.
A gyűrűs ujjam tövébe fúródott, egy nem egészen fél centis szálka, amit egyszerűen nem tudtunk kivenni.
(A baleseti sebész sem járt sikerrel, mert egyszerűen nem látta még nagyítóval sem, pedig nézte rendesen. Sajnos a szálka színe teljesen megegyezett a húséval.)
A biztonság kedvéért kaptam tetanuszt, szokás szerint, ennek ellenére két nap múlva, 42 fokos lázzal, vérmérgezéssel vitt a mentő kórházba.
A szálkát ott sem tudták kivenni, de intenzív penicilin kúrával életben tartottak.
Három héttel később, teljesen betokosodva, magától kilökődött a bőrömből.
Ez volt a karácsonyi ajándékom.
Ezt nem ijesztgetésként írtam le, de a rétegelt lemezekkel, nem árt óvatosnak lenni.
Mihálynak, a rétegelt lemezes építéshez, minden adottsága megvan, és nem is állt szándékomban lebeszélni róla, ahogy másokat sem.
Paolo építésével kapcsolatban, én még nem döntöttem el azt, hogy miből fogom, pedig a fél táblára igényt tartottam.
Ez még majd kiforrja magát.
Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy egy hajótest építésénél, szerencsésebb, ha mindenhol ugyan azt az anyagot használjuk.
A rétegelt lemez, és a bordaszerkezetbe épített fenyőléc tulajdonságai, lényegesen nem térnek el egymástól, így nyugodtan építhető ebből.
Én, ha maradok a teljesen balsa építésnél, akkor a léceket is balsából fogom beépíteni, hogy a keménységkülönbség ne legyen zavaró a csiszolásnál.
Minden esetre, kíváncsian várom, hogy hányan fogjuk majd építeni, mert én júliusban szeretném elkezdeni.
Addig még van két darab footy a PEK-re. Azok viszont kész vannak egy nap alatt.
Üdv Manópapa