SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 16. - 23:10

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 98 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: balsa fából repülőt
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 22. - 23:08 

sziasztok !
érdekelne hogy ti mit gondoltok a témáról ,mi lenne a megfelelő kezdésnek ,melyik a tanulás alapja ,vagy egyáltalán milyen szempontokat tartsak szem előtt.
Milyen szerszámok kellenek hozzá ,milyen ragasztó vált be ,meg minden apróság ami az eszetekbe jut ,nekem most minden infó jól jön :wink:

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 3:09 

lombfűrész, (nem árt egy illesztő is), szike több méretben, gilette penge, befőttesgumik, csiszolóvászon több finomságban, tűreszelőkészlet, nem árt egy kisebb satu sem, fúrószárak 3-5-ig fél, felette milliméterenként, hozzá kézifúró vagy inkább fúróállvány, fémvonalzó, műanyag vonalzók, ceruza (rotring), ÉPÍTŐDESZKA (ez külön topicban ki van fejtve!), gombostűk, folpack, ha fóliázol, akkor vasaló (akár ruhavasaló is jó, ami nem gőzölős), fogók, csavarhúzók, lexikonsorozat (egymásra préselézhez! :)... nagyon jól jön egy tolómérő és kisebb asztalos vagy fém derékszögvonalzó is. meg a legfontosabb: egy hely, ahol építeni tudsz!

kezdetnek! :)

aztán ahogy haladsz, majd felhasználsz úgyis mindenféle, a háztartásban fellelhető dolgot, alátétnek, súlynak, derékszögnek, akárminek, én pl papírnehezék fémkockát használok a bordákat derékszögben és jó helyen tartani. meg fognak kelleni célszerszámok, pl szorítók, csipeszek, forrasztópáka, ilyesmik. kezdetnek szerintem ne verd magad nagy költségekbe, de másrészt, ne spórolj a szerszámon, inkább szerezz be valamit, ami kell, minthogy valami arra szemmel láthatóan nem valóval összeszerencsétlenkedd - bocs, hogy így írom, de én régen sokszor beleestem ebbe.

ragasztó többféle kellhet, ajánlott az aerofix beszerzése, de a fehér faenyv sem rossz, meg pár helyre nagyon jól jön a kétkomponensű epoxy, illetve pillanatragasztó

terv? azt azért jó lenne tudni, hogy milyen repülőgépet szeretnél, vitorlázót, gumimotorost, vagy rögtön valami elektromos rc-set? ha még soha nem építettél, szerintem megfontolandó egy építődoboz, egy kis vitorlázót nehéz elrontani (modell hungáriánál pl láttam). azt is jó lenne tudni, hogy RC repülőd volt-e már, valami famunkával, esetleg műanyag repülő készítéssel hogy állsz ? azt azért tudd, hogy nagy munka fából építkezni, viszont megéri a ráfordított munkát!!!
de
Tamásbá, tessék neki ajánlani valamit!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 8:03 

Köszönöm a kimerítő választ ,szerszámokból csak egy két apróság hiányzik ,majd menet közben amikor kell ugy beszerzem ,hál isten 10 percre van egy barkács áruház .
Tudom hogy nagy fába vágtam a fejszémet ,de nagyon szeretem az aprólékos dolgokat ,türelmem van és nagyon érdekel a technikai része is ,hogy hogy is készül egy ilyen ,de úgy érdekel hogy meg is akarom csinálni .
Volt már egy vitorlázórepülőm de azt nem én készitetem ,még valójában nem is készítettem repülőt se hajót fából ,de ez nem rettent el hogy megtanuljam .
Egyből elektromos repcsit szeretnék ,röptetni nem igazán fogom inkább dísz lesz az építés /alkotás filingje ami vonz és a végeredmény .

Mit is takar az az építő doboz ?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 10:20 

néztem most egy építő dobozt igen borsos áruk van :? marad az alapoktól való építés ,lehet hogy egy Mustang-ba belefogok én is ,arról legalább tudok most hirtelen sokat kérdezni,vagy van jobb ötlet kezdésnek :?:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 13:38 

ha még nem építettél fából, ne mustanggal kezdd! meg ne is nagygéppel! modellhungáriánál kis vitorlázó kitet 10 körül már lehet kapni. de ha te nekiállsz, tény, hogy jóval olcsóbban kijön. viszont ha nem akarod reptetni, akkor válassz egy bonyolult gumimotoros scale gépet, 40-50-es évekből van sok ilyen tervrajz, azok nagyon szépen mutatnak (de elsőre továbbra sem javallott ilyen gép, szerintem)
talán nem haragszik meg senki, a 'másik' fórumon épp tárgyalunk egy Papillon nevű gépet az elektromos repülés fórumban, van kinyomtatható tervrajza, és egy másik lelkes kezdő sok kérdését már meg is válaszoltuk.

de de de
Tamásbá! tessék neki ajánlani tervrajzot ! :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 16:03 

találtam itthon egy tervrajzot az egyik modellező ujságban bonyollultnak sem tűnik
"Vagány"névre hallgat ,vélemény?

az építő szetten még agyalok :!:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 19:08 
Site Admin

Az se rossz, de ha letöltöd valahonnan a Telemaster, vagy Mini
Telemaster rajzait azzal jobban jársz. Szebb is, elegánsabb is és kicsit
könnyebb megépíteni. Márha ilyen felsőszárnyas tréner gépben
goldolkodsz.

üdv.:SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 19:14 

nincs fix elképzelés ,csak az akarat az állandó :D nyitott vagyok minden ötletre 8) utána nézek...köszönöm :wink:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 19:59 
Site Admin

Hát ha nincs határozott elképzelésed akkor javasolnám a Frog modelleket
azokkal hamar lehet sikert elérni, na meg gyakorlatozni a nagyobb
feladat előtt. Vagy építs CO2 motoros modellt, azokkal lehet jó sokat
dolgozni, de nagyon szépek, és ami nem utolsó szempont elég kicsik is
így több is elfér akár egy szobában is.

Itt láthatsz néhány ilyen gépet:
http://users.atw.hu/sry/COmakett.htm

Aztán ott a földimogyoró kategória, (peanut scale) ezek egészen kicsiny
de nagyon igényesen megépatett modellek.

Itt képek és rajzok a témában
http://www.ffscale.co.uk/

Itt meg egy ilyen modell építése lépésenként.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=71838

üdv.:SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 20:24 

nagyon szépen köszönöm!
ma már nem mert megyek szundi ,de holnap átböngészem őket ,mégegyszer köszönöm :roll:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 23. - 23:17 

SRY mester, nem akarok ellenkezni, de CO-ból, penaut-ból első építésre nem nagyon lesz repülő, tisztelet a kivételnek! nekem nagyon tetszenek a stahl-féle és hasonló kisgumisok, a linkelt oldalon bele is szerettem a Lair SpeedWing Juniorba. a könnyített 0,8-as bordák azért elrettentőek :)
mint kiderült, kezdésnél az anyagmennyiség összeszámolása is gondot okoz sokszor. csak ezért mertem ajánlani azt a bizonyost, úgy tűnik egy srác már úgyis belevág az építésébe, meg megépítették már sokan, és amennyire tudom mindnek repült. :)
a mini telemaster is szép és egyszerű és megfontolandó! a vagány helyett mindenképp azt (a mini telét)
de ezért is jó lenne tudni végre, hogy mégis miféle gépet tervez korpincs kolléga. vagy az mindegy ? :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 24. - 9:29 

a mindegy az elég tág fogalom ,valójában olyat szeretnék ami szép ,persze az sem hátrány ha nem fél év múlva láthatom a munkám gyümölcsét :)
mini telemasterről a tervet nem találtam ,valószínű az én hibám volt ,de nem sok időm volt a gép előtt ücsörögni tegnap ,ma összeszedem magam :wink:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 24. - 17:57 

mini Telemaster rajzait találtam ugyan a neten de még csak csak letöltöttem vhogy de megnyitni sehogy sem sikerült ,nem vagyok egy számítógép zsonglőr de ezt most ,mjd 40 perces intenzív próbálkozás után feladtam azt sem tudom hogy kell illetve mivel ,szóval ez az ötlet most a kukában landolt :(

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 24. - 18:20 

marad a "Vagány" ,nem tudom megnyitni azt a rajzot amit letöltöttem semmivel bár még nagyítani is kéne ,majd a továbbiakban keresek vmi kész rajzot megint :roll:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 24. - 20:54 

http://www.infograph.com/products/dwgviewer/
ebből a jobbszélső, nekem legalábbis ez van. ha terveket akarsz letölteni, akkor szükséged lesz valami ilyenre (ha nem szimpatikus, akkor goole-be: 'dxf viewer')
a vagány nem igazán szép, és volt már, aki befürdött vele! de hogy Tamásbát idézzem, a modellezésben az a szép, hogy mindenki azt csinál, amit akar! :)

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 98 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra