Sziasztok!
Az antik EB-re való felkészülés, szervezés, gyártás minden időmet lekötötte júniusban, így egy kicsit háttérbe szorult a 3R. Viszont az első szabad hétvégére beterveztem a Vöcsök berepülését. Hármashatárhegyet választottam az első repüléshez. Gondoltam, hogy a lejtőn kézből eldobva a gép messzire fog siklani így több idő lesz megtapasztalni a viselkedését. Végül is a szélirány miatt a lejtő alján a sík részen került sor az első siklásra. Nagyon szépen nagyon messzire siklott a Vöcsök, szinte hozzá sem kellett nyúlnom. Így egyből jöhetett az első magas start. Még pénteken megbeszéltük Józsival, hogy nem kézből dobjuk el csúzlizásnál a gépet hanem a földről szállunk fel vele. Ehhez kigondoltunk egy start berendezést, amihez hasonlót a Retroplane-en láttunk. A lényege, hogy a gépbe beakasztott feszes gumikötél erejét egy segéd zsinór tartja meg ami egy külön a földön elhelyezett kioldóban rögzül. Ebből a kioldóból egy tüske kihúzásával lehet elindítani a repülőt.
Ez háromszor működött is, de negyedikre be jött az a hiba amire pénteken már gondoltunk. Az indításhoz használt segéd kötelet a gép magával viszi csörlés közben. Ez a 2 méteres madzag szabadon lebeg a gép teste alatt és így könnyedén rátekeredhet, beleakadhat a gépből kiálló alkatrészekre. És negyedikre bele is akadt valahová! Hogy hová azt nem tudjuk, de nem is érdekes.
A lényeg az, hogy a gépen rajta maradt a kötél és nem sikerült épségben leszállni vele. Nem fért bele a forduló a gumikötél hosszába, és amikor megfeszült a kötél egyből lerántotta a gépet, ami kb. 6-8 méter magasról függőlegesen bele ált a földbe.
A csörlésekről készültek videók:
http://www.youtube.com/watch?v=x_7F25PPZmQ&feature=em-share_video_userhttp://www.youtube.com/watch?v=LmQCrE-p8fI&feature=em-share_video_userÉs a csörlés utáni állapot:
[/url]

[url]

[/url]
[url]

[/url]lem!
Nagyon fontos tanulság!
Az emberi hülyeségnek nincs határa. Már pénteken tudtam, hogy nem lesz jó, mert beleakadhat a gépbe a kötél, de még is csináltam. Hát megérdemlem!