SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 17. - 9:20

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 25. - 19:08 

Hát sziasztok.....

Ma valószínűleg a Jóisten velünk volt a Pécs-Szilágyi retéren, mert teljesen véletlenül derült ki, hogy az én rádióm nullás vércsoportú 2,4 ghz, és sajna volt egy másik srác is, akinek ilyen a rádiója....

Még az volt a szerencse, hogy a felszállás előtt derült ki, hogy ez van. Én összeraktam a konfiget, majd a végén rendesen, sorrendben utolsó momentumként összedugtam az akksit is. Elkezdtek mozogni a kormánylapjaim, holott nem is nyúltam a rádiómhoz.

Ekkor beindult max fordulaton a motor is, mert arra sem volt időm, hogy széthúzzam a csatlakozókat. Szerencsére "csak" a pulóverem szaggatta szét a légcsavar...... :roll:

Alig bírtam szétráncigálni a csatikat. Odamentem a többiekhez, hátha valaki meg tudja mondani, jmi ez a jelenség, mert ekkor még nem tudtam, hogy az egyik srác is ilyen rádióval repít. Tök véletlenül derült ki, mert ő helyben próbálgatta a szervóit, és a motort, egy vadiúj óriásgépen.
Ahogy mozgatta az irányítókarokat, úgy mozogtak az ő és az én kormánylapjaim is.

Megegyeztünk, hogy ha mind a ketten kint vagyunk a reptéren inkább nem repítünk egyszerre........

Csak azért írtam le ezt, hogy nehogy mással előforduljon, bár tudom van ilyen, és ti ismeritek ezt a jelenséget.

Sibi...

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 25. - 19:38 
Site Admin

Nesze neked 2,4 GHz zavarmentes, rákapcsolásmentes csodatechnika.

Gondoltam, hogy ez lesz a vége. Csak terjedjen el a 2,4 GHz majd
kiderül, hogy ez se csodaszer.

Még jó, hogy ilyen szerencsésen alakult a dolog.

üdv.:SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 26. - 9:08 

uhhhhh

ezt nevezem. nem arrol volt szo a a 2,4 az
zavarmentes es nincs 2 ugyan olyan jel??

D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: 2.4
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 26. - 9:38 

Bizony nincs is két egyforma jel a 2.4-es rendszerben.
DE!!!
A Futabának a 2008 januárig gyártott szériájában a gyártó szerint előfordul összesen 100-200 db. "nullás" kódolású adó.
EZ annyit jelent, hogy nem saját "azonosítóval, kóddal" hanem nullással rendelkezik, ezen adók esetében tehát egyértelmű hogy baj van.
Valójában (a Futaba ezt tagadja) viszont arról van szó, hogy ha teljesen lemerítik üzem közben az adóakkut a 2008 januárig gyártott szériáknál, akkor az adómodul "nullázódhat".
Erről az összes üzletet tájékoztatták!

A hibás vagy hibásgyanús szériákat a futaba visszahívta.
Természetesen én senkit sem ismerek akinek a Magyarisztáni boltosok szóltak volna hogy ez a helyzet, ne vigyen rádiót vagy hozza vissza.
Mikor én vettem a rádiómat, azt játszották hogy nem tudnak a problémáról, külön az én kérésemre tesztelték csak le hogy véletlenül nem nullás-e az adóm. Nekem kellett elmagyarázni hogy most miért is bontsanak ki egy vadiój vevőt.

Ha két nullás szériájó adó ugyanazon modellreptéren üzemel, akkor csak az egyikkel szebed repíteni.
Egyébként meg javasolnám a Futaba részére postán visszaküldeni egy hibaleírással az adókat. Persze előtte célszerő levelezni velük a dologról, de nem hinném hogy megengedik maguknak a kedves vevő fejére kakilást.
Ha megvan a számla és még garis a két rádió, akkor a boltosnak kell visszaadni.

Más tipusú 2.4-es rendszereknél ez a tipusú hiba ismeretlen.
Egyedül a Spektrum vevőknek van egy olyan gyengéje, hogy ha a vevőakku pakk túlmerül, akkor a vevő pár másodpercre leáll. Ez éppen elég arra hogy összetörjön a gép. Viszont nóóórmális ember nem repít lemerült vevőakkuval, mert az egyébként is életveszélyes!

Egyéb "made in gagyi" 2.4-es rendszerek ugyanannyira zavarérzékenyek mint a hagyományos technika.
Nem egymás jelétől akadnak ki, hanem attól ha valami az éppen használt csatornát elnyomja.
Ugyanis az olcsóság kedvéért ezek ugyanúgy egy csatornát használnak mint a hagyományos rendszerek, szemben a futaba egyszerre sok csatornájával, és a Spektrum minimum két egyidejű csatornájával.

Tehát összességében egy normálisan működő 2.4-es rendszernem hatósugaron belül nem lehet rádiózavar gondja.

A nullás adóknál problémát jelenthet az is, hogy ha a két modellező 2-4 kilométeres körzeten belül repít egyszerre, akkor ugye nem tudnak egymásról és szintén rádiózavart idéznek elő.

Nálunk a délpestin általában egyszerre 2-4 db. 2.4 GHz-es rádió van bekapcsolva, amiből kettő Futaba fasst, kettő pedig Spektrum.
Még sohase tapasztaltunk zavart, pedig a mi környékünk ilyen szempontból nagyon rossz.
Hagyományos frekvenciákon állandóak a rádiózavarok, attól függetlenül hogy Graupner, Futaba, vagy "made in gagyi" rádiókat használnak.

Végezetül úgy tudjuk meg hogy nullás-e egy adó, hogy bekapcsoljuk, aztán egy vadi új (nullás) vevőt is bekapcsolunk, és nem bindeljük.
Ha bezöldül a led, és már irányítja is az adó a vevőt, akkor bizony az adó nullás!
Ha valakinek van ilyen nullás adója-vevője, természetesen az ő cuccával ki lehet próbálni az összes Fasst rendszerű adót a fenti módszerrel.

Hangsúlyozom, ez nem rádiózavar, hanem egyértelműen hibás működés!
Nem kéne így hagyni, mert igen veszélyes!
Állítólag kb. 2 hét a javítás, de kéretik megkérdezni.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 26. - 12:42 

Igen, de mire elküldöm némethonba, ott mire foglalkoznak vele, mire visszaküldik......

Addig mivel játsszak???

Ki ne mondjátok! :D

Tud valaki esetleg itthini javításról? Vagy csak a gyár tudja ezt megcsinálni?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 26. - 15:34 

Azért nagyon jó, hogy " Füligjimmy " ezeket leirta és nagyon köszönjük!!!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: játék...
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 26. - 18:56 

Nahát Sibra, rátapintottál a lényegre. :-) :-)
Sőt! :lol: :lol:

Sajnos itthon nem javíthatók ezek a hibák, ehhez már kevés a sufnituning.
CSak a gyártó segíthet.

A nullázódás témájába eléggé beleástam magam, mivel rettegek a rádiózavartól!
Viszont az információk elsősorban fórumokról, vagy jobban hozzártő (pl. mmormota a nagy fórumról) személyektől származnak, én csak összegyűjtöttem és összegeztem az információkat, amik remélem elég fontosak.

A nullázott adókról volt olyan infóm is, mely szerint csak akkor áll át másik adóra a vevő, ha már gyenge a vétel és bindel, de a Sibra által leírtak alapján ez egyértelműen nem így van.
Ezt egyébként is csakl élőben, tesztelve lehet megállapítani a Sibráék-féle módszerrel.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 30. - 9:04 

tehat a kerdes az az hogy ha en mondjuk januarban (karacsonyi pulykapenzen) veszek egy 2,4-es adot meg vevot akkor felnem kell
attol hogy 0-as es teszteljuk a boltban, vagy nyugodjak meg
mert vissza hivtak a rosszakat mar???

D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: visszahívták
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 30. - 14:37 

Ne légy nyugodt, a rosszakat ugyan visszahívták, de itthon nem foglalkoznak vele a boltosok.
Tehát egészen nyugodt a lelkük mikor rladnak neked egy nullás régi gyártmányú adót.
Mindenképpen javaslom hogy az új vásárlásakot teszteld le.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 31. - 17:17 

arról esetleg van infód, hogy ez a 'régebbi széria' mit takar? karácsony-tavasz körül tervezem a következő távirányítószettem vásárlását, és nem akartam 2.4g-t de zavart még kevésbé... és bizony a futaba-t nézegettem, t6exp-et...

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: széria
HozzászólásElküldve: 2008 okt. 31. - 23:09 

A régebbi széria a 2007-es évszámig gyártottat jelenti.
A gyári számban van e 07 vagy 08-as szám, ami a gyártási évet jelöli.
Ha ez 08 akkor már jó.
Ezen felül állítólag van rajtuk egy matrica is pluszban, de én ilyet még nem láttam.
Az enyém is 2007-es veszélyeztetett széria, de teszt után vettem meg, plusz én is teszteltem, és nagyon vigyázok rá, nehogy nullázódjon.

A veszélyeztetett szériával sincs baj ha nem nullás, csak arra kell figyelni hogy ne kapcsolgassuk be-ki-be gyorsan, és ne merítsük az adóakkut 9V alá.
Ha ezeket betartjuk, és nem berheljük szét házilag a rádiót, akkor nem nullázódik.
Épp ennek elkerülése végett tettem az én rádiómba 3 cellás Li-Po pakkot, és egy plusz kapcsolást ami 9.3V-nál füttyögni kezd.
Ha jól tudom a gyári hangjelzés 8.5V-nál kezdődik, de azt nem akartam megvárni.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 01. - 15:40 

ok, köszönöm! szeretnék olyan távirányítót, aminél nem kell semmire figyelnem, mert előbb-utóbb úgyis elszúrom ;) 08-ast keresek majd.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Spektrum
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 03. - 22:50 

Vagy esetleg vegyél Spektrumot, ott nincs ilyen veszély.
A DX 6i ugyanaz az árkategória mint a Futaba 6 EX, de kicsit többet tud.
Ami kétségtelen, hogy a stopper ami benne van, nagyon hiányzik a 6EX-ből!
A DX 7 magasabb kategória, magasabb tudás.
Pénztárca kérdése.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 04. - 19:44 

ha nem baj, hogy itt off téma, akkor még kérdeznék:
spektrumot nézegettem, de nagyon nem szeretnék olyan márkát, ami pár éven belül eltűnik... van egy kb 15-20éves futaba 2csatornásom, az pl még mindig funkcionál, és láthatóan pontosabb, mint a 4csatornás art-techem...
a 2.4g technológiák kompatibilisek egyáltalán egymással? úgyértem azonos adóhoz azonos márkájú vevő kell?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Spektrum
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 04. - 23:06 

Nam valószinű hogy a Spektrum olyan hamar eltűnne.
Már jópár éve piacon van, és ők kezdték az egész 2.4-es játékot.
Ha jól emlékszem, már 2005-ben volt nekik Dx 7 2.4-es, de olyan áron hogy ....
Mióta lejjebb ment az ár, és kijött a DX 6i, illetve a sima analóg vezérlésű Dx 5 2.4-es, azóta kb. ugyanannyian veszik mint a futabát.
Sajnos a DX 5 itthon még nem kapható, pedig egy nagyon jó belépő szintű rádió.
Sima 5 csatornás analóg adó, a szokásos alapfunkciókkal, de 2.4-es, és az ára is ennek megfelelő, kb. 25.000 Ft.
Nézz körül a schweighofernél, ott biztos nagyobb választék van, legfeljebb nem túl olcsón.

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra