SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 17. - 21:19

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 19. - 19:25 

Üdv mindenkiknek!

Úgy gondoltam, hogy majd teszek a csiboromba egy feszültség "figyelő" elektronikát ezért csináltam egy kis kütyüt ami világit ha alacsony az akku feszültség. Megcsináltam a prototípus működik a dolog tehát elkészítem a szerkezetet szép rendezett "gyártható" formában is.

Így néz ki a dolog :
Kép

Kép

Kép

Kép

Azt, hogy mekkora feszültségen kezdjen el világítani a led be lehet állítani a potméterel és az ellenállások méreteinek megváltoztatásával.

Ha van rá igény akkor természetesen csinálok több darabot is akinek kell jelezze :wink:

Üdv Tomi

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 6:14 

Ez prima. Biztos gondoltál rá hogy fontos hogy keveset fogyasszon.
Esetleg olyant is lehetne csinálni hogy ha jól fel van töltve akkor a zöld led világit máskülönben a piros.
Én is szeretek ilyen dolgokkal foglalkozni, nézd meg az én találmányomat itt.
http://www.arturhernadi.com/MyAirforce/555Timer_M.htm

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Alacsonyfeszültség előrejelző
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 17:40 

Sziasztok,

Érdeklődéssel figyelem a házikészítésű elektronika megjelenését, de a csalódások elkerülése érdekében lenne pár megjegyzésem.
-Tomi áramköre: zener diódát nem így feszítünk elő, hanem átfolyatjuk rajta azt a gyártó által megadott áramot, ami kell a biztos letöréshez és a zener feszültséget osztjuk tovább egy potival a nekünk kellő szintre. Ezen felül sajnos egy síma zener diódának akkora a termikus driftje, hogy a LED mindíg más-más akku feszültségen fog bekapcsolni a külső hőmérséklet függvényében. Ezért inkább precíziós feszültségreferenciával felépített kapcsolást ajánlok:
http://www.high-voltage-lab.com/137/pre ... tage-alarm
-Arthur áramköre: lemaradt a relé tekercsével antiparalel kapcsolt dióda. A relé kikapcsolásakor az összeomló mágnesen mező nagy indukciós feszültség csúcsokat eredményezhet, ami tönkreteheti a félvezetőket.
Remélem nem veszitek kötekedésnek, csak segíteni akartam.

Üdv: Buddha

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Re: Alacsonyfeszültség előrejelző
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 17:55 

buddha írta:
....-Arthur áramköre: lemaradt a relé tekercsével antiparalel kapcsolt dióda. A relé kikapcsolásakor az összeomló mágnesen mező nagy indukciós feszültség csúcsokat eredményezhet, ami tönkreteheti a félvezetőket.
Remélem nem veszitek kötekedésnek, csak segíteni akartam.

Pont két éve csináltam ezt a dolgot, most lekaptam a polcról az adót, bekapcsoltam müködik még. De ha lehet rajta javitani érdekel, hova kellene a dióda? Tudnád berajzolni?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 19:22 

Kép

Hi,
Bocs a "Móricka" rajzért.
Egy közönséges Si dióda megfelel, pl 1N4148
A Q3 tápot a relé tekercsén keresztül kapjon, nem kell neki az 1k-n keresztül még egy.
Az 555 5. lába és a föld közé a gyártó javasol bekötni egy 10nF -os kondenzátort is.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 19:31 

Kedves Fórumlakók!

Nem kötözködés képpen, inkább csak egy kis segítség.

Tomi áramköre:
A Zener gyártó inkább a tok maximális disszipációját adja meg, ami a zener letörési felszültségének és a rajta maximálisan átfolyatható áramnak a szorzata. Általában az üvegtokos zenerek (ZPD sorozat: 430mW) 5mA-nél már stabilan letörnek. Bizti ami ziher ezért szoktunk rajta 10-20mA-t átfolyatni, de az itt már sok lehet a fogyasztás miatt. A másik a drift kérdése. ( Meleg vagy hideg hatására elmászik a feszültsége :? )Valóban tényleg driftesek a diódák de nem egyformán. A közép érték 5,1V nál van. Elvileg annak a driftje 0V. Ez alatt minuszosak, felette plusszosak (ha jól emléxem :roll: ). Ezért került a táp a TTL áramköröknél 5V-ra, mert ezt a legkönnyebb satbilizálni.
Egyébként rendszeresen használok zener helyett, referencia feszültség forrásnak LED-et. A piros 1,1-1,2V a zöld 2,6-2,7V. Ha kihajtom 20mA-rel akkor meg szépen beáll a thermikus egyensúly és még jól virít is az előlapon. :lol:
Ha a potin és a vele sorbakötött ellenálláson legalább 5-10mA folyik akkor már nem gáz, "le fog törni". A tranyó bázisát én a poti és az ellenállás közé, vagy a poti csúszkájára tenném. :roll:

Athur áramköre:

Tényleg hiányzik a védő dióda, de talán azért nem ment tönkre eddig semmi mert a relé tekercssel sorban van egy 110 Ohmos ellenállás. Ha a relé mondjuk 5V-os és a tekercs ellenállás összemérhető, vagy kisebb akkor nem lesznek túl nagy lökések, amit az ellenállás is fog és táp meg ugye váltóáramú szempontból rövidzárként viselkedik. Mivel szerintem a relé a "sága kocka" a képen az is lehet, hogy gyárilag betették a diófát, viszont akkor meg megadják a relé behúzójának polaritását.:)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 20:26 

én sem kötözködésből, főleg, hogy nem is értek hozzá, de ha nem bonyolítja az áramkört, egy zümmernek jó lenne kivezetést csinálni. így aki pl elektromosan repül, az menet közben tudná, mikor kell leszállni, anélkül, hogy a szabályzót állítaná tiltásra/erővisszafogásra, vagy még azelőtt észrevenné a bajt.
a múltkoriban egy kolléga is feszültségteszterrel repkedett, majd amikor harmadszor húzott el a saját (és a mi fejünk) fölött, jó alacsonyan, kibökte: nem látjátok zöld vagy piros? mert én nem!
:)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 21. - 21:09 

otako írta:
Ha a potin és a vele sorbakötött ellenálláson legalább 5-10mA folyik akkor már nem gáz, "le fog törni". A tranyó bázisát én a poti és az ellenállás közé, vagy a poti csúszkájára tenném. :roll:

Hali,
Pontosan erről van szó. Az eredeti áramkörben a zenert előfeszítő áramot lehet állítani, annak meg nem sok értelme van.
Szerintem.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 22. - 2:56 

Köszönöm a rajzot és a tanácsot. Nézegetem én is itt a könyveket és látok diódát a relénél pont ahogy tisztelt Buddha berajzolta.
Több órás munka volna szétszedni az egészet. Ha a legkissebb probléma is felvetödne a jövöben és szét kell hogy szedjem feltételül meg fogom tenni a javasolt változtatásokat.
A mini relé valóban a sárga kocka ahogy Otako jelezte és nincs rajta dióda.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 22. - 11:28 
Site Admin

Én ugyan egy szót nem értek abból, amit írtok, de tetszik a diskurzus.
Minsíg irigyeltem azokat, akik értenek az elektronikához. Na meg
várom az eszmecsere eredményét, jelesül a patent feszültségjelző
berendezést :roll:

üdv.:SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 22. - 19:43 
sry írta:
Én ugyan egy szót nem értek abból, amit írtok, de tetszik a diskurzus.
Minsíg irigyeltem azokat, akik értenek az elektronikához. Na meg
várom az eszmecsere eredményét, jelesül a patent feszültségjelző
berendezést :roll:

üdv.:SRY

Szintén zenész! :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 23. - 23:36 

Hali,

Itt egy hőmérséklet kompenzált, precíziós sönt regulátoros kapcsolás liPo akkuk védelmére (a legfelső rajz):
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/lvw.html

Az R3 értékének megváltoztatásával más küszöbfeszültségekre is beállítható, pl 6k8 esetén kb. 4,2V lesz a jelzési feszültség.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 24. - 18:41 

Sziasztok !

Köszi a kijavítást ! :roll:
Én még csak tanulom a "szakmát"
Akkor az amit én találtam megy szépen a polcra ilyet is csináltam indokkal :lol: És megcsinálom azt amit Buddha kolléga javasolt.
(a bosszantó az benne hogy már csináltam 10db nyákot de az alkatrészeket szerencsére meg nem ültettem be.)

Akkor ez amit csináltam magyarul használhatatlan ? vagy csak nem megbízható ?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 24. - 20:30 

Kedves Tomi!

Nem használhatatlan, csak egy kis módosításra szorul! Tudni kéne pontosan milyen feszültség értéket akarsz kijelezni. Mennyiről indul és mi a kritikus érték. Mekkora az aksi kapacitás, hiszen ez a kütyü is fogyaszt.
Szerintem egy egészen kevés módosítással minden NYÁK használható lesz. Csak vágunk egy kicsit és beteszünk 1-2 pót drótot :-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 márc. 26. - 18:59 

otako írta:
Kedves Tomi!

Nem használhatatlan, csak egy kis módosításra szorul! Tudni kéne pontosan milyen feszültség értéket akarsz kijelezni. Mennyiről indul és mi a kritikus érték. Mekkora az aksi kapacitás, hiszen ez a kütyü is fogyaszt.
Szerintem egy egészen kevés módosítással minden NYÁK használható lesz. Csak vágunk egy kicsit és beteszünk 1-2 pót drótot :-)

Bocsi, hogy ilyen soká válaszolok de én egyszer már válaszoltam ide még aznap este, de eltűnt :shock:

A csiborom valószínűleg a Lidl gazdaságos akkumulátorral fog üzemelni aminek a névleges kapacitása 2500mah ebből a robbe power peak compact töltöm szerint 0.5A es kisütő árammal kb 2300mah-t tudok kisütni. Bele tölteni kisütés után szintén 0.5A es töltő árammal kb 2400-2500mah-t tudok szerintem ez ahhoz képest, hogy 200ft volt darabja az aksinak iszonyatosan jó :lol:

A feszültséggel viszont bajban vagyok mert ha jól tudom az akkumulátor kapocs feszültsége nem arányos a tárolt töltés mértékével. Vagy tévedek ? ezért nem igazán tudom, hogy mekkora feszültségén kéne jeleznie a dolognak :?

Üdv Tomi

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra