Üdv Mindenkinek
Ma is elég érdekfeszítő beszélgetésem volt Mihállyal, (Berger) Paolo építésével kapcsolatban.
Megkérdezte, hogy miért nem rétegelt lemezből építeném meg a gerincet, és a bordákat.
Abban teljesen igaza van, hogy a rétegelt lemez lényegesen olcsóbb négyzetméterre, mint a balsa.
A gondom az, hogy nekem teljesen mindegy, miből építem meg, mert egy bizonyos szintű tapasztalat és rutin után, már nincs jelentősége az anyagválasztásnak.
Erre a legjobb példa a springerem.
Senkinek eszébe nem jutna ha ránéz, hogy sima mezei bútorhátfal az anyaga, vagyis, 3,5 mm vastag farostlemez.
Annak ellenére, hogy se műgyantát, se üvegszövetet nem látott, mind a mai napig kifogástalanul üzemel.
A rétegelt lemezre visszatérve, az a bajom vele, hogy ha nem kifogástalan minőségű, akkor bizony nem szereti a vizet.
Olyan hajót még nem láttam, csak vitrinben, ami belülről nem lett soha vizes.
Viccet félretéve, ha épített bordákat alkalmazunk, akkor a felhasznált anyag mennyisége nem egészen egyharmada, vagy a fele, mint a rétegelt lemeznek, és mivel a sólyatér azért jött létre, hogy játszva, örömködve tanuljunk, tanuljatok, így érdemes megismerkedni a borda építésének technológiájával is.
Erre pedig a balsa sokkal alkalmasabb.
Az igazi persze a fenyő.
Ennek ellenére, aki akarja, csinálhatja rétegelt lemezből is.
Itt semmi nem tiltott, csak építsünk.
Üdv Manópapa.