SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 22. - 23:31

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 14:17 

Szervusz Mihály :D

Örülök hogy tetszik a technológia, éspedig két okból.

1: Ma Magyarországon, szinte már nem építenek így modelleket, amit nagyon sajnálok, mert ez a technológia tökéletesen alkalmas arra, hogy gyerekekben kifejlessze a "térlátást" :D
Ugyan ez fokozottan érvényes felnőttekre is, ha még nincs megfertőződve a sík képekkel való gondolkozással.
(Egy három dimenziós világban élünk, és mégis mindent két dimenzióban ábrázolunk.)

2: Ezzel a technológiával, nagyon szép térgörbületek alkothatók, lásd az olimpia fő helyszínét, a Madárfészket. A szerkezet merevsége pedig többszöröse a hagyományos építésűnek.
Ha létrejön a szakkör itt Ráckevén, és eljutunk a gyerekekkel addig, hogy gömbhéjas hajót építsünk, biztos hogy ez lesz az első palánkolási forma amit megtanítok nekik.

Paolo építésénél megfontolandó az a kicsivel több munka, amit a két réteg alkalmazása okoz, mert az 1,5 mm vastag balsát sokkal könnyebben tudod hajlítani, és még elég vastag ahhoz, hogy élével ragasztható legyen egymáshoz.
Ha döntöttél, majd úgyis írsz. :D :D :D

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 14:32 

Azt értem, hogy a két másfeles réteg miért jó diagonálisan egymással keresztben.
Viszont ott elakadtam, hogy a második réteg palánjait hogyan rögzítem még köt a ragacs :-).
Persze ha pillanat ragasztóval ez sem akadály.
Viszont még egy kérdés merült fel bennem a két réteg között is illene védeni a faanyagot, mert ha ott csak a száraz fa van az idővel úgy is az enyészeté lesz.
Azt tudom elképzelni, hogy az első réteg elkészülte után következik egy kis itatás valami anyaggal ( lakk, híg műgyanta stb ) egy vékonyka csoszolás majd jöhet a második palánkolási menet.
Szóval mesterem hogyan is van ez?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 14:36 

:D ÍGY :!: :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 14:47 

Lottoznom kellene :-) :-)
De mindig elfeledem :-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 18:35 

FSR sebességi modellnél még nem is használtunk üvegszövetet, hanem nagyon finom zákvászon anyaggal, alúl összevarva feszítettük rá az anyagot. Utána jött a műgyantázás kivűlről majd csiszolás és szines festés.
Nagyon erős és viszonylag könnyű modell készült el igy.

500W-os ( nem tévedés ) elektró motorral sok rekordot javítottam ezzel a modellel, közel 100km/ó-val ment.
42V- ezüst cink akkumlátorral!!!
Sponzor= Mechanikai Művek fent a Tétényi fensikon!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 02. - 21:46 

Üdv Mindenkinek!

Nagy érdeklődéssel olvasom ezt a palánkolással kapcsolatos párbeszédet, annál is inkább, mert végre úgy tűnik, elkezdődhet nálam is a Naxos projekt legalább is ami az anyagbeszerzést illeti, Szeretnék néhány tanácsot kérni ezügyben (is).
-szóval, van valamilyen szokás- szabály stb, hogy milyen széles , vastag legyen a palánkolás a méretarányhoz viszonyítva?
-Említettétek az üvegszálas műgyantát. láttam valahol, hogy egy fa hajótestet borítottak üvegszálas műgyantával úgy, hogy ezután a hajótest úgy nézett ki, mintha csak lakkozott fa lenne, szóval nem látszott az üvegszövet. Milyen szövetet kell ehhez használni (sűrűség, vastagság, szövés, stb..)
-Kb hány tábla balsa kell egy 500mm-es NAXOS elkészítéséhez?
-A kötélzethez használt zsinór milyen anyagból van, és hol lehetne beszerezni?
Bocs a kérdésözönért, de hét vége felé tudnék Budapestre eljutni, beszerző körútra, ezért mindent szeretnék addig összeszedni, hogy mire lesz szükségem.

T. Manópapa! gratulálok a rendezvény sikeréhez, és a többi kezdő nevében is köszönöm a sok műhelytitkot, amit megosztasz velünk.

Üdv: frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 5:02 

Kedves Frenki :D

Az 500 mm hosszú Naxoshoz, 2db 6 mm vastag 100x1070 mm méretű balsa kell a gerinchez és a bordákhoz.
A palánkolásához szerintem 4 db 2 mm vastag balsa elég.
Fenyőlécből 4x2-es k.b. 4 db, 5x5-ös 2db.
Pillanatragasztó, lehetőleg sűrű.
Üvegszövetet nem tudok ajánlani, de ha nem dobálod a hajót, akkor a sima műgyantázás is megteszi. :D
Kötélzettel az van, amit találsz. :D A lényeg, ne legyen se túl vastag, se cérnavékony. Ha bolyhosodik, ez néha előfordul, akkor gyertyaviaszon húzd át néhányszor, és utána két papírlap közé fogva szintén.
A dörzsölődés melegétől bele szívódik a viasz.

Más:

Géza barátunk láttatlanba oda ítélte a "Még el nem készült modellek szépségdíját" a fel tett képek alapján annak a hajónak.
Akkor most megmutatom készen. :D

Kép

Hát nem gyönyörű?
Angol barátom azért választotta a diagonális palánkolást, mert itt a héj csak hordozó felület.
A külső felület 0,5 mm vastag sztirol lapokból vágott csíkokból áll, viszont pont a külső héj miatt kellett egy nagyon pontosan ívelt belső hordozó felület.
Erre jó a diagonális technika. :D

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 5:42 

frenky írta:
Üdv Mindenkinek!
-Említettétek az üvegszálas műgyantát. láttam valahol, hogy egy fa hajótestet borítottak üvegszálas műgyantával úgy, hogy ezután a hajótest úgy nézett ki, mintha csak lakkozott fa lenne, szóval nem látszott az üvegszövet. Milyen szövetet kell ehhez használni (sűrűség, vastagság, szövés, stb..)
Üdv: frenky

Szia!

Ilyen problémákkal én az Alvin-Plastnál (http://www.alvin-plast.hu) keresem Molnár Józsefet, alias "Vegyészt". Alkalmazástechnikai szaktanácsadó, be kell mondani, hogy "modellező vagyok" és a szóbeli segítségen felül akár 10 dekányit is "kijár" a kiadóban még a hordós anyagokból is.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 11:35 

Sziasztok!

köszönöm a sok jó tanácsot, és infót. A műgyantát a lakkozás helyett, vagy rá kell felvinni? Ha marad időm, elnézek az Alvinplast-hoz is.
Menet közben eszembe jutott, hogy van egy régi papírsárkányom, aminek a zsinórja sodrott, kb 0,8-as átmérőjű igaz, hogy ez valami nejlon, nem tudom, jó lesz- e kötélnek.

Majd elfelejtettem, hogy úgy szeretném elkészíteni, hogy legyen rajta vitorla is, legalább dísznek. Ehhez milyen anyagot keressek?

Tényleg gyönyörű az a hajó, biztos van benne néhány száz munkaóra, meg az a sok kreatív ötlet, megoldás.

Üdv: Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 11:51 

Mugyantat lakkozas elott, szovetnek en 50 gramosat hasznalok, az meg eltunik a gyantaban.
Az a hajo valoban nagyon szep. Tobb info rola itt

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 15:30 

Szervusz Gyula :D

Csak nem levelező viszonyban vagy te is vele? :D
Elfelejtetted hozzá írni a linkhez, hogy a képek csak akkor láthatóak, ha regisztrált tagok, és be is lépnek a jelszavukkal. :D
Mivel ezt nem mindenki teszi meg, így a minket is érdeklő cikkeket, illetve képeket, én külön el szoktam kérni, és így közlöm.

Megjegyzem, legalább annyira baráti és segítőkész közösség, mint ez a fórum, csak ők nemzetköziek.

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 17:57 

Valamikor regebben kerestem valamit, es persze nem engedett keresni csak ha regisztralok, hat megtettem aztan a gepem megjegyezte.......
Egyebkent ez a diagonal palankozas nekem is tetszik :D
Meg az kulon, ahogy a femlemez boritast utanozza.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 03. - 19:12 

Üdv Mindenkinek :D

Ma is elég érdekfeszítő beszélgetésem volt Mihállyal, (Berger) Paolo építésével kapcsolatban.
Megkérdezte, hogy miért nem rétegelt lemezből építeném meg a gerincet, és a bordákat.
Abban teljesen igaza van, hogy a rétegelt lemez lényegesen olcsóbb négyzetméterre, mint a balsa.
A gondom az, hogy nekem teljesen mindegy, miből építem meg, mert egy bizonyos szintű tapasztalat és rutin után, már nincs jelentősége az anyagválasztásnak.
Erre a legjobb példa a springerem. :D
Senkinek eszébe nem jutna ha ránéz, hogy sima mezei bútorhátfal az anyaga, vagyis, 3,5 mm vastag farostlemez. :D
Annak ellenére, hogy se műgyantát, se üvegszövetet nem látott, mind a mai napig kifogástalanul üzemel.

A rétegelt lemezre visszatérve, az a bajom vele, hogy ha nem kifogástalan minőségű, akkor bizony nem szereti a vizet. :D
Olyan hajót még nem láttam, csak vitrinben, ami belülről nem lett soha vizes. :D

Viccet félretéve, ha épített bordákat alkalmazunk, akkor a felhasznált anyag mennyisége nem egészen egyharmada, vagy a fele, mint a rétegelt lemeznek, és mivel a sólyatér azért jött létre, hogy játszva, örömködve tanuljunk, tanuljatok, így érdemes megismerkedni a borda építésének technológiájával is.
Erre pedig a balsa sokkal alkalmasabb.
Az igazi persze a fenyő. :D
Ennek ellenére, aki akarja, csinálhatja rétegelt lemezből is. :D
Itt semmi nem tiltott, csak építsünk. :D

Üdv Manópapa. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 04. - 5:49 

Manópapa írta:
Üdv Mindenkinek :D

...Megkérdezte, hogy miért nem rétegelt lemezből építeném meg a gerincet, és a bordákat.

A rétegelt lemezre visszatérve, az a bajom vele, hogy ha nem kifogástalan minőségű, akkor bizony nem szereti a vizet. :D

Ennek ellenére, aki akarja, csinálhatja rétegelt lemezből is. :D

Üdv Manópapa. :D

Sziasztok!

Nem vagyunk egyformák, én bizony a rétegelt mellett voksolok ha a méret megköveteli. A megoldás, hogy megfelelő fafajtát válasszunk, aminek a ragasztása ráadásul víz és főzésálló.

Ilyen például az ERDÉRT - nél is kapható MERANTI rétegelt.

Termék neve: Rétegelt lemez, meranti
Minőség: BB/CC a BS 6566 szabvány szerint.
Táblaméret: 2440/2500*1220 mm
Vastagság: 3,6- 4- 5- 6- 8- 9- 10- 12- 15- 18- 22- 25 mm
Ragasztás: beltéri vagy víz- és főzésálló
Felület: Csiszolt

Idézet:

'Jó műszaki tulajdonságokkal rendelkeznek: faanyaguk szilárd, rugalmas és nagyon jól megmunkálható, gyalulható, marható, csapozható, csiszolható. Mivel a faanyag egyenes szálú, hibamentes, megmunkáláskor nem történik szálkiszakadás. A meranti félék fája annál tartósabb, minél sötétebb színű. Így a dark red meranti időjárásálló és a biológiai kártevőknek is jól ellenáll, kültéri felhasználásra alkalmas'

Természetesen vannak más fafajták is amik anyagukban "időjárásállóak", nem véletlen hogy kittgyártók - pl. Dumas, Ocre, Artesania, stb. - ezeket használják hajóikhoz. Ezek sajnos nehezebben beszerezhetőek kis hazánkban.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 jún. 04. - 7:50 

Rgform / Géza / köszönet az információért.
Tulajdon képpen megelőztél a válasszal, mert a egyrészt írtál már erről a Merantiról továbbá kerestem a neten rétegelt lemezt és többek között erre is rátaláltam.
És pont az tünt fel, hogy víz és főzés álló tehát valószinüleg megfelelő felület kezelés mellett soha nem lesz vele gond.
Másrészt ez az anyag mint fa igen jó tulajdonségokkal bír.

Lényeg én személy szerint maradok most még a rétegelt lemeznél és újdonságként a diagonális palánkolásnál.
Természetesen kíváncsiságom hajt, hogy az épített bordázást is felszívjam mint technológiát.:-)

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra