SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 17. - 21:34

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 69 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 11:24 

Manópapa írta:
...Gondolom, vitorlások és repülők is így tervezhetőek. :D

Sokmindent meg lehet valósítani térben. A program előnye, hogy a súlypont elhelyezedését és a súlyt is megadja, ha minden alkatrésznek adok anyagot. A balsa is megtalálható az anyagtárban szerencsére. :)
Áramlástani analízist is lehet készíteni, de azt még meg kell tanulnom. Az a része inkább repülőknél lenne hasznos. A szilárdságanalízis modell méretben annyira nem játszik gondolom, mert minden eleve túlméretes.

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 11:37 

Szervusz Ákos :D

Szilárdságtanilag nincs is jelentősége. :D
Visszatérve a rajzra, kezd összeállni a kép, hogy hol is van a bibi. :D
A 10. borda biztos hogy nem jó.
A 7, 8, 9, 10, egy egyszerű után igazítást igényel, de valószínűleg az 1, 2, 3, 4, 5, 6, is át lesz tervezve. :D
Alapvetően nagy hibái nincsenek, többnyire inkább csak szerkesztési, de az egyszerűség kedvéért kivágtam papírból a fél bordákat, és szépen sorban felragasztottam a kinyomtatott gerincre.
Kicsit babrás dolog, de nagyon finom torzításokat is meg lehet így oldani, és azonnal látszik térben.
Megjegyzem, egyre jobban tetszik ez a játék. :D
Rajzot nem fogok küldeni most, mert elég zsúfolt nekem is a programom, de szerdára elküldöm a teljes módosítást.
Fényképet azért majd teszek fel a papír változatról.

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 17:18 

Szia Manópapa!

Kép
http://vocsok.dragon.fotoalbum.hu/viewl ... id/8777442
Alakítottam egy kicsit a bordákon. Ez lett az eredmény.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 19:13 

Ez egyre jobb lesz Ákos :D

Még a végén egészen jó párost fogunk alkotni.
Kár hogy a bordarajzokat nem látom külön, mert akkor tudnék csinálni az egész testről vízszintes metszeteket. Azon sokkal jobban nyomonkövethető a bordák ívébe lévő esetleges hiba.
Én sajnos nem sokat haladtam ma, mert fiam továbbtanulását intéztem, de holnap folytatom.
Szerdán elküldöm az új elképzelést egy összehasonlításra.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 20:07 

Még a 11. és 5. bordán kell javítanom, hogy szép íve legyen. Egy kicsit csalós a felső hullámos vonal, mert a hátsó bordák legfelső törtéséből indul és mikor az a törés megszűnik a 10. bordánál akkor egy kicsit megkeveredik a progi. Azt fogom csinálni amit Te mondasz, hogy vízszintesen felveszek néhány síkot és azon berajzolom a kívánt ívet. Az talán segít rajt.

OFF

Más:
http://www.eurosolid.hu/hu/szolgaltatas ... oltes.html
Ezen az oldalon van az ingyenesen letölthető programok közt olyan, hogy eDrawings. Nincs egészen 30MB. Ha azt letöltöd és feltelepíted, el tudom küldeni a hajótestet és meg tudod nézegetni mi nem jó.

ON

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 20:29 

Előre is köszi :D
Hogy tudod elküldeni? email?
Van egy csak ilyen célra használt címem; manopapa@hotmail.com
Holnap feltelepítem azt a programot a másik gépemre, mert ezen folyamatosan dolgozok.
Üdv Szilveszter
:D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 02. - 20:41 

Már el is küldtem. Az eDrawings formátumában 50KB lett az egész. Remélem jó lesz.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 03. - 11:26 

Megpróbáltam megnyitni a rajzot, de üres mappaként érzékeli a program.
Egy bélyeg nagyságú kép jött csak át axonometrikus rajzként a testről, ami viszont nagyon tetszett, csak hiába szerettem volna nagyban megnézni, ott már annyira pixeles volt, hogy öt méterre kellett mennem a monitortól, hogy valami látszódjon belőle. :D

Nem tudnád te feltenni ide ahogy a többi képet is?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 03. - 12:46 

Szia!

Az egéren a középső gomb vagy a görgő megnyomásával lehet forgatni. Bal oldalt a lapfüleken látszik egy kis kék csőszerű valami ami el van metszve, ha arra kattintasz lehet metszeteket készíteni a 3 fő sík mentén. Ha a síkot megfogod, lehet húzni. Tényleg elég pixeles. :cry:
Tudok felrakni még képeket, csak azért gondoltam ezt a megoldást mert így meg tudod nézni mindenféle szögből.

ui.: Ha sikerül forgatni, ne ijedj meg, hogy a másik fele nem jó, a palánkolást szúrtam el kicsit, még dolgozom rajt. A bordák szimmetrikusak.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 03. - 13:53 

Mielőtt elkezdek kísérletezni a programmal, összefoglalom a tapasztalataimat.
A hajótest, már a jelenlegi állapotában is nagyon jó, formailag majdnem az, mint amit szerettem volna.
A további finomítások, már inkább a látványra vonatkoznak, vagyis a lassacskán összeálló rajzkészlet, már most is használható.
A két fedélzeti kivágás mérete tökéletes a belső kiépítéséhez, még az ólom zselés akkumulátor is kényelmesen elfér, a kormányműhöz pedig jól hozzá lehet férni.
Amit én nem rajzoltam meg, az a korlát.
Ha valaki akar, építhet rá, de szerintem csak rontaná az összképet.
A tolóbak harcsaszáj alakú tartólapja lehet egyenes a fedélzet felől, de én egy enyhe ívet azért tennék a fedélzetbe oldal irányban, az esetleges vízfelfröccsenés miatt.
Az orr kialakítása szándékosan lett ilyen, hogy ne legyen szükség habvédre, mint a springereknél.
A gerinc.
Ha valaki akar, egy végigfutó dörzslécet felszerelhet a gerincre, de nem tartom szükségesnek.
A meghajtáshoz én eleve 50 mm átmérőjű négyágú csavart terveztem, amit 45 mm átmérőre elcsiszolva, jobb hatásfokúvá lehet tenni, ráadásul akkor már egy 50 mm belsőátmérőjű kortgyűrűt is kaphat.
Ez csak ajánlott méret.
A hátsó rész kialakítása lehetővé teszi kortgyűrű nélküli, vagy fix gyűrűs kormánylapátos változatának az építését is.

Végeredményként, jó kis hajót sikerült összehoznunk Ákossal. :D
Van jövője ennek a 3D rajzolás + tervezés technikának. :D

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 04. - 8:02 

Sziasztok!

A második legnehezebb. és legtöbb körültekintést igénylő tervezési lépés, borda körvonalrajzokból (gerinc körvonalrajz) kiszerkeszteni a "nyers" bordaméretet, leszámolva a palánkolás vastagságát. Az első természetesen a vonalrajzokból borda körvonalrajz szerkesztés :lol: :lol:

Nem untatlak benneteket a teljes geometriai lépéstárral, csak egy érdekes esetet mutatnék be figyelemfelkeltésül. A példa egy hadihajó orr része, aminél a palánkolás vastagsága okozta "torzulást" kell kiszerkeszteni.

Az első képen felülnézetben jól látható a palánkolás felfekvése az orrbordákra és a gerinc orr részére:

Kép

Bármilyen meglepő, de a konkáv testről egy ferde vonal mentén (orrvonal) összeérő palánkolásnak "vissza kell metszeni" a gerinc orr részét.

Kép

És ennek korrekt kiszerkesztése:

Kép

Remélem sikerült a "tervezőknek" egy kis infót dobni vele...

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 04. - 8:20 

Szervusz Géza :D

Igen, ez egy korrekt megoldás.
Nekem mondjuk nem újdonság, hiszen sok-sok éves modellező múltamból fakadóan, nagyon sok olyan rajzzal találkoztam, ahol csak vonalrajzok voltak, ergo, a palánk vastagságát külön le kellett vonni, mind a bordák, mind pedig a gerincnél.
Jelen esetben ez minket nem zavar, mert az eredeti elképzelésem a hajó szélességére 165 mm volt, ezért rajzoltam a bordákat eleve 160 mm széles testhez.
Mivel az orr és fartükör egyenes, (sík) így ott sem jelentkezik komoly torzulás, bár az orrtükörnél az 1. borda azért lett külön megrajzolva, mert ott a stabil felfekvéshez torzítani kellett a bordát.
Ezt figyelembe véve lett megrajzolva két vonallal.
A külső az anyagvastagságból adódó torzulás, a belső a homloklap valódi mérete. :D
A váz összeállítása után már csak csiszolni kell a bordákon a helyes görbület miatt, illetve a gerinc első traktusán kell egy enyhe ékformát kialakítani a palánkoláshoz.

Aki meg szeretné építeni, úgyis találkozik majd ezzel a jelenséggel, így ennél a hajótestnél nem volt feltétlenül fontos ezek figyelembe vétele.
A rajzprogram egyébként képes ezekre a torzításokra. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 08. - 17:50 

Sziasztok!

Faragtam egy kicsit a modellt. Már van palánkolás, és a 2 oldala is egyforma.
Kép
http://vocsok.dragon.fotoalbum.hu/viewl ... id/8849385

Kép
http://vocsok.dragon.fotoalbum.hu/?get= ... id/8849393

Kép
http://vocsok.dragon.fotoalbum.hu/viewl ... id/8849388

ui.: Manópapa! Próbaképp elküldtem egy 3D PDF-et a modellről. 7es Acrobat Reader már tudja kezelni.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 08. - 19:54 
Site Admin

Alakul! :roll: :roll: :roll: :roll:

Jó ez a 3D modellezés, sokmindenre fény derül.

üdv.: SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 okt. 08. - 21:43 

Kezd valóban alakot ölteni a projekt. :D
Mint mondani szokták, a puding próbája ...
Mivel a mai napom elég zűrzavarosra sikeredett, ráadásul holt fáradt is vagyok, csak annyit tudok mondani, hogy a hétvégén elkezdem megépíteni a vázszerkezetet, ezúttal fenyőből.
A nagyobbik változatot, a közel 70 cm hosszút, mert azon könnyebben kialakíthatóak azok az ívek, amiket szerkesztéssel nem sikerült pontosan meghatározni.
Az anyagbeszerzésen már túlvagyok. :D

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 69 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra