Sziasztok!
Jön az ősz, a modellezők lassan fedél alá vonulnak. Elkezdik a műhelyben végezhető, aprólékos, unalmas estéket kitöltő munkáikat. Így teszek én is.
Nem lesz ez más, mint a Temesvár gőzgépe. Sokan, sokféle gépet megépítettek már a modellező fórumokon, de a tekintettel a Temesvár dimenzióira, egyik sem igazán helyezhető el benne.

Mint a pirossal írt szám mutatja, az általam megépíteni kívánt 1:35 méretarány estében mindössze 57,1 mm a hajóteszt magassági külmérete. Manópapa estében sem jobb e helyzet, neki az 1:20 méretaránynak köszönhetően ugyan 100 mm a magasság, cserébe kb. 1300 mm-es testet kell hajtania, szemben az én 730 mm-mel.
Természetesen többféle lehetséges megoldás szóba jöhet - némi áttervezés után - de el akartam kerülni a bonyolult gépmunkákat.
A megoldás mint mindig, az, hogy előveszem SRY mester egyik ötletét, egyszerű "csinálmányát" és elbonyolítom egy kicsit. Így is még mindig hatodából megúszom mind árban, mint munkaórában.

Ebből annyi legalább kiderül, hogy oszcillációs gépről lesz szó

Szempontok a munkában:
Férjen el a Temesvár testben!
Minden mérnökember lusta, így szeretném a későbbi gépeknél is felhasználni az elsőre kikísérletezett alkatrészek jó részét. Ezért már az adott gép tervezésénél úgy alakítom ki az alkatrészeket, hogy az más hajóban - ahol pl. a látszó gőzgép a fontos - is felhasználható legyen.
Örök harc, hogy a gép inkább forgácsolt vagy inkább keményforrasztott legyen. Én forgácsolt párti vagyok - részben mert nincs eszközöm a keményforrasztáshoz - de az alkatrészeket legalább paíron megtervezem forrasztott változatban is.
Túl vagyok a skicceken, az anyagbeszerezésen, szereztem néhány új szerszámot is - pl. dörzsárat - a tervek véglegesítése folyik.
Ha már lesz mit fényképezni, akkor nyitok neki egy uj topicot a Gőzgépesek közé, ígérem.
Üdv, Géza